Sporen speuren door Noord Groningen deel 1

Sporen speuren door Noord Groningen (1)

De provincie Groningen herbergt leuke musea om eens te bezoeken.
Ik wil hier enkele uitstapje aan u voorleggen die de moeite van het bezoeken waard zijn.

sporen speuren

Het Groninger land is op zich beslist de moeite waard om eens te verkennen. Ingrediënten voor een leuke dag: U neemt mee: mooi weer in de zomer, een goed humeur, en u gaat op verkenning door allerlei kleine dorpjes via kleine slingerende binnenweggetjes in het mooie Westerwolde gebied in het oosten van de provincie.
Tip: bezoek eens het vestingstadje Bourtange,
Ter onderbreking kunt u diverse stops bij musea maken.

Radio & Speelgoedmuseum

In dat Westerwolde gebied ligt b.v. Onstwedde. Dit dorp ten oosten van Stadskanaal herbergt een bijzonder leuk museum met een naam die niets van doen lijkt te hebben met treinen.

Toch is dit wel zo. Dit kleinschalige museum heeft een grote collectie modeltreinen in vele schaalgroottes. Bijzonder zijn de vaak unieke blikken treinmodellen en alles wat daarbij hoort zoals gebouwen en seinpalen e.d. Maar ook zijn er veel mooie stoommachines te bewonderen. Naast de vele bijzondere modelauto’s, van plastic, blik of ijzer, is er ook allerlei andere soorten speelgoed, huishoudelijke apparatuur, radio’s enz. enz. te bewonderen van multiverzamelaar Klaas Ritsema.

sporen speurenDe vroegere arbeiderswoning, nu museum, is vol met allerlei spulletjes, en alles is heel herkenbaar als je wat ouder bent, maar ook heel apart voor de jonge garde. Ziende al dat moois ervaar je hoe snel de tijd voorbij gaat.

Het unieke van dit museum is eigenlijk dat je het een huiskamermuseum zou kunnen noemen. Op een bijna huiselijke manier wordt alles gepresenteerd waarbij Dhr. Ritsema smakelijk over van alles weet te vertellen waarbij koffie e.d. een smeermiddel kan zijn.

Een museum met een zeer hoog nostalgisch gehalte! Erg leuk om te zien, ook voor uw wederhelft want, zoals eerder gemeld, zijn er allerlei, vaak bijzondere attributen die de vrouwen vroeger in de huishouding gebruikten.

sporen speurensporen speuren

In een doorsnee museum mogen kinderen alleen maar kijken met de ogen en niet met hun handen maar nu kunnen ze interactief bezig zijn en ook met bijvoorbeeld treintjes spelen en een soort speurtocht door het museum ondernemen: Origineel bedacht.

Kort en goed: een leuk kleinschalig museum dat door zijn opzet uniek is te noemen.

Meer Informatie: info@radioenspeelgoedmuseum.nl

Hier vindt u een filmpje over het museum.

sporen speuren

S.T.A.R. Museumspoorlijn STAR (Stichting Stadskanaal Rail)

sporen speuren

Als u dan toch in Onstwedde bent, dan is Stadskanaal heel dichtbij en kunt u de museumspoorlijn van de S.T.A.R. natuurlijk niet links laten liggen.

Deze museumspoormaatschappij heeft de oude spoorlijn Musselkanaal-Veendam onder beheer. Het langste museumspoortraject van Nederland waarbij Stadskanaal het episch centrum is. Het fraaie stationsgebouw, de grote werktuigloodsen, en het museum zijn een bezoek beslist waard. Het museumgebied is heel ruim van opzet.

Op het buitenterrein staat een groot arsenaal aan spoorwegmaterieel en is één van de deuren van de werkplaats open dan kunt u er gerust een kijkje nemen.
In de weekenden wordt er vaak tussen Stadskanaal en Veendam met stoomlocomotieven gereden en in Veendam kunt u over die streek van alles te weten komen in het Veenkoloniaal Museum.

sporen speurenEr zijn ook enkele bijzondere rijdagen die zeer attractief zijn. U kunt daarover meer te weten komen op hun website.

Het museum is in de grote rijtuigenloods bij het stationsgebouw en in het museum is een uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis van deze spoorlijn te zien.

Het laat o.a. zien welke stations er allemaal langs deze ex NOLS spoorlijn te vinden waren. Zie ook de mooie website over de rijke historie van deze vroegere Nols-maatschappij.
In de filmzaal worden regelmatig films gedraaid over de Museumspoorlijn S.T.A.R.

sporen speuren

Stationsgebouw te Stadskanaal

Wat de toekomst betreft zijn er opmerkelijke perspectieven, de plannen zijn om in 2016 de spoorlijn weer te heropenen voor regulier personenvervoer en dus het zal weer drukker op de spoorlijn gaan worden. Daar zal Arriva die de diensten gaan uitvoeren zal samen moeten werken met de S.T.A.R. Reizigers kunnen dan via Veendam weer naar de stad Groningen per trein rijden.

Er zijn zelfs al politieke vragen gesteld over de wenselijkheid om ook weer te kunnen rijden richting Emmen. Of dat ooit zal gebeuren is maar zeer de vraag want dat vergt enorme investeringen. Maar zeg nooit, nooit.

Het museumgedeelte van de S.T.A.R. is alleen op verzoek open. Op rijdagen kunt u informeren bij het loket in Stadskanaal en op werkdagen dat er niet gereden wordt, kunt u toegang vragen via het kantoor in station. ct.

Alle informatie over de STAR vindt u op hun website.

sporen speuren

Bij de STAR zijn ook wel eens bijzondere gasten op bezoek zoals deze loc van MBS

sporen speuren

Stationsgebouw te Veendam