Werelderfgoed status voor Schotse Forth Bridge

Forth Bridge

Een artikel over een wel heel bijzondere spoorwegbrug: de Forth Bridge in Schotland

De Forth Bridge is een spoorbrug die de oevers van de Firth of Forth in Schotland verbindt.
De Firth of Forth is het estuarium (trechtervormige riviermonding) of Firth (baai) van de Schotse rivier de Forth.

Het water ligt ten noorden van de hoofdstad Edinburgh en ten zuiden van de regio Fife.
Het estuarium wordt overspannen door een tolbrug voor autoverkeer (Forth Road Bridge) en de Forth Bridge, De meer landinwaarts gelegen Kincardine Bridge wordt als het begin van het estuarium gezien.

Langs het water liggen veel steden die veel scheepvaartindustrie hebben en petrochemische industrie vanwege de goede verbinding met de booreilanden op de Noordzee.
In het estuarium ligt een aantal eilanden, waarvan het vogelreservaat Bass Rock waarschijnlijk het bekendst is.

Forth Bridge

De brug werd op 4 maart 1890 geopend door de prins van Wales, de latere koning Eduard VII. De eerste vier jaren werden besteed aan de bouw van caissons (waterdichte kamers) en de bouw van de pijlers. Door het instorten van de Tay Bridge werd de Forth Bridge zo berekend dat het een orkaan zou moeten kunnen weerstaan.

Forth BridgeIn totaal heeft de bouw van de brug aan 54 mensen het leven gekost. De brug is 2,46 kilometer lang en het spoor bevindt zich 45 meter boven het wateroppervlak. In de brug is ongeveer 54.860 ton staal en zijn 7 miljoen klinknagels verwerkt.

Voor het onderhoud heeft de brug een eigen onderhoudsploeg. Het te schilderen oppervlak bedraagt 59 ha en daarvoor is 31.800 liter verf nodig. De brug is eigendom van Network Rail. Er passeren tussen de 190 en 200 treinen per dag. De Forth Bridge is nu dus uitgegroeid tot Unesco World Heritage status. Het besluit werd onlangs aangekondigd tijdens een bijeenkomst in de Duitse stad Bonn.

De kenmerkende rode brug heeft Wereld erfgoed status gekregen met als doel deze brug voor toekomstige generaties te beschermen. Aanhangers van het wereld erfgoed hebben de brug een meesterwerk van menselijke creatieve genoemd.

Forth Bridge

Het Unesco inspectieverslag vermeldt: “Deze enorme structuur, met zijn kenmerkende industriële esthetische en opvallende rode kleur, werd bedacht en gebouwd met behulp van geavanceerde civiele techniek, ontwerpprincipes en bouwmethodes.

Het innovatieve ontwerp en de materialen van de Forth Bridge zijn een buitengewone en indrukwekkende mijlpaal in ontwerp en bouw in een periode toen de spoorwegen domineerden. Het bouwen van de brug nam acht jaar in beslag. Hij is al 125 jaar een icoon van Victoriaanse uitstekende technische kwaliteit, een symbool van Schotland en zelfs een favoriete expressie voor een nooit eindigende taak.

UK erfgoed Minister Tracey Crouch zei: “Erkenning als een Wereld Erfgoed zal zeker meer toeristen naar het gebied trekken”.

Hier vindt u een video van de brug:

Bron: www.treinennieuws.nl