Reistip: Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Het Spoorwegmuseum te Utrecht
Fantastisch, origineel, een beleving, dat is de slogan waarmee Het Spoorwegmuseum zich aanprijst, maar is dat ook zo?

NL 107

Locomotief NL 107

Onlangs ben ik uitgenodigd door een goede kennis, tevens machinist, om een keer samen met hem Het Spoorwegmuseum in Utrecht te bezoeken. Ik kende het wel van dertig (!) jaren terug en vond hem toen wel aardig maar ook niet meer dan dat.

De uitnodiging was dus een mooie aanleiding voor een hernieuwde kennismaking. Om maar direct met de deur in huis te vallen: een heel bijzondere.
Het station Maliebaan, het mooie oude museumgebouw, oogt bij binnenkomst statig en erg fraai met zijn vorstelijk ingerichte wachtkamers, helemaal in een stijl van vroegere glorie.

Op het depot/ opstelterrein achter het stationsgebouw staan gedeeltelijk onder een overkapping allerlei treinstellen en locomotieven. Tot zover is het eigenlijk een gewoon spoorwegmuseum. Het eigentijdse en originele gedeelte komt pas achter het perron in beeld. Een groot gebouw: “de werkplaats” genaamd.

utrecht

juweeltje nietwaar?

De werkplaats
In deze grote hal zijn een flink aantal sporen. Er staan tientallen locomotieven, treinstellen en wagons te pronken waarbij opvalt de op hoge poten gezette prachtige stoomlok. Het geeft een bijzonder inkijkje in de onderkant van een dergelijke reus. De centrale hal herbergt verder diverse andere activiteiten. Een bijzonderheid deze zomer is een tentoonstelling ter gelegenheid van de start van de Tour de France, erg leuk om te zien.

De grote ontdekking
Een reis naar de wereld van 1839. In oude stijl opgetrokken straatjes en lopend door oude pandjes ervaar je ook werkelijk de begintijd van de trein in Nederland, indrukwekkend mooi gemaakt. Het verhaal wordt via uitgereikte geluidsmodules verteld.

Droomreizen
Is het thema van de ervaring die je meemaakt op een reis met de Oriëntexpres, waarbij in een zeer bijzonder fraai rijtuig een conducteur oude stijl, hilarisch je een inkijkje geeft in die bijzonder treinreis van vroeger. Aansluitend een bezoekje brengen aan het bijzonder stoomtheater is ook een must, een interactieve theatervoorstelling van een echte Parijse madame met haar “hond” Vivi. Het theatersfeertje is helemaal Oriënt.

utrechtutrecht

Links doet de Belgische sprekende conducteur zijn zegje en Rechts de altijd vriendelijke gastvrouwen

Stalen Monsters
Hierbij ga je in een klein karretje een soort spookhuisachtige reis maken vol verrassingen.
Stalen monsters laat je ook op een “oude zolder” een reis maken tussen fluitende en dreunende stalen monsters.

De Vuurproef
Op het buitenterrein is ook heel bijzonder onderdeel want daar neem je ondermeer plaats is een treincabine en maak je een wel heel bijzondere virtuele reis door 200 jaar spoorweggeschiedenis waarbij het niet allen zien is, maar ook voelen: een belevenis. Bij de uitgang sta je nog wat onvast op de voeten!

utrecht

sfeervol doorkijkje in "De Ontdekking"

Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met van alles wat er voor jong en oud te zien en te beleven is.

Ik zal u er niet vermoeien met een verder opsomming, dat moet u zelf maar gaan ervaren tijdens een bezoek waarbij uw aanhang, niet treinengek misschien, kan zien waarom pa toch die tic met treinen heeft.

Scepticus als ik was, vooral als het gaat om wervende reclameteksten, ben ik nu even niet meer, ik heb mij geheel gewonnen gegeven na een bezoek aan dit “helemaal anders spoorwegmuseum”.

De trefwoorden fantastisch, origineel, en een beleving kan ik na dit bezoek volledig onderschrijven!

Het was een leuke en gezellige dag, een pre was dat mijn machinist/metgezel/chauffeur veel wist te vertellen over allerlei spoorse zaken, wat wil je nog meer! Hem dank ik in het bijzonder.
ct.
 

Voor meer informatie, kijk op de website van Het Spoorwegmuseum.

Hieronder vindt u nog wat foto’s van dit museum.

utrecht

Leuk alternatief motiefje voor NS, toeristisch zeer aan te bevelen.


 
utrecht

De Blokkendoos, het origineel, blijft een mooie trein!


 
utrecht

De Arend onder stoom