Nieuwsbrief januari 2015 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrond informatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

Demonstratie scenery

nieuwsbrief januari 2015nieuwsbrief januari 2015
nieuwsbrief januari 2015nieuwsbrief januari 2015

Het is lang geleden maar het feit dat er weer een demonstatie van scenery werd georganiseerd was reden van een grote opkomst van leden op de clubavond van 8 december jl.

Martin Welberg, (foto rechts boven) de bouwer van de mooie modulebaan Mara Harbor die op onze laatste beurs stond, en ook tevens leverancier van allerlei scenery om de baan aan te kleden, was bereid gevonden om een presentatie te geven. Wat hij en zijn mede modelbouwers lieten zien getuigde van grote klasse.

Diverse stadia van aankleding van de, in dit geval Amerikaanse modules, waren er te zien en er werd gedemonstreerd hoe dit te realiseren. De typische rotsformaties en hun bijzondere kleuren waren heel realistisch op schaal nagebouwd. Dat Martin Welberg op een professionele manier bezig is met scenery was ook te zien aan de materialen en die gebruikt worden.

Dat ook achterwanden (foto links onder) kunnen bijdragen tot verfijning van het totaalplaatje lieten de meegebrachte zelfgemaakte fotowanden zien. Aangebracht als achtergrond bij de modules maakten het geheel erg realistisch.
Het was een inspirerende avond die liet zien dat mooie aankleding ook van b.v. de grote H0 clubbaan, het resultaat kan maken of breken. Onze grote clubbaan, waarvan de ruwbouw al flink vordert (de foto rechts laat de in aanbouw zijnde opstelsporen zien), verdient ook een mooi landschap en dat is mede te realiseren met goede materialen.

nieuwsbrief januari 2015

Mooi hè? Deze foto is genomen van het diorama dat in onze clubruimte opgesteld staat, een prachtig voorbeeld wat, naast kennis, ook met mooi en goed materiaal te bereiken valt. Als dit het niveau van de clubbaan gaat worden dan krijgen iets bijzonders in huis, de ultieme uitdaging is aan ons!

Zie ook: www.martinwelberg.nl en www.Locdepot.nl

Bij het begin van het nieuwe jaar

Onze kinderen doen niet meer aan klassieke hobby’s zoals postzegels verzamelen of het maken van modelspoorbanen, die kijken liever televisie of spelen een computerspel. En daarmee ontstaat het gevaar op een stukje uitsterving… Tja, of we daar heel erg rouwig om moeten zijn?. Het hoort gewoonweg niet meer bij deze tijdsgeest lijkt het. Als de kinderen naast al dat getuur naar die schermen nog maar voldoende buiten spelen, toch? Alhoewel.

Deze trend blijkt uit een Britse studie onder duizend volwassenen en evenveel kinderen tussen 11 tot 18 jaar. Vogels spotten, het verzamelen van knikkers of het aanleggen van een stickerverzameling, lijken zo goed als verdwenen. Slechts 1 op 10 jongeren bouwt nog modelvliegtuigtuigen in vergelijking met 1 op 6 in de jaren ’70. Grote boosdoener blijkt de televisie. 8 op de 10 jongeren rekent TV kijken tot hun favoriete tijdverdrijf, twee derde van de ondervraagden kiest voor computerspelletjes, 58 procent voor Facebook.

Is er voor de modeltrein nog hoop? Er ligt voor ons een enorme uitdaging te wachten de modeltrein weer aantrekkelijk te maken voor het “jonge volk”. In het centrum van Hardenberg was vorige maand een mooi initiatief, een lege winkel gevuld met modelbanen e.d. en gratis entree. Daar kwam veel jeugd op af die het erg mooi vonden. Ook in Zwolle is iets dergelijks plaatsgevonden en met groot succes.

In een zeer grijs verleden is uw redacteur als klein opdondertje in een computerloos tijdperk besmet geraakt met het treinenvirus door, in Sinterklaas tijd, een etalage met een prachtige modelspoorbaan.
Kortom, wat je niet ziet kun je ook niet mooi vinden. Zou zoiets in Emmen dit jaar ook mogelijk zijn met onze nu nog in aanbouw zijnde spoor N modulebaan? Er staat genoeg leeg. Onze prachtige creatieve hobby met al zijn nieuwe mogelijkheden promoten aan de jeugd, dat geeft nieuw kansen. Er is dus heel veel werk aan de winkel. Chris Timmer.

Extra Sprinters voor de reiziger op korte termijn

NS koopt definitief 118 nieuwe Sprinters bij treinenbouwer CAF. De Sprinter Nieuwe Generatie (SNG), zoals de trein gaat heten, gaat naar verwachting in 2018 rijden op het Nederlandse spoor.
NS heeft door reizigersgroei en diverse andere omstandigheden al eind 2016 extra Sprinters nodig. Om hier op in te spelen is de NS dan ook voornemens om ca. 60 extra Sprinters te bestellen bij de Zwitserse fabrikant Stadler.
nieuwsbrief januari 2015Ook deze moderne nieuwe treinen worden transparant, met brede deuren voor veel in- en uitstappers, en ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers (incl. een rolstoeltoegankelijk toilet). De trein (type Flirt) rijdt al met succes in diverse landen.
“Door de aanschaf van in totaal ca. 180 nieuwe Sprinters, de aanschaf van de nieuwe Intercity’s en door de modernisering van treinen kunnen we de reizigers nieuwe en comfortabele treinen bieden”.

nieuwsbrief januari 2015Voor de aanschaf van nieuwe Intercity’s (Intercity Nieuwe Generatie) die flexibel inzetbaar zijn en zowel kunnen rijden op de Hogesnelheidslijn (25 kV) als het Hoofdrailnet (1,5 kV) is NS gestart met een aanbesteding. De afgelopen periode zijn de vier treinenbouwers geselecteerd die deze klus aankunnen en treinen kunnen leveren per 2021. De eisen zijn onder meer gericht op voldoende capaciteit/zitplaatsen, bewezen technologie en toegankelijkheid voor rolstoelers en voor bijvoorbeeld (oudere) reizigers die slecht ter been zijn. NS gaat nu een traject in waarbij de geselecteerde leveranciers met biedingen gaan komen.

NS dochter Abellio heeft bij Stadler recent ook zes FLIRT treinstellen gekocht. Die treinen zijn bedoeld voor de treindienst Gouda – Alphen a/d Rijn en worden geleverd in de R-Net huisstijl, (foto boven). De FLIRT treinstellen van Abellio zullen eveneens vanaf eind 2016 worden ingezet.

88.000 gevonden voorwerpen bij NS

En nu we het toch over het grote spoor hebben: treinreizigers hebben het afgelopen jaar 19.641 keer hun treinkaartje in de trein laten liggen en er bleven bijna 9200 identiteitsbewijzen in de wagons van NS achter. Dat blijkt uit de inventarisatie die de spoorwegen elk jaar maakt van de gevonden voorwerpen. Opvallend is dat vorig jaar op het Bureau Gevonden Goed geen paraplu te vinden was, terwijl die normaal gesproken ook vaak worden achtergelaten.
NS maakte onlangs de cijfers van 2014 bekend. In totaal zijn er tot nu toe 88.000 gevonden voorwerpen geregistreerd. Dat is ongeveer 10 procent meer dan vorig jaar. De top tien is hetzelfde als in 2013, aldus een woordvoerster van NS.

Op de derde plaats van vergeten of verloren dingen staat de mobiele telefoon, waarvan er ruim 5000 achterbleven. Eind september, toen de iPhone 6 werd geïntroduceerd, waren onder de ‘achterblijvers’ ineens veel iPhones 5.
Na de top drie volgen portemonnees, sleutels, rugzakken, plastic tassen met nieuwe spullen, jassen, sport- of weekendtassen en koffers.

nieuwsbrief januari 2015

Terug naar het (hele) kleine spoor: De firma Piko heeft onlangs in schaal N een prachtig model van de NS diesel 2200 uitgebracht. Het is een begin van tal van kleurvarianten die gaan komen. Meer info over het grote voorbeeld: Klik hier.

nieuwsbrief januari 2015

Informatie over (model)spoor evenementen:
kijk op deze website onder “beursagenda”


 
 
Ga eens kijken bij …

nieuwsbrief januari 2015

In een ver verleden zijn een aantal leden van onze club eens op bezoek geweest bij De Vereniging van Modelbouwers regio Zwolle – VvMrZ – te Zwolle. Deze vereniging bestaat sinds 1978 en is opgericht door een aantal modelbouwers om ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Zwolle in 1980, een model van het Zwolse spoorwegemplacement na te bouwen. Deze bijzonder grote en fraaie H0 modelbaan was tijdens tentoonstellingen te bezichtigen, maar staat ook in de clubruimte opgesteld. Ook een grote N spoorbaan is aanwezig en ook de moeite waard om te bekijken. Verder is er een gezellige “kletsruimte”, en is er van alles te zien op modelbouwgebied.

De vereniging is verdeeld in twee groepen, te weten het “Vaarteam” en het “Spoorteam” en is gehuisvest op de zolderverdieping van een groot oud schoolgebouw dicht bij het centrum.

Ieder die daar eens een kijkje zou willen nemen kan er ’s avonds, na telefonisch overleg, terecht: secretariaat tel: 06-44552099.
Bezoekadres: Veemarkt 39 te Zwolle. Zie ook hun website.

nieuwsbrief januari 2015

NS is goed bezig……

“Op modelbanen jacht” (1)

Het nieuwe jaar ligt weer in de luiers en voorzichtig kunnen we weer plannen maken voor de komende maanden:

Hamburg Miniatur Wunderland is bij velen bekend. Echter er zijn er meer. Hieronder de gegevens van een aantal permanente modelspoortentoonstellingen in Duitsland.

Hamburg: Miniatur Wunderland Olpe Miniland Olpe
Kehrwieder HAMBURG Virchovstrasse 10 57462 OLPE
Website Miniatur Wunderland.

Hamburg: Königstein Miniatur Elbetalbahn Museum Hamburg, Spoor 1 modelbaan Schandauerstrasse 51c 01824 Königstein Hostenwall 24 20355 Hamburg.
Website Miniatur Elbetal.                    Website Modelleisenbahn Hamburg.

Berlijn: Friedrichstadt Mobaza Loxx-Berlin
Brückenstrasse 18 Friedrichstadt Alexa am Alexanderplatz Berlin
Website Modellbahn Zauber.                   Website Loxx Miniaturwelt.

Bad Dreiburg: Wiesenbad-Schönfeld Modellbahnland-Erzgebirge Modellbundesbahn09488 Wiesenbad-Schönfeld Güterbahnhof Bad Dreiburg.
Website Modellbahnland Erzgebirge.       Website Modell Bundesbahn.

Wiehe: Modellbahn Wiehe Rathen Eisenbahnwelten Am Anger Wiehe Elbeweg 10 Rathen.
Website Modellbahn Wiehe                   Website Eisenbahn Welten.

nieuwsbrief januari 2015

Artitec heeft een schitterend H0 model uitgebracht van de NS 6317

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief of de website zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden) stuur dan even een mailtje!
Redactieadres voor clubkrant en nieuwsbrief: stuur een mailtje

nieuwsbrief januari 2015

Noteer vast in uw agenda: Modelbanen van topkwaliteit te zien op Rail 2015
RAIL 2015 : 20 – 22 februari van 10.00 uur – 17.00 uur dagelijks. Meidoornkade 24 HOUTEN (langs de A27) info: rail 2015