Mijn Treinenhobby deel 4 aflevering 2

MIJN TREINENHOBBY aflevering 2 door Bert.

Treintjes, één van mijn hobby’s aflevering II – Eerst een baantje ontwerpen.

Uitgaande van te transpoteren modulen kwam ik op twee standaard triplex platen van 61x122cm. Deze werden ieder gedragen door twee schragen en via twee bouten bevestigd zodat het één baantje werd. Mijn eerste demo baantje in 1998 om kennis te maken met digitaal rijden en programmeren getekend in toen Winrail 4.0 (NL) voor Windows 95.

bert deel 2

Dus een baantje van 122x122cm maar wel met 14 wissels(!), waarvan 8 elektrisch en bijna 16 meter spoor, uiteraard Märklin K-rails. Tevens 2 S88 modulen met 32 detecties voor 18 blokken en 8 seinen.

Winrail werd eerst ook in het Nederlands geleverd via MVB Scientific (Ameland). De vertaling is echter met 10 gestopt. Op de site van Winrail, wordt de Nederlandse versie ook niet meer aangegeven.
Het programma bestaat uit een ‘Vollversion Winrail’ (€ 49,90) met eventueel een ‘Bauteile-Compiler’. Deze laatste is niet nodig als men geen eigen objecten zoals seinen, wissels gaat definiëren. In het programma zelf is er een mogelijkheid om een afwijkende bocht of rechte te definiëren. Als je van de standaard afwijkende rail vaker nodig hebt is de compiler toch wel handig. Dan kan deze rail gedefinieerd worden en in een bibliotheek beschikbaar gesteld worden. De standaard bibliotheken zijn te downloaden via deze link. Dit zijn een aantal schermen vol.

De 3D versie van Winrail gebruik ik niet. Persoonlijk vind ik die erg simplistisch wat betreft het baanontwerp. Daarnaast komen er wel steeds meer huisjes ook in 3D maar in vergelijk met Wintrack is de 3D module een afrader.

Het 2D programma zelf werkt fascinerend, zeer prettig en is fantastisch voor het uitproberen van ideeën. Ideaal voor het uitwerken van een functioneel ontwerp naar een technische tekening. Je kunt heel mooi in lagen (layers) werken. Deze staan los van daadwerkelijke niveaus, maar kunnen ook daarvoor gebruikt worden. Zo zie je bijvoorbeeld in bovenstaand demobaantje de rail als ingekleurde dubbellijnen.

In onderstaande afbeelding is de weergave in niet gevulde dubbellijnen getekend, waarbij ook de layers voor de blok-, sectie-, wissel-, sein-, detectie-informatie geactiveerd zijn.

bert deel 2

In bovenstaande afbeelding zijn 8 van de 255 te benoemen layers zichtbaar.

In onderstaande versie is de weergave in enkelvoudige lijnen voor alleen het sporenplan.
Dit is mijn meest gebruikte instelling tijdens het ontwerpen.

bert deel 2

In het rode kader zie je nu heel duidelijk het verschil tussen een elektrische bochtwissel en een handwissel, tevens zie je een paar seinen en richtingspijlen. Dit soort objecten zijn niet standaard, maar via de compiler aangepast cq zelf ontworpen.

Hetzelfde baantje in Wintrack.

Ik had Wintrack gekocht omdat het door Märklin uitgegeven en ondersteund werd. Bij het Märklin Service Centrum van de firma Keuterman in Borne werden toen nog workshops gegeven over zowel Windigital als Wintrack. Voor verdere ondersteuning kon je ’s avonds (en zelfs op zondag ochtend) bellen met de heer Frans van Waes in Oosterhout en Patrick Danckaert in Brugge. Doordat er nergens anders ondersteuning te halen was is hier regelmatig gebruik van gemaakt. (Kijk dat was nog eens klant-ondersteuning, dat lukt je vandaag de dag niet meer. Tot voor kort was er niet eens meer een importeur voor Märklin Nederland).

bert deel 2

Het leuke aan Wintrack is dat je ook in 3D kunt werken met een volledige aankleding van de baan aan de hand van officiële modelhuizen en treinen.

bert deel 2

Wintrack is momenteel een volledig onafhankelijk van Märklin werkend programma, dat voor de meeste bekende merken een bibliotheek beschikbaar heeft.

Het programma wordt geleverd door Wintrack en ook via Modellplan.
Tevens zijn via beiden en CD’s en abonnementen te koop met verzamelingen objecten voor de 3D versie.
De Nederlandse versie wordt (voor € 142,00) geleverd via Keuterman in Borne.
Mijn persoonlijke ervaring is dat de Nederlandse versie niet goed ondersteund wordt, niet alle updates worden uitgebracht en men is soms een jaar achter met versie beheer.
Daarom ben ik overgestapt op de Duitse versie, deze kost € 99,50.

Uiteraard zijn er ook een aantal freeware programma’s. De meeste hebben echter beperkingen bij het gebruik van flexrail en eigen rail definiëren. Ook beschikbare bibliotheken en/of goede afdruk ondersteuningen ontbreken dan meestal.

Een van de goede uitzonderingen hierop is AnyRail.
Dit programma is echter niet gratis. In de gratis versie kun je maar tot 50 stuks rail leggen. Wil je meer dan moet je toch de licentiesleutel kopen, die kost € 39. Ter informatie, mijn demobaantje bevat al een 96 stuks rail. Voor een 10 euro meer heb je Winrail (echter wel Duits).

Op NProject staat een overzichtje van andere ontwerp programma’s.

Maar ja je wilt ook rijden met je baantje, dit in de volgende aflevering.

Klik hier als u aflevering 3 wilt lezen.