Grootste (particuliere) Modelspoorbaan ter wereld

Een bezoek aan de grootste particuliere modelspoorbaan ter wereld
kost u maar liefst drie uur

nothlandz

Meer dan 4600 m2, dertien kilometer spoor, honderden treinen, ongeveer 500.000 kleine boompjes, meer dan 3.000 gebouwen en 400 bruggen en stellingen: Bruce Williams Zaccagnino en zijn vrouw Jean zijn de fiere eigenaars van de op één na grootste modelspoorbaan ter wereld, in hun kelder.

nothlandznothlandz

De enorme afmetingen van het Northlandz Great American Railway-project zijn amper te vatten. Het echtpaar uit het Amerikaanse Flemington (New Jersey) begon 44 jaar geleden met de bouw die uiteindelijk uitmondde in een gigantisch project. Aan de huidige vorm van het parcours, dat sinds 1997 toegankelijk is voor het publiek, werd maar liefst zestien jaar gewerkt.

nothlandz
nothlandz

Zaccagnino, die rijk werd als programmeur en uitgever van (game)software, was als kind al gek op modeltreintjes. Maar pas na zijn huwelijk begon hij modellen te bouwen.

nothlandz

De hobby liep echter een beetje uit de hand, waardoor hij vijf extra kelders aan zijn woning liet toevoegen om zijn gigantische collectie te bewaren.

nothlandznothlandz

Zaccagnino stak uiteindelijk miljoenen dollars in zijn levenswerk, dat steden, woestijnen, pretparken, regenwouden, valleien en meer omvat.

nothlandz
nothlandz

Om een idee te geven van de omvang: bezoekers moeten over een wandelparcours dat maar liefst 1,6 kilometer lang is. En daar doen ze zo maar eventjes drie uur over.

Hieronder vindt u een filmpje over deze baan.

De website van deze baan met daarop de openingstijden en het adres vindt u hier.

Bron: Daily Mail, Steven Alen en HLN.BE