Nieuwsbrief mei 2014 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrond informatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

nieuwsbrief mei 2014

MIJN TREINENHOBBY Deel 4, aflevering 1, 2 en 3
“Treintjes, één van mijn hobby’s deel I – Hoe het begon en groeide”.

“Volgens mij was het mijn elfde verjaardag (1964) dat ik vol trots van verjaardag geld van familie, ouders en spaargeld mijn eerste Märklin locomotief kocht. Het was een groene DB E41024 elektrische locomotief”. Aldus de beginregels van een serie nieuwe artikelen geschreven door Bert die te vinden is op de website van onze club.

U hebt als modelspoorder ook vast wel een “modelspoorverleden.” Ga, net als Bert, ook de uitdaging aan en zet uw “verleden en heden of plannen eens vast op de harde schijf van uw computer en mail het door aan de redactie (Herman) van de website. Laat dit artikel een inspiratiebron zijn voor uw bijdrage die u invult zoals u het wilt. Voelt u zich geen geweldige auteur; geen probleem, simpel neergezet met het liefst een paar foto’s kan ook, de rest doet de redactie- in overleg met u- zodat het een aantrekkelijk stukje gaat worden. Nogmaals ga de uitdaging aan!

Bovenstaande geldt ook voor uw vakanties. Hebt u belevenissen tijdens uw vakantie meegemaakt die met treinen te maken hebben; stuur het met een foto(‘s) naar ons op. Succes!

Clubbaan

nieuwsbrief mei 2014

Spoorwegmuseum

Onlangs heeft Paul van Vlijmen, directeur van Het Spoorwegmuseum, in Disneyland Anaheim de Thea Award voor de Vuurproef in ontvangst genomen. Deze Award kan worden beschouwd als de ‘Oscar’ voor de attractie-industrie wereldwijd. Het Spoorwegmuseum krijgt de prijs in de categorie ‘4D Simulator Limited Budget’. Prijswinnaars in andere categorieën waren dit jaar onder andere Cirque du Soleil voor Michael Jackson ONE™ en Walt Disney World Resort voor Enchanted Tales with Belle.
De Themed Entertainment Association (TEA) is een mondiale organisatie waarin designers, leveranciers en bouwers van attracties en themalocaties zijn verenigd. Jaarlijks reiken zij internationaal prijzen uit aan projecten op het gebied van ‘Experience design’ en ‘Thema entertainment’.

De Vuurproef is bedacht en ontwikkeld door Het Spoorwegmuseum en is uitgevoerd samen met de partners Il luster, House of Secrets, Jaap Verburg Ontwerp en Kloosterboer Decor. De attractie vertelt op originele wijze het verhaal van twee eeuwen spoorgeschiedenis met in de hoofdrol Rutger Hauer en Nhung Dam. Daarbij wordt gebruik gemaakt van elementen uit de pretparkindustrie. Bezoekers denken te beginnen aan een rondleiding door een museumdepot maar krijgen door een verrassende wending zelf de controle over een trein. Met deze attractie bouwt Het Spoorwegmuseum het concept van ‘educatie door vermaak’ verder uit.

Bekijk de Vuurproef trailer op: op deze link.

Psssst… Op zoek naar een leuk Moederdag cadeau?

nieuwsbrief mei 2014

Verwen moeder-de-vrouw (en u zelf ook……) en geniet van een bijzondere high tea in onze historische trein op Moederdag. Terwijl de trein boemelt in het afwisselende landschap tussen Stadskanaal en Musselkanaal, wordt u verwend door onze horecamedewerkers.

De trein vertrekt om 13:45 uit Stadskanaal en is na een korte stop in Musselkanaal weer om 15:05 terug in Stadskanaal.
Tijdens de rit is het onbeperkt genieten van alles wat bij een high tea hoort, van luxe sandwiches tot kleine zoetigheden.

Kijk op de website van de STAR.

“Once upon a time in het Veen”

De theatergroep PeerGrouP en het Industrieel Smalspoor Museum brengen van 4 april tot en met 8 juni de locatietheatervoorstelling “Once upon a time in het Veen”, een tien weken durende reis met 100 meter smalspoor en een treinstel.

Zoals de grens van de ontginningen van noord naar zuid zijn verschoof, wordt het spoor verlegd van het Groningse Wolfsbarge tot het Drentse Erica. Tijdens de reis worden tien tijdelijke “stations” gebouwd daar wordt een dampende “snertwestern” gespeeld. “Once upon a time in het Veen” is een knipoog naar de beroemde Italiaanse spaghettiwestern van Sergeo Leone “Once upon a time in the West”. De spoorwegmagnaten en gelukzoekers uit het Wilde Westen lijken verdacht veel op de veenbaronnen en turfstekers in de Drents- Groningse Veenkoloniën. Het spoor trekt door het weidse veenlandschap, op zoek naar het nieuwe goud. Gelukzoekers en vuurvreters maken de dienst uit. Als de karavaan verder trekt blijven spookdorpen en armoedzaaiers achter.
nieuwsbrief mei 2014
Het verhaal krijgt een nieuwe wending als een boer met hulp van twee vrijbuiters de spoorwegmagnaat te slim af is.

De voorstellingen vinden plaats in De Groeve, Annerveenschekanaal, Veendam, Stadskanaal, Buinerveen, Valthermond, Munnekemoer, Foxel, Klazienaveen en Erica. Informatie over data, locaties en tickets: zie deze site.

Een bijzonder smalspoor exemplaar, zoals te zien bij het smalspoormuseum te Erica.

 

Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Loenen!

Op Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei 2014) is de Nationale Stoomtreindag! Op deze dag rijdt de VSM met meerdere stoomtreinen intensief tussen Apeldoorn en Beekbergen, en tussen Beekbergen en Loenen.
Als u gaat dauwtrappen kunt u op deze dag bovendien gratis uw fiets meenemen in de speciale goederenwagens! Klik hier voor meer informatie over dit evenement.

Verkehrstage 2014 in Hasellüne.

Maandelijkse rijdagen bij de Eisenbahnfreunde Hasetal e.V.

Ook dit jaar zijn er rondom het mooie Duitse plaatsje 15 kilometer achter Meppen weer vele stoomritten. Ga er eens naartoe en laat u verrassen bij deze leuke museumbaan zo dicht bij huis.

nieuwsbrief mei 2014

Voor meer informatie, kijk op hun website

Hemelvaartsdag Nationale Stoomtreindag

Al vele jaren organiseert de stichting Historisch Railvervoer Nederland op Hemelvaartsdag de Nationale Stoomtreindag. Wilt u meerdere rijvaardige stoomlocomotieven van de MBS tegelijk onder stoom zien; kom dan op donderdag 9 mei naar Haaksbergen en Boekelo en reis mee met een van de stoomtreinen uit de uitgebreide dienstregeling. Ook een leuke onderbreking van uw fietstocht! Website!

Internationale stoom- en modelbouwdagen op Landgoed Nienoord

De Internationale stoom- en modelbouwdagen zijn op 9 t/m 12 mei a.s.
De stoomdagen vinden plaats in het Familiepark van Nienoord. De stoomdagen zijn alle dagen van 9.30 tot 17.30 uur en op zaterdag 11 mei is er in de avond een fakkeltocht. De stoomdagen zijn voor alle leeftijden, er is voor jong en oud wat te doen. Voor de 40ste keer organiseert Familiepark Nienoord in Leek de Internationale Stoom- en Modelbouwdagen in samenwerking met de Agridagen. Er zijn verschillende activiteiten met betrekking tot de Stoomdagen, er zijn grote stoomwalsen en tractoren te bezichtigen. Daarnaast staan er verschillende soorten modellen tentoongesteld. Voor ons modelspoorders is vooral de enorme HO spoorbaan interessant en zeker al daarom een bezoek waard.
Het thema van dit jubileumjaar is ‘’van vroeger naar morgen’’

Voor meer informatie over de Stoomdagen, klik hier.

Uitgelicht

nieuwsbrief mei 2014

Alweer enige tijd historie; Mariénberg met plan V

Hebt u in uw fotobestand mooie, bijzondere, foto’s van groot of klein spoor; stuur eens één naar de redactie dan genieten uw clubleden ook mee van uw foto kunsten. Bijna traditioneel aan u het verzoek om mooie vakantie-zomer-foto’s met treinen er op, en met mogelijk een klein verhaaltje erbij te sturen naar de redactie. De eerste van hopelijk een lange reeks treft u hierboven aan onder de naam van een nieuwe rubriek UITGELICHT

Een onvergetelijke voetreis

Uw redacteur heeft al weer heel wat jaren geleden tijdens zijn vakanties in Zwitserland in Kanton Wallis, omgeving St. Niclaus (prachtig!) een voettocht gemaakt in het Rhónedal langs en tegen de Sudrampe. Deze reis was een onvergetelijke ervaring (zie ook artikel op de website) Ter herinnering een update (bron; treinennieuws) en voor u misschien een mooi reisdoel als u met vakantie bent in die streek. Tip; echt goede bergschoenen aandoen.

De wegen zij schoon gemaakt van de laatste sneeuwresten en losgelaten stenen. Diverse andere reparatiewerkzaamheden zijn door de Forest Service van de BLS gereedgekomen. ”Lötschberg” is weer begaanbaar tussen Hohtenn en Brig.
nieuwsbrief mei 2014De bekende en populaire wandelroute langs de Lötschberg Zuid- Ramp – deze werd in 1960 geopend, het was de eerste spoorweg wandeling in Europa – die uitgebreid werd in september 2013 via Naters naar Brig. Een van de vele hoogtepunten van het pad is de kloof aan de monding van de Bach of de passage langs de Drieschtneri‘s Bisse. Vanaf het fort met het Guards Museum leidt de weg naar het landelijke en sfeervolle dorpje Naters. Het panorama hoog boven de daken van Naters is indrukwekkend en nodigt uit tot verpozen.
Vervolgens werd het hele pad van Hohtenn vernieuwd met nieuwe wegwijzers en 11 nieuwe rustpunten met meer dan 60 banken. Welkomstborden op stations over spannende thema’s en panorama’s in vier talen zijn geplaatst. De laatste hand van deze veelomvattende werkzaamheden volgt tegen het einde van deze zomer.

De ” Lötschberger Südrampe“ strekt zich uit over ongeveer 26 kilometer van het station via Hohtenn Ausserberg (3 uur en 30 minuten lopen tijd ) om Eggerberg
(1 uur 30 min) , Lalden ( 40 min) en opnieuw Naters via het treinstation in Brig
(2 uur 40 min), het pad is zeer goed gemarkeerd met groene logo’s op de welbekende gele wandelpad borden. De RegioExpress Lötschberger van de BLS houdt uurdienstregeling om u weer terug te brengen. Maar er zijn ook tal van accommodatie en horecagelegenheden.

Voor het Lötschberg parcours langs de Lötschberg op de noordelijke helling tussen Kandersteg en Frutigen zijn renovatiewerken gepland voor 2015. Zwitserland bereik je met de auto of met de Hispeed naar Basel.

Meer informatie over de klassieke wandelen zie deze website.

nieuwsbrief mei 2014

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief of de website zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden) stuur dan even een mailtje!
Redactieadres voor clubkrant en nieuwsbrief: stuur een mailtje
De volgende nieuwsbrief wordt een gecombineerd juni-juli nummer