Reistip: Het Beamish Open Air Museum in Noord Engeland

Pockerley Waggonway

De Pockerley Waggonway maakt deel uit van het grote openluchtmuseum te Beamish in Noord-Oost Engeland, 16 km. ten zuidwesten van Newcastle.
Voor vakantiegangers die via IJmuiden – Newcastle naar Engeland of Schotland reizen is een bezoek aan dit museum zeer de moeite waard.

beamish

Als u op het logo klikt gaat u naar de website van het museum

Het museum, dat een oppervlakte heeft van 120 ha, geeft een schitterend en levendig beeld van Noord-Engeland in de periode van 1800 tot begin 1900.

In het museum zijn o.a. rijdende oude trams te zien, maar ook oude auto’s, vrachtwagens, oude gebouwen waaronder een groot station waar oude stoomlocs af en aan rijden, winkels in als echt uitziende stadjes, loodsen, werkplaatsen etc.

Beamish

Het museum lijkt bewoond want het personeel op straat, maar ook in de huizen, winkels etc. lopen allemaal in kleding van die periode en alles is compleet ingericht. Het ziet er allemaal schitterend en levensecht uit.

In dit artikel nemen we een kijkje bij de Pockerley Waggonway, een spoorwegtraject van ongeveer 1 km. lengte met locloods en station zoals het er begin 1800 uitzag, waarop o.a. rijden: een replica van de Locomotion, oorspronkelijk gebouwd in 1825 en deze replica uit 1975, en de Steam Elephant, oorspronkelijk uit 1815 en deze replica uit 2002.

beamish

De Locomotion is een stoomlocomotief die gebouwd is door Robert Stephenson in 1825 voor de Stockton en Darlington Railway.

Het origineel, dat hieronder staat, is te zien in het Darlington Railway Museum te Darlington, zeker ook een bezoek waard. Het museum ligt 50 km. ten zuiden van Beamish.
De link naar de website van dit museum vindt u hier: www.darlington.gov.uk

Darlington
Het origineel van de Steam Elephant bestaat al heel lang niet meer, de replica is gebouwd aan de hand van oude tekeningen.

BeamishBeamishBeamishBeamishBeamishBeamish

Rechts een oude rechtopstaande stoomketel die ingericht is als toilet

Wilt u meer weten over het Beamish Open Air Museum kijkt u dan op de website van het museum www.beamish.org.uk

BeamishBeamishBeamishBeamish

Er kan een rit met deze trein gemaakt worden wat een heel bijzondere ervaring is, maar ook in de rest van het museum kan men een rit maken met oude stoomlocomotieven, antieke bussen, zowel enkele als dubbeldeks bussen, maar ook met antieke trams kan men door het museum rijden.

Wat er allemaal te zien is is teveel om op te noemen, maar je kunt er makkelijk een dag zoetbrengen zonder je te vervelen.

BeamishBeamishBeamish

De oude locloods, een replica van de loods uit 1825, mag er ook zijn

BeamishBeamish

Nog een laatste foto van de Locomotion.

Beamish