Een stad op zolder (Bron: DvhN)

Hans Dijkstra uit Groningen, bouwt al 70 jaar modeltreinen. Hans Dijkstra is bij onze club wel bekend, hij heeft jaren bij ons op de beurs gestaan.

Op zijn zolder vind je 14 spoorbanen, 2 metro’s, 1 trolley, 2 trams, 153 schakelaars, 110 motoren, 360 gebouwen en huisjes, 22 kermisattracties en 10.000 lampjes. Een stad op schaal, op een zolder in Groningen.

In het Dagblad van het Noorden van 5 december 2014 stond een leuk artikel over deze bouwer en zijn baan.

Bijna dagelijks beklimt Hans Dijkstra (83) de elf treden van de smalle trap naar de bovenste verdieping van zijn appartement. Daar, onder de diep blauw gekleurde schuine wanden en tegen de achtergrond van een grote overzichtsfoto van het Duitse Koblenz, bouwt hij al ruim zeventig jaar aan een wonderlijke kleine wereld. Aan het plafond hangt een luchtballon.

baan groningen

DUO, Grote Markt en Dancing The Corner

In de warmte van een kleine straalkachel boort, schuurt en schildert Dijkstra aan pakhuizen, parkeergarages en grachtenpanden. Opgetrokken uit kunststof plaatjes, pennenhulsels, houten latjes en ander klein bouwmateriaal. In tientallen potjes en bakjes bewaart hij evenzoveel tandwielen, kroonsteken en topgevels. Als alle schakelaars aan staan – dit gaat in stappen, om kortsluiting te voorkomen – pruttelt en zoemt het op zolder.

Grote delen van Groningen zijn te herkennen: het gebouw van Dijkstra’s voormalig werkgever DUO, de Oosterhaven, de zuidzijde van de Grote Markt, Dancing The Corner; de oude zaak van zijn ouders op de hoek van de Gelkingestraat en de Carolieweg waar op de eerste etage poppenpaartjes stijldansen. Ook poppodium Tivoli in Utrecht en een modern treinstation met roltrappen zijn in zijn stad te vinden.

,,Ze keken me aan alsof ik gek was”

Geen detail ziet Dijkstra over het hoofd. Een van de reclameborden op het station toont de voorpagina van Story: Wendy van Dijk verliefd. In het water van de Oosterhaven gooien vissers hun hengel uit. Op de vensterbanken in de ramen van de woonhuizen staan bloembakjes.

Jaren geleden trok Dijkstra er met een meetlint op uit om de ramen van het Grand Theatre op te meten. ,,Ze keken me aan alsof ik gek was”, zegt hij lachend. ,,De gevel is vierkant: precies 20 meter breed en 20 meter hoog.” Of, op de schaal van Dijkstra: 20 bij 20 centimeter.

Waar zijn bouwliefde is begonnen? ,,Bij de kermis”, zegt Dijkstra. Als kind al knutselde hij aan stoomcarrousels, een zweefmolen, een spookhuis. Al gauw kwamen er treinen bij en als vanzelf volgden de gebouwen. Dijkstra, die onder meer werkte in de elektrawereld, als timmerman en aanlegger van bliksembeveiliging, vergrootte in rap tempo zijn materiaalkennis.

baan groningen

2200 ramen en 120 poppetjes

Deze modelbaan is een schitterend voorbeeld wat je met veel handigheid, tijd, kennis en toewijding kan bereiken.