Natuurgetrouwe bomen met zeeschuim…

Geachte lezer.

Voor wij verder gaan even een testje. Ben je tevreden met de in de handel verkrijgbare in vorm geknipte krullenzetters ? zo ja lees dan niet verder… Ben je niet tevreden lees dan dit artikel HELEMAAL !!!.

Je bent er nog dus ga ik er van uit dat als je niet tevreden bent en zal in dit artikel vertellen hoe je op redelijk eenvoudige wijze echt gelijkende bomen voor de modelbaan kunt maken.

De grondstoffen zijn de volgende;

ZEESCHUIM
niet verwarren met het stuk schelp voor de kanarie.

WATER
met een beetje afwasmiddel (merk onbekend is goed).

WATERBEITS
voor de grondkleur (stam).

LOOF
Het beste is Woodland scenics maar een ander mag ook.

HOUTLIJM
wit.

Wij beginnen met het zeeschuim. Dit is te koop op beurzen en in tuincentra, let wel op de prijs dit kan enorm verschillen met het geen op de beurs wordt verkocht en met wat er in tuincentra te koop is. De kruin van de boom, ik heb het nu alleen over loofbomen, moet redelijk doorzichtig zijn. Dit is nu het voordeel van zeeschuim, het heeft van nature een goede vertakking en is mooi doorschijnend.

Alvorens het zeeschuim aan te pakken moet het eerst bevochtigd worden om breuk tegen te gaan, zeeschuim is namelijk erg droog en breekt hierdoor makkelijk. Bevochtig een deel van het zeeschuim met het water en afwasmiddel, bijvoorbeeld met een plantenspuit.

Trek nu voorzichtig het deel wat je wilt gebruiken uit elkaar en knip eventueel wat takjes los. Dompel de te gebruiken takjes onder in de waterbeits, bijvoorbeeld donker eiken.

Na drogen is het mogelijk de takjes met een niet te zware 25 watt soldeerbout recht te maken, verwarm hiertoe het te buigen deel en trek en/of druk dit voorzichtig recht. Nadat de tak of boom recht is zet je hem even weg in een stuk piepschuim.

De stam; deze kun je maken van papier massee of klei. Boetseer de stam van onder naar boven tegen een tak zeeschuim, ook is het mogelijk de stam rond wat stukjes bloemistendraad te boetseren waarna de takken voor de kroon er in worden geplaatst (grote bomen). Bekijk de voorbeelden in de natuur.

Als de boom zover klaar is laat je hem drogen op het stuk piepschuim, zet er wel wat spalken bij in de vorm van saté stokjes om weer kromtrekken te voorkomen. Als de bomen droog zijn kun je ze nog met een schaar bewerken en de juiste vorm geven.

Als dit is gebeurt wordt het tijd om het loof aan te brengen. Ga als volgt te werk; zoek een niet al te diep rechthoekig bakje en vul dit tot 1 a 1 1/2 cm met verdunde houtlijm, 1 deel lijm op 3 delen water. Draai nu de nog kale boom door dit mengsel en zorg dat er geen lijm op de stam komt. Het te veel aan lijm kun je verwijderen door de boom bij de stam vast te pakken en hem ondersteboven in een oud blik of doos rond te draaien.

Bestrooi nu de van lijm voorzien takken met loof van je keuze, denk hierbij ook eens aan herfst kleuren wat een kleurrijk effect geeft op de baan, WAARSCHUWING!!! bedenk wel dat het dan altijd herfst is.

Als laatste.

Als de bomen eenmaal op de modelbaan staan benevel ze dan allemaal met een mengsel van vuile terpentine, het bruin grijze goedje wat overblijft van het reinigen van hobbykwastjes.

Eén levensechte boom kan meer doen cq.opvallen dan tien goedkope kant en klare bomen.

Ga de uitdaging aan! Succes!