Nieuwsbrief februari 2014 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrond informatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

Vooruitblik Modelspoorbeurs 1 maart as.

nieuwsbrief februari 2014

Station Rolde is het onderwerp van een prachtige modulebaan die te zien is op onze beurs van 1 maart as. De makers van deze modelbaan zijn vorig jaar maart ook op onze beurs te gast geweest met een station aan dezelfde spoorlijn Assen- Stadskanaal, nl. station Gasselte. Dit was een prachtige baan die de sfeer treffend weergaf. Ook deze baan met het onderwerp Rolde is van de zelfde hoge kwaliteit. Voor dat u deze baan op onze beurs gaat bekijken is het misschien aardig om wat meer te weten over het grote voorbeeld, de geschiedenis en de achtergronden van het gehele traject. Als u kennis hebt gemaakt met de geschiedenis dan gaat het op schaal 1:87 nog meer spreken. Onderstaande interessante site Noorderspoor laat u op een prettige manier kennismaken met het prachtige gebied tussen Assen en Stadskanaal waarin een belangwekkend stukje Drentse railgeschiedenis zich afspeelde. Ook alle informatie over de bouw van deze modulebaan vindt u of onderstaande sites.

Geschiedenis klik hier
De pagina van de modulebaan van het station: klik hier

Gindsweid, ook een modelbaan die op onze beurs te bewonderen valt. Deze baan heeft al in allerlei bekende railtijdschriften gestaan en is nu in Emmen te bewonderen.

Gindsweid is een modelbaan naar Nederlands voorbeeld in de schaal H0m. Het laat een dorp zien met een dorpsstraat waaraan o.a. een bakkerij en daarachter een stellingmolen. Rechts van het dorp is landschap met een beek waaraan een watermolen staat. Door het geheel loopt een tramlijn en bij het dorp is een halteplaats. Er wordt gereden met motortrams en stoomtrams, die goeddeels door eigenbouw tot stand zijn gekomen. De trams worden analoog bestuurd en wisselen elkaar in tegengestelde richting af. Aan de achterkant is een inhaalspoor.

nieuwsbrief februari 2014

De gehele baan is 2 meter breed en 60 cm diep. Het zichtbare gedeelte meet 1.60 x 0.5 meter.
De modelbaan is gebouwd door Gerbrand Haans met hulp van Len de Vries.
Ook deze baan is op internet te bewonderen, klik op deze link

nieuwsbrief februari 2014

Mara Harbor is het project van Martin Welberg, onder collega modulebouwers wel bekend. Hij komt met zijn in aanbouw zijnde project ook naar Emmen.
Deze modulebaan is ongeveer 9 meter lang en heeft als thema de oostkust van Amerika. U kunt al een paar foto’s zien als u op volgende link klikt.
Deze baan zal later in maart ook te zien zijn op On traXs.

nieuwsbrief februari 2014

Ronald Halma, buiten deze 3 banen komt er ook nog een baan van Ronald Halma, ook een zeer bekend en gewaardeerd modulebouwer.
Met welke baan hij komt is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar reken maar dat het interessant en mooi is.

Deze vier modelbanen en nog andere mooie modelbaanjuweeltjes komen op onze eigen modelspoorbeurs in het Hampshire Hotel. We hopen dat deze beurs, die weer helemaal met deelnemers is volgeboekt, opnieuw een succes gaat worden.

Spoorwegen in Nederland, 50 jaar geleden (1955-1970)

Vijftig jaar geleden zagen de spoordiensten er heel anders uit dan tegenwoordig.
Bij het reizigersvervoer waren de frequenties lager en reden er relatief meer stoptreinen dan tegenwoordig. Enkele plannen om het reizigersvervoer te stimuleren waren de lusdienst in 1960, die mislukte en tien jaar later “Spoorslag ’70” wat wel lukte.

Bij het goederenvervoer waren er nog maar weinig bloktreinen en was het vervoer meestal kleinschalig: veel wagenladingverkeer tussen vele kleine los- en laadplaatsen met tijdrovende bediening en veel rangeerwerk. Vele spoorlijnen kenden maar een of twee goederentreintjes per dag en zijn inmiddels al lang gesloten. Het postvervoer ging langzaam over van reizigerstreinen naar speciale posttreinen en het stukgoederenvervoer liep nog geheel over de rails.

nieuwsbrief februari 2014

U kunt dit bekijken in een Beamer fotopresentatie door Roef Ankersmit in Hotel Talens, Sallandsestraat 51 (bij het station) te Coevorden op donderdagavond 13 maart, as. aanvang 20.00 uur.

In deze presentatie zal Roef Ankersmit uitvoerig op de vele soorten vervoer ingaan aan de hand van foto’s uit die tijd. Kortom, een avondje nostalgie op het spoor! Deze interessante avond die wordt georganiseerd door de NVBS, Nederlandse vereniging van belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen en is ook voor niet leden toegankelijk.

Uw redacteur heeft in het verleden vaker deze avonden over allerlei onderwerpen betreffende de spoorwegen bijgewoond en wil deze dan ook bij u aanbevelen. Tegen een paar euro vergoeding beleeft u een plezierige avond onder soortgenoten; dus houdt deze avond al vast vrij in uw agenda Informatie? Kijk hier.

nieuwsbrief februari 2014

Tip

Hoe realistisch het modelspoorwegbedrijf met ESU locs kan zijn kunt u zien op de volgende link

Rail 2014

Traditioneel is zo langzamerhand in februari “Rail”, een must voor de modelspoorhobbyisten, een mix van prachtige modelbanen met veel handel.

Van 21-23 februari is het RAIL weekeinde. De gezellige ontmoetingsplaats voor heel modelsporend Nederland. Voor doorgewinterde bouwers, die elkaar vriendschappelijk de maat nemen over schalen, scenery, realisme in landschap en schalen. Maar ook voor de beginners. En diegene die modelspoor nog van vroeger kent, nu weer wat tijd heeft en de hobby opnieuw wil oppakken, of zijn (klein)kinderen eens naar treintjes wil laten kijken.

RAIL zet de deuren wijd open met een gratis toegang voor kinderen.
Rail is dagelijks van 21 t/m 23 februari van 10.00 uur – 17.00 uur.
Adres: Meidoornkade 24 Houten (langs de A27) Per trein ook gemakkelijk te bereiken, op station Houten rijden speciale bussen naar dit evenement.

Tip

Wilt u eens op modelspoorsafari gaan op internet? Klik dan eens op deze link. U vindt er mooie modelbanen, zoals een HO baan ingebouwd in een bergmeubel voor de woonkamer, tips en andere wetenswaardigheden en nog vele links naar andere youtube modelspoorfilms.

Champions League Modelbouw: On traXS!

In 2013 vierde OntraXS! haar lustrum. In 2014 wordt OntraXS! voor de zesde keer georganiseerd. Noteer de data alvast in je agenda: 7, 8 en 9 maart 2014.

nieuwsbrief februari 2014Niet te vergelijken
De bezoekers van de voorgaande edities zullen het beamen, On traXS! is niet te vergelijken met andere modelspoorevenementen in Nederland. Alleen de absolute top van de modelbouw krijgt een uitnodiging om hun banen te tonen tussen de prachtige historische treinen van het museum.

Het succes van On traXS!
Wat maakt On traXS! nu zo bijzonder? Bezoekers roemen de unieke sfeer van het evenement, de historische treinen van het museum bieden een ideaal decor voor de prachtige modelbanen. De aanblik van de levensgrote treinen doet je beseffen hoe knap deze banen zijn gebouwd, de details zijn vaak tot in de perfectie uitgevoerd. De Duitse pers sprak zelfs over de Champions League van de modelbouw. En naast de prachtige banen krijgt de bezoeker een heel museum er gratis bij. Meer informatie: klik hier

Tip

Modeltreinbaan is een website met allerhande tips en trucs, filmpjes en andere wetenswaardigheden: Modeltreinen is een uitgebreide site met alles over Modelspoor en een enorme keuze aan films over deze hobby.

Modelspooragenda februari-maart

• 12-02-2014 ———- Modelspoorbeurs te Assen
• 21 t/m 23-02-2014 ———- Rail 2014 te Houten
01-03-2014 ———- Modelspoorbeurs te Emmen
• 07 t/m 09-03-2014 ———- On traXS te Utrecht

Ook alvast noteren op de kalender: 9 t/m 13 april: Intermodellbau te Hamburg

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief of de website zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden) stuur dan even een mailtje!
Redactieadres voor clubkrant en nieuwsbrief: stuur een mailtje.

nieuwsbrief februari 2014

Op bovenstaande foto een onderdeel van de modulebaan “Station Rolde”,
u kunt hier zien hoe mooi modelbouw kan zijn

Onderstaande poster wordt verspreidt op beurzen, braderieën, winkelruiten, publicatieborden op o.a. scholen etc. Ook gaan we deze t.z.t. uitdelen in het centrum van Emmen.
Indien u ons wilt helpen met het verspreiden van deze posters laat dit dan even weten aan de beursorganisatie, wij zullen er dan een aantal naar u toesturen.

beurs maart 2014