Reistip: Bergwandelen op de Höhenweg BLS

Voor het geval u weer plannen voor de vakantie maakt en richting Zwitserland wilt (nog beter het kanton Wallis) gaat, bijgaande artikel. Een “lekkermakertje”.

Bovenstaande aanhef was de titel van een artikel uit de Railhobby van 1994 dat ik enige weken voor mijn vakantie naar Zwitserland toevallig tegenkwam. Een tweede toeval wilde dat het onderwerp heel dicht bij mijn vakantiebestemming lag, dus u begrijpt, mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Indien uw vakantie zich in Zwitserland afspeelt dan is wandelen een belangrijk onderdeel daarvan. Als dit gecombineerd kan worden met treinen dan is dat natuurlijk een plus. De bergwandeling in de Railhobby was in het Rhonedal in het kanton Wallis, langs de Südrampe van de BLS spoorlijn. Tegen de steile berghellingen van dit dal is tussen Brig en Kandensteg ligt een spoorbaan als onderdeel van oa. de verbinding Italië-Zurich. Langs dit traject zijn bijzonder fraaie wandelingen te maken. Wandelen in Zwitserland wel even anders dan in Nederland; bergschoenen, goede (ook warme) kleding, droog en niet te warm weer + een fototoestel, zijn wel de eerste levensbehoeften voor een tippel van ruim 4,5 uur.

De trip begint bij het stationnetje van het dorp Ausserberg (932 mtr.) bij Visp. We kopen bij de automaat op het station een treinkaartje voor de terugweg per trein van Hohtenn (1078 mtr.)

De tocht begint eerst vrij vlak door laag geboomte langs kleine stroompjes die in dit gebied heel veel voorkomen. Het landschap dat u ziet is werkelijk prachtig en ook met grote regelmaat zijn treinen waarneembaar maar pas op; wel eerst gaan stilstaan als u kijken wilt want anders kun je een lelijke smak maken. Na verloop van tijd wordt het landschap wat opener en is de spoorbaan ook beter waar te nemen. De diverse viaducten en hoge spoorbruggen zijn bijzonder imponerend tegen de steile rotshellingen.

Halverwege de wandeling is er een pleisterplaats waar je iets kunt drinken ed. Uitrustend met iets koels in de hand op een van de houten bankjes zie je de treinen voorbij schuiven over de spoorbaan die er vlak naast ligt; een prachtig gezicht. Je kunt er wel tijden doorbrengen maar ja de wandeling duurt nog lang. Steeds Steiler wordt ook het wandelpad en hier merkt u dat u bij de aanschaf van bergschoenen geen rommel moet hebben gekocht, ook een bergstok is goed gereedschap. Langs steile hellingen, door tunnels en over smalle rotspaadjes gaat de route verder en een adembenemend landschap ontvouwt zich want links in de gapende diepte is het Rhonedal en rechts, en voor u, de steile rotsen waarlangs de route steeds verder omhoog gaat. Soms is het pad niet meer dan een uitgesleten droog bergbeekje Op onverwachtse momenten is de spoorlijn zichtbaar.

Höhenweg BLS Südrampe

Höhenweg BLS Südrampe


Een extra toegevoegde waarde aan de route zijn de stenen en stalen spoorbruggen over diepe ravijnen. Indrukweekend is vooral de stalen spoorbrug waarover ook het wandelpad gaat (mensen met hoogtevrees doen de ogen maar dicht) Op die momenten is een foto of videocamera je beste maatje en een rolletje is dan ook zo vol vooral omdat een keur aan treincombinaties langs komt. Naast vele soorten personentreinen, ploegen ook in voorspan zware goederentreinen zich naar boven want de hellingen van het spoor zijn vrij stevig. Na enige stops die gebuikt kunnen worden voor het lafen van honger en vooral dorst (ook fotograferen) bereiken we station Hohtenn. Dit kleine station is ons einddoel en op het station rusten we nog eens extra uit, we zijn in de afgelopen uren heel wat lui zweet kwijt geraakt.

We wachten op de stoptrein voor de retourrit van slechts 7 minuten(!) Nu is het wachten daar geen straf want met grote regelmaat gaat een keur aan treincombinaties aan je voorbij dus als fotograaf verveel je je zeker niet.

Beste lezer tot zover heel in het kort een impressie van een bergwandeling door een prachtig gebied waarin naast veel natuurschoon ook veel fraaie soorten treinen te zien zijn en die combinatie vindt je heel veel in Zwitserland. Natuur en trein zijn bijzonder goed te combineren en geven weer veel inspiratie voor de hobby. In Zwitserland is veel te doen op spoorweggebied. Beneden in het Rhonedal, vanaf de wandelroute is de nieuwe Lotschbergtunnel zichtbaar dat de langste tunnel van Zwitserland is.

Meer informatie over vakanties en treinreizen in Zwitserland;
– bel het Zwitsers verkeersbureau in Amsterdam, u krijgt een gratis pakket thuis gestuurd!

Door Chris Timmer