Op jacht op de walletjes………… Column

Geachte lezer. Deze modelspoorder valt onder de categorie “ouwe hap”. Kenmerken: grijze kop met een wel erg brede middenscheiding, (te) veel (?) vrije tijd, HO analoog rijdend ( ja, ze bestaan nog), vallend binnen de doelgroep van een ouderenpartij en NS 60+ OV jaarkaart. Vooral dat laatste heeft als “rijpere jongere” toch behoorlijk zijn voordelen want reizen doet hij graag. Onlangs was hij als boekenfanaat weer eens per trein naar Wildwest Amsterdam vertrokken, op jacht naar leuke boeken, treinenboeken wel te verstaan want dat hoort bij de hobby. Heerlijk struinen naar oud papier in antiquariaten met mooie oude treinenboeken.

Niks geen e-books, iPads, E-readers en dergelijk nieuwerwetse ongein. Nee, heerlijk muf vergeeld en omgekruld papier waarvan je de met liefde op papier gezette verhalen proeft, noem het emotiepapier.

Ook op de walletjes is hij geweest (voor de boeken dus……!!) Laverend tussen hunkerende bronstige mannen, en uitbundig met rijke airbags uitgevoerde geëtaleerde vrouwen onder rode schijnsels, vond hij een heerlijk klein ouderwetse stoffig boekwinkeltje met dito boekenman.

Op jacht

Wat ze hiermee bedoelen is niet duidelijk: Is het een boek voor mannen om vrouwen te begrijpen, of is het een boek voor vrouwen die eindlijk de hobby van hun man begrijpen?

In een oud scheef hangend pandje ingeklemd twee grotere panden hield het ( pand + man) zich staande. Op een dergelijk moment ga je als boekenwurm weer helemaal los. Zoekend tussen stapels dozen en hoge scheefhangende boekenstellingen ga je op jacht naar juweeltjes daarbij oplettend niet te veel aan stapels te sjorren omdat mogelijk het hele pand dan instort. En ja hoor, heerlijk die boeken over oude treinen, modelspoorboeken waarin spagettimodelbanen als normaal besproken worden en Märklin metalen herrie-rails de norm was. Heerlijk die beschrijvingen met landschappen van papier-maché. Heerlijk de beschrijvingen over de moderne spoorwegen van die tijd. Ook heerlijk die tijd zonder digitale fratsen en ander ingewikkelde zaken. Gewoon de tijd dat een trafo nog een trafo was waar je aan de knop diende te draaien om de treinen te laten rijden! Toen moest je nog echt aan de bak en koppie er bij.

Op jacht

"Toen was analoog nog heel gewoon"


 
U vindt mij vast heel erg ouderwets en dan heeft u ook helemaal gelijk. Deze digibeet zit er niet mee. Deze vertegenwoordiger van de grijze golf heeft thuis nog een lekker ouderwetse HO analoge modelbaan. Toegegeven, als ik die banen bekijk met digitaal spul + geluid is dat wel erg fraai, maar ik begin er niet meer aan. Zo is het ook met boeken: heerlijk wegzinken in een treinenboek, weg van de boze digitale buitenwereld.

Het gaat weer richting de tijd die men zomer noemt, een tijd dat de modelbaan in een rustmodus (nieuwerwets woord) zit. Tijd voor openlucht boekenmarkten, heerlijk onder soortgenoten met de lucht van oud papier in de neusgaten!

Op jacht

Wat een snoepje!


 
Onlangs is onze grote clubbaan, u leest er elders op deze site meer over, in bedrijf gekomen. Zeer lange treinen rijden nu hun parcours, prachtig.

Een geacht club stelde mij onlangs onverwacht voor of het toch ook voor mij tijd geen werd om digitaal te gaan zodat ik niet aan de kant hoef te blijven staan, een goed bedoeld advies natuurlijk maar het voelde bijna als een onoorbaar voorstel. Gewoon een decoder er in zetten en klaar is kees, zo was zijn mededeling.

Hij overviel mij er mee en wat moet ik er nu mee? Zal ik, nu ik alle digi aanvallen overleefd heb, toch nog veroordeeld worden aan dat digitale gedoe? Moet ik, nu lekker ouderwets bezig zijnde, mij toch nog vergooien aan de nieuwe tijd? Het rukt zo brutaal aan de poorten van mijn analoge modelspoorleven!

Aan u de vraag: is er nog hoop voor mij? HELP!!!! Vul hieronder uw morele advies in!

Chris Timmer

Op jacht

Zomer, joepie, tijd om op (treinen)boekensafari te gaan