Reistip: Op bezoek bij het Nationaal Modelspoor Museum te Sneek

Op bezoek bij: Het Nationaal Modelspoor Museum te Sneek, Een leuk museum met een grote collectie modeltreinen.

Enige nieuwsbrieven terug is al eens melding gemaakt van het Nationaal Modelspoor Museum te Sneek. Uw reporter is op een fraaie lentedag richting Sneek vertrokken om zelf eens kennis te maken met dit museum onder het motto: je moet er geweest zijn om te kunnen oordelen.

sneek

Het was een stralende lentedag, eigenlijk geen dag om een museum in te duiken. Toch moest het er maar een keer van komen. Als treinengek moet dat bij voorkeur dan wel iets met de hobby te maken hebben: het Nationaal Modelspoor Museum dus.

De reis ging door het Friese platteland, vooral over kleine binnenweggetjes want dat is het leukste, tenminste als je geen haast hebt.
Allerlei dorpje met soms haast onuitsprekelijke namen voor ons niet Friezen.

Sneek was dus het reisdoel en het museum was snel gevonden, in het stationsgebouw.

sneeksneek

Bij de ingang zie je direct grote vitrinekasten met een enorme verscheidenheid van veelal Nederlandse modellen die o.a. bestaan uit een zeer royale nalatenschap van de heer Scheltema die een Multi-verzamelaar moet zijn geweest.

sneekOok in de diverse andere ruimten zijn een aantal grote vitrinekasten en diorama’s geplaatst maar ook zijn een aantal HO modelbanen te bezichtigen.
Vooral de Amerikaanse modelbaan is fraai.

Ook zijn er veel LGB modellen te zien en is er ook een leuke modelbaan bij.
Op moment van schrijven werd er gebouwd aan een nieuwe LGB baan waarop materieel van de schrijver Appie Baantje gaat rijden.

Deze enige jaren overleden populaire detective schrijver heeft zijn enorme collectie LGB treinen aan het museum nagelaten en daarvan zijn dan ook veel modellen te bewonderen.

sneeksneek

Is het een groot museum, nee, maar het is wel aantrekkelijk om er eens een bezoekje te brengen.

Uw reporter -verwend als hij is als beurzenbezoeker- was wel met een uurtje klaar, maar als u eventuele (klein)kinderen bij u hebt dan bent u zeker twee uur onder de pannen.

Ze kunnen allerlei knopjes bedienen om treinen in beweging te zetten etc., en dat waren diverse koters ook fanatiek aan het doen.

sneek

Conclusie: Als u van ver moet komen is combineren met iets anders raadzaam.
De mogelijkheden zijn legio want de plaats Sneek is op zich een bezoek waard, maar ook Hindeloopen en Workum die in de zelfde regio liggen. Dit doende en rijdend dus via kleine binnen weggetjes kan een erg leuke dag opleveren. Het Friese land heeft zo zijn charme. ct.

Meer informatie vindt u op de website van het museum.