Verslag: Intermodellbau 2012

Onlangs is een groepje van de Modelspoorwegclub Emmen weer naar Dortmund afgereisd om de grote modelbouwbeurs in Dortmund te bezoeken. Een verslag.

Op woensdag 18 april, klokslag 7.30 uur was het dat we, 7 personen, vanaf de clubruimte met twee auto’s vertrokken en na een smakelijke koffiestop en filevrij rond 10.15 uur bij de beurshallen aankwamen. De kaartverkoop ging bijzonder vlot en na nog een rondje koffie kon een ieder “het veld in”. Eigenlijk zou je moeten zeggen: ”velden” want het aanbod was zo gigantisch groot aan modelbouw soorten dat je daarbij direct een keus moest maken wat je wilt gaan zien. Voor ons was die keus natuurlijk niet zo moeilijk; twee hallen met modeltreinen maar uw redacteur is toch ook even verder gaan kijken en heeft zich verbaasd wat er te zien was.

Scheepsmodelbouw is ook een verhaal apart met duikboten, slagschepen en alles wat maar drijven wil prachtig en vaak functioneel nagebouwd. Dat zelfde geldt ook voor auto’s in alle soorten en maten. Dioramabouw is ook zoiets fraais; hele slagvelden werden nagebootst. Levensechte helikopter demonstraties waren één van de grote trekkers op dat gebied. Zelfs grote vliegende haaien waren er waar te nemen, gelukkig van plastic, dat wel.

Intermodellbau 2012Intermodellbau 2012
Heerlijk onder de Franse bomen of in de hitte bij Turkse ruïnes; U vindt het allemaal op Intermodellbau.

Maar we kwamen voor de treinen natuurlijk en die waren en hal 4 en 7 overvloedig aanwezig. Naast de vele merkenstands ook de onuitroeibare handel in als zijn variëteiten en wat opviel was het uitbundige aanbod van het merk Márklin. Ook opvallend was het grote aanbod van gereedschappen. Kartonmodelbouw liet zien wat de mogelijkheden voor de scenery zijn; gebouwen krijgen een natuurlijke uitstraling.

De modelbanen hadden dit jaar een hoog gehalte met bijzonder fraaie werkstukken met ook opvallend veel ONTRAXS stickers daarop, iets dat liet zien hun aanwezigheid in Utrecht (een garantiekeurmerk geworden?). Er waren zoveel fraaie werkstukken dat alles beschrijven te lang zou worden. Enkele wil ik u toch noemen en dat was de enorme HO modulebaan van het Modell Bau Team Osnabruck. De modelbouwclub uit Keulen heeft ieder jaar weer iets bijzonders te bieden en deze keer was het een prachtige Zweedse modelbaan; zoals altijd weer heel origineel.

Er waren meer grote modelbanen te bewonderen in allerlei schaalgroottes waarbij een Franse baan genaamd “Mesnay- Arbois” in verschillende diorama fragmenten opgebouwd erg natuurgetrouw over kwam, ook de lange treinen waarvan je thuis alleen maar van kunt dromen. Dromerig zou je ook worden van een Turkse modelbaan; levensecht waren de onderwerpen weergegeven.

Kleine modelbanen waren er ook veel en van bijzondere kwaliteit. Eén baan moet ik toch noemen en dat was de “Le Baraque” van een paar Nederlandse modelbouwers. Het was een smalspoorbaan met een geschiedenis zo subliem weergegeven dat je direct de auto zou draaien en richting zuiden en afreizen naar het voorbeeld op schaal1:1 in Frankrijk.

Intermodellbau 2012Intermodellbau 2012
Werkplaatsen en zagerij minutieus nagemaakt.

Heel bijzonder was smalspoorbaan “The Mill”; houtvervoer per spoor en op water in de Rocky Montains in de VS, compleet met geheel tot in het kleinste detail ingerichte zagerijen en werkplaatsen. Onvoorstelbaar mooi gemaakt!

“Schiffsbrücke Speyer” was een modelbaan met als onderwerp een verkeersbrug die in 1866 in gebruik werd gesteld over de Rijn bij de Duitse stad Speyer.

Ik zou nog een tijd door kunnen gaan met andere banen aan te prijzen maar dat doe ik niet, u moet het zelf volgend jaar maar eens bekijken. Het was rond 6 uur dat we Dortmund verlieten en met een tussen stop bij 4 sterren Burger King voor een warme hap werd rond de klok van negen Emmen weer bereikt. Conclusie; het zal u niet verbazen na wat u net las: het was een geslaagde dag met prachtige modelbanen.

Intermodellbau 2012