Sporen speuren door Noord Groningen deel 2

Sporen speuren door Noord Groningen (2)

De provincie Groningen herbergt leuke musea om eens te bezoeken.
Ik wil hier enkele uitstapje aan u voorleggen die de moeite van het bezoeken waard zijn, deel 2.

sporen speuren

Het Groninger land is op zich beslist de moeite waard om eens te verkennen. Ingrediënten voor een leuke dag; U neemt mee mooi weer in de zomer, geen haast en een goed humeur, en gaat op verkenning door allerlei kleine terpdorpjes via kleine slingerende binnenweggetjes.
Ter onderbreking kunt u diverse stops bij musea maken.

Noord Nederlands trein & tram museum

Als eerst pleisterplaats nemen we Zuidbroek. Deze plaats is in ruim 1 uur vanaf Emmen te bereiken en de navigatie brengt ons feilloos bij dit museum in het stationsgebouw. In het 3e klasse Waterstaat stationsgebouw dat werkelijk prachtig in oude stijl gerestaureerd is.
In dit sympathieke museum was op moment van bezoek een thema tentoonstelling tot half september over het Woldjer spoor te zien.

sporen speurenEen alleraardigst overzicht van de vergeten spoorwegmaatschappij. In 1910 kwam de spoorlijn Zuidbroek – Delfzijl gereed, maar deze liet de uitgestrekte gemeente Slochteren en daarmee de ‘Woldjers’ (bewoners van de Woldstreek) links liggen. Een aantal notabelen uit de gemeente begon daarop te ijveren voor een spoorverbinding met de stad Groningen. Dat leidde op 30 januari 1923 tot de oprichting van de N.V. Woldjerspoorweg en Stoomtramwegen in Midden en Noordelijk Groningen.
Op 31 december 1925 werd de naam ingekort tot Wolter spoorwegmaatschappij en de exploitatie kwam in handen van de NS.

In dit museum waren verder allerlei attributen uit lang vervlogen tijd te zien. Uw verslaggever had het voorrecht te worden meegenomen naar de zolder waar zich een enorme opslag van allerlei curieuze spoorwegattributen bevond. U kunt ook een bezoek brengen aan de modulebaan van de Modelspoorgroep Veendam. De rondleiding die werd gegeven zorgde er voor dat de tijd voorbij vloog. Conclusie; leuk museum.
Informatie vindt u op hun website.

Landgoed Nienoord in Leek

sporen speuren

De grote LGB baan is één van de trekpleisters op landgoed Nienoord

De volgende stop zou Leek kunnen zijn, ten westen van de stad Groningen. Van Hoogezand af 30 minuten rijden via de snelweg.
Landgoed Nienoord heeft naast een rijtuigmuseum ook een groot recreatiepark met alles wat kinderen leuk kunnen vinden.

Voor de treinengekken is er een heel grote HO modelbaan te bewonderen, evenals een LGB baan en een spoorbaan waarop grote modeltreinen rijden met rijtuigen waarop meegereden kan worden op de spoorbaan door het bos. Het is de Genzelbahn, schaal 1 op 7, afstand tussen rails, 203mm Het station van de Genzelbahn is gelegen in het park zelf. De Genzelbahn heeft een compleet rangeerterrein inclusief draaischijf in het stationsgebied staan. Het station beschikt over 2 perrons waaruit de stoomtrein met zijn passagiers vertrekt. Uit het station gereden, rijdt de trein een rondje over het park en door een stuk bos. Terug op het station laat de trein zijn wagons los, en draait de locomotief op een draaischijf achter het station, waarna de locomotief via een inhaalspoor weer voor de trein gespannen wordt. De totale lengte die de trein afgelegd, bedraagt ongeveer 800 meter.
Tegen een kleine vergoeding kan er met de trein meegereden worden. De Genzelbahn rijdt alleen op zon- en feestdagen.

Mochten de eventuele meegenomen koters nog niet uitgeblust zijn; er is een fraai zwembad en voor “ouderen” een bijzonder mooi rijtuigenmuseum.
Kortom een dag met allerlei activiteiten is zo voorbij. Info over het Landgoed vindt u hier, en info over het modelspoor onder deze link.

sporen speuren

Vroeger konden gewone lijndienstbussen nog mooi zijn

Het Nationaal Bus Museum

Bussen en treinen kunnen niet zonder elkaar. Daarom nemen we even een zijsprong. Niet ver van Zuidbroek, vind u in een kwartiertje rijden in Hoogezand het Nationaal Bus Museum. Dit museum herbergt een grote collectie bussen uit vervlogen tijden en laat ook de geschiedenis zichtbaar worden. Nederland heeft erg veel busmaatschappijen gekend, ook inNnoord Nederland zoals de bekende GADO en EDS.

sporen speurenIn dit royaal opgezette museum wordt uitgebreid de geschiedenis getoond van allerlei busmaatschappijen door middel van schaalmodellen, foto,s, filmbeelden en andere attributen. Centraal staat de grote collectie autobussen uit vervlogen tijden die u kunt bewonderen.

Als u niet zo erg op de hoogte bent van het busvervoer uit vervlogen tijden dan gaat er een nieuwe wereld voor u open. Bent u boven de veertig: één en al nostalgie.

Meer informatie op hun website.