Verslag: Spielwarenmesse Nürnberg 2012 – Deel 1

Spielwarenmesse Nürnberg 2012 – Deel 1

Dit jaar hebben we de Spielwarenmesse eindelijk kunnen bezoeken na vele jaren niet in de gelegenheid te zijn geweest om naar de Spielwarenmesse te gaan. Een beurs vol met nieuwtjes, niet alleen treinennieuws maar zoals de naam al doet vermoeden speelgoednieuws.

Spielwarenmesse Nürnberg 2012

Hal 4A, daar moesten we zijn voor al het nieuws op het gebied van modelspoor. Na en kleine 5 minuten lopen, ja ja het is een enorm complex, door de hallen 1 en 4 bereikten we de hal waar het allemaal om ging deze 2 dagen van ons bezoek. Met verschillende afspraken op het programma hadden we ons voorgenomen om eerst maar eens globaal door de hal heen te lopen en de eerste glimpen van alle nieuwtjes op te vangen.

Genoeg Nederlands nieuws, dat wil zeggen, Nederlands georiënteerde modellen, maar nog veel meer Duits nieuws natuurlijk. Roco en Fleischmann onthulden hier hun Messe-Neuheit in de vorm van een nieuwe digitaal-centrale, de Z21, wij vonden het teveel lijken op een trainsimulator. Wellicht leuk voor de jeugd, maar mijn treinenbaan besturen vanuit een fictieve cabine is het voor mij net niet.

Spielwarenmesse Nürnberg 2012

Spielwarenmesse Nürnberg 2012

Daarnaast presenteerde Roco hier de eerste monsters van de nieuwe plan V, ik moet zeggen: die zien er goed uit. Het model voldoet helemaal aan de eisen van de huidige modelspoorder, er komt echter wel een prijskaartje van ongeveer 269 euro aan te hangen voor het gelijkstroommodel, de wisselstromers moeten rekenen op ongeveer 309 euro.

Bij Liliput waren de eerste handmonsters van de E10 in spoor N te vinden, daarnaast stond er ook een productiegereed model van de E44 om te bewonderen. Naast H0 gaat Liliput zich dus ook echt richten op de spoor N-markt, we zijn benieuwd!

Spielwarenmesse Nürnberg 2012Spielwarenmesse Nürnberg 2012

Voor de H0-markt komt Liliput dit jaar met een nieuwe serie Zwitserse postwagens ter uitbreiding van de uitgebrachte sets van afgelopen jaar. Ook stond hier eindelijk een model van de BR56 die voor afgelopen jaar aangekondigd stond. De handmonsters waren afgelopen jaar alleen niet op het niveau dat men graag wilde zien en men heeft daarom besloten om het model nog verder te ontwikkelen.

Busch pakte dit jaar groot uit rond hun Messe-nieuwtje; de steen- en turftreintjes. Na afgelopen jaar met het mijn-thema geëxperimenteerd te hebben, zagen ze wel markt in het vervoer van steen en turf per trein. Het meest belangrijke en opvallende verschil met het mijn-thema is de rails, deze is voorzien van een metalen strip waardoor de locomotieven (voorzien van kleine magneetjes) uitstekend functioneren. Het voordeel van deze strip is de stroomafname, de kleine locomotieven rijden op een 6 mm breed spoor (spoor z) en zijn zo licht, dat bij het minste of geringste het contact met de rails onderbroken kan worden. Deze ontwikkeling is een enorme verbetering voor de bedrijfszekerheid. Het thema is omvangrijk en bevat enkele gebouwen, rollend materieel en de nieuw ontwikkelde rails.

Spielwarenmesse Nürnberg 2012

Bij Artitec waren de eerste modellen van de DDM1 te vinden, de modellen zien er goed uit en ook is te zien dat het met de details wel goed zit. Daarnaast waren er handmonsters van de C12c-c6400 en de “ovale ramer” te zien. Voor wat betreft de plannen van Artitec zit het dus wel goed.

Spielwarenmesse Nürnberg 2012

Volgende maand zal er een deel 2 komen met nieuwtjes van de Spielwarenmesse, tot die tijd zullen jullie het moeten doen met de foto’s op mijn website:
http://www.locdepot.nl/table/nurnberg

wordt vervolgd…

Geoffrey en Allie