Nieuwsbrief februari 2015 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrond informatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

nieuwsbrief februari 2015

U leest het goed: onze club is jarig; alweer 35 jaar. Op 10 maart 1980 is onze club opgericht in Wijkcentrum ’t Bintholt in de Emmerhout te Emmen.

Van de “ouwe hap” die bij de oprichting aanwezig waren zijn nog maar een paar over zoals o.a. Herman, Dick en Chris. Deze leden zijn zo langzamerhand grijs geworden, maar uw club niet, deze is nog springlevend en vitaal (die leden trouwens ook…(!?!)

Een dergelijke leeftijd voor een modelspoorclub is niet gering. Als club willen we niet geruisloos aan dit bijzondere feit voorbij gaan. Hoe en op welke manier? U zult er later over worden geïnformeerd, maar een klein feestje bouwen is het wel waard.

Beurs

nieuwsbrief februari 2015

Nog even en het is weer zo ver; onze eigen modelspoorbeurs gaat weer van start.
De voorbereidingen zijn alweer in volle gang.
We willen er uiteraard weer een succes van maken en dat kan als we weer met zoveel mogelijk man/vrouw-kracht de schouders er onder zetten. Doet u weer mee?

Geef even aan Herman door dat u ook van de partij bent om vrijdag op te bouwen, zaterdag de diverse activiteiten te “bemensen” en aan het slot weer de zalen schoon op te leveren.

nieuwsbrief februari 2015

U ziet een nostalgische foto van het centrum uit de jaren zeventig,
die laat een heel andere situatie zien dan nu in 2015. Alleen de boerderij staat er nog.

In de beginjaren werd ook de eerste beurs georganiseerd en wel in “de wipkar” aan de Markt te Emmen. De eerste beurs was een doorslaand succes want het was iets geheel nieuws in onze regio. Ook de beurzen die daarna volgden waren een groot succes, alleen het aantal bezoekers, ruim 1000, van de eerste keer werd nooit meer gehaald. De beurzen uit die tijd waren tevens knots gezellig en het was erg dringen geblazen door de smalle gangpaden om alles te bekijken.

Onze beurzen hebben met ups en downs al die jaren overleefd en zijn nog steeds springlevend. Voorwaar, een hele prestatie waarmee we ons zelf in dit jubileumjaar mogen feliciteren want we hebben het zelf gedaan en dat was alleen mogelijk omdat iedereen meehielp. Onze wens: laat het ook deze keer weer zo zijn, dan kunnen we nog vele jaren doorgaan. ct.

Clubbaan

De bouw van de grote modelbaan gaat voorspoedig, binnenkort verschijnt er een artikel op de website met baanplan en uitleg.

Onderstaande foto laat zien dat de bouw gestaag doorgaat. Er is al veel rails gelegd en ook met het leggen van rail voor het grote station is een begin gemaakt. Ook wordt er voortgang geboekt op het “oude” gedeelte. Als het zo doorgaat is het mogelijk dat de treinen gaan rijden op de Landelijke Modelspoordagen eind maart a.s. en dat zou heel mooi zijn.

nieuwsbrief februari 2015

“Op modelbanen jacht” (2)

In deze tijd van het nieuwe jaar kunnen we weer plannen maken voor de komende maanden:
Miniatur Wunderland in Hamburg is bij velen bekend. Echter, er zijn er veel meer. Hieronder de gegevens van een paar permanente modelspoor tentoonstellingen in Duitsland.

Dresden Verkehrsmuseum Dresden Troisdorf Sambahn Augustusstrasse Dresden Kölnerstrasse Troisdorf, website

Niederoderwitz Modeleisenbahnland Oderwitz Altenmarkt, website. BahnmuseumKirchstrasse 8 02791 Niederoderwitz A-2571 Altenmarkt Oostenrijk, website.

Hausach Schwarzwald Modellbahn 77756 Hausach, website.

Selbitz Lokland Leer Leeraner Miniaturland Hofer Strasse 14 95152 Selbitz Konrad Zuse strasse 1 26789 Leer, website.

Schluchsee-Blasiwald Modellbahnzentrum Schluchsee Schluchsee-Blasiwald, website.

OKtoRail OKtoRail Orangerie Grugopark Piding, website. Hans Peter Porsche Traumwerk Virchowstrasse 167 45147 Essen Piding, website. (wordt geopend voorjaar 2015)

Deze opsomming is maar een selectie. Het aanbod van mooie tentoonstellings-banen bij onze oosterburen is ongekend groot. Indien u meer wilt weten over beurzen, clubs en tentoonstellingen cq. evenementen in Duitsland dan verwijzen we u naar de site van de Duitse tegenhanger van de NMF (Ned. Modelspoor Federatie) de BDEF – Bond van Duitse Spoorwegen Friends Association, website.

Miniworld Rotterdam

nieuwsbrief februari 2015

Bij Miniworld zitten ze niet stil in 2015, in tegendeel. Dit jaar steken ze symbolisch het kanaal over en beginnen ze aan de bouw van een megaproject: Engeland en Schotland in miniatuur.

Nadat de kelder verbouwd en uitgebreid is gaan ze bouwen aan een project dat de bezoeker op een tocht zal leiden van de witte krijtrotsen van Dover tot de Highlands van Schotland. Tal van typisch Britse landschappen, steden en dorpen zullen hier verrijzen tussen bergen van soms wel drie en een halve meter hoog. Uiteraard zullen er talloze treinen door deze attractie stomen, Engeland is uiteraard het geboorteland van de eerste stoomlocomotieven tijdens de industriële revolutie en deze belangrijke periode zal bijzondere aandacht krijgen.

Daarnaast staan er ook in de bestaande miniatuurwereld heel wat nieuwe plannen op stapel. De grootste daarvan is Diergaarde Blijdorp dat vanaf april 2015 een fantastische toevoeging zal worden. Verder komen er continu nieuwe gebouwen, scènes en drukknoppen bij om de bezoeker nog meer beleving en herkenning te bieden in miniatuur. Van een gevuld en juichend stadion de Kuip tot een druk Rotterdam Centraal vanwaar treinen uit allerlei tijdperken zich verspreiden over alle hoeken van de miniatuurwereld. Bron: Railhobby

nieuwsbrief februari 2015

Ga eens kijken bij……… ( 2)

Het is al weer vele jaren terug dat een aantal leden van onze club afreisden naar Leeuwarden voor een bezoek aan de Friese Modelbaanclub. Sinds die tijd is er erg veel veranderd en bijgebouwd en een nieuw bezoek is daarom bijzonder aanbevelingswaardig.

De Friese Modelbaan Club is gevestigd in Leeuwarden en is met ruim 80 leden één van de grootste modelspoorverenigingen van Nederland. In een fraai clubgebouw beschikken ze over een N-baan en een zeer grote H0-baan. U vindt op hun website een beschrijving van de vereniging, de grote modelbanen, een evenementenkalender en artikelen over modelbouw en grootbedrijf.
Bent u door het lezen en kijken op de site nieuwsgierig geworden? Wacht niet langer en breng eens een bezoek. Daar zult u zeker geen spijt van krijgen.

nieuwsbrief februari 2015

TIP: Om het rijden met de modeltreinen een beetje feestelijk karakter te geven worden er jaarlijks een 6-tal rijzondagen georganiseerd. Ga na een afspraak gemaakt te hebben eens met wat andere clubleden naar een rijdag.
Op deze rijzondagen wordt er niet aan de baan gebouwd, maar alleen gereden met en gekeken naar modeltreinen.

In de bar zijn dan soep, broodjes en vaak andere lekkere snacks aanwezig voor de versterking van de inwendige mens.

Overweldigend; dat is eigenlijk het kernwoord dat blijft hangen na een bezoek aan de Friese Modelbaanclub te Leeuwarden. Kortom; gewoon een keer doen!! ct.

TIP

Raadpleeg ook de website, u vindt daarop het meest actuele clubnieuws en andere wetenswaardigheden over uw hobby breed uitgemeten.
Ook verschijnen daar regelmatig nieuwe artikelen over allerlei treinenzaken.

 

nieuwsbrief februari 2015
Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief of de website zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden), stuur een mailtje naar de redactie.

Een overzicht van allerlei (model)spoor activiteiten, zoals beurzen, kunt u vinden onder “agenda” op deze website.

 
 
 
 
nieuwsbrief februari 2015

Mooi hé?

Eén van de bijzondere mooie modellen die te zien zijn tijdens RAIL 2015 te Houten. Deze beurs op 20-21-22 februari as. in de euretco hallen, en zal als ieder jaar weer prachtige modelbanen tonen, de nodige handel zal er ook weer verkrijgbaar zijn. Kijk op hun website voor meer informatie en ook voor kortingsbonnen.