Nieuwsbrief juni 2016 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

Vakantie in aantocht!

Nieuwsbrief juni 2016

Beste clubgenoten; de zomer komt er weer aan en dat betekent voor veel mensen op vakantie gaan. Het is ook de tijd dat de modelspoorhobby wat meer op de achtergrond komt, maar er zijn leuke alternatieven.

De foto hierboven is genomen tijdens een vakantie in Duitsland aan de Rijn vanaf de Loreley bij St. Goarshausen, een mooie vakantiestek waar “toevallig” ook heel veel treinverkeer op de beide oevers is waar te nemen.

Gaat u ook op vakantie en u komt op plekken waar ook nog mooie treinen (c.q. musea) te bekijken zijn, dan ook dit jaar weer de (tevergeefse?) oproep om uw foto’s met ons te delen met een klein verhaaltje er bij. We kunnen dit plaatsen op de website of nieuwsbrief.

We wachten met spanning af. Alvast een fijne vakantie!

Op de website van uw club zijn weer diverse nieuwe artikelen verschenen.
Ook vindt u daar diverse tips voor leuke vakantiebestemmingen.
Het meest actuele nieuws vind u de komende maanden ook daar.

TIP: Een mooie website om eens te bekijken is deze!

Het kan nog altijd weer sneller!

Nieuwsbrief juni 2016

In de rubriek “het kan altijd nog weer sneller”, de volgende aflevering.

Op de site van Datanews lezen wij, dat de SNCF investeert in de Hyperloop van Elon Musk. De firma van de toekomst Hyperloop Transport Technologies haalt in totaal 80 miljoen dollar op bij SNCF en twee investeringsmaatschappijen.

Dat meldt De Tijd op basis van de Franse zakenzender BFMTV.

De investering moet dienen om een testtraject te bouwen waar de eerste prototypes van de hyperloop kunnen worden getest. Hoeveel SNCF exact investeert en of het spoorbedrijf naast geld ook kennis, onder meer over zijn hogesnelheidslijnen, deelt is niet bekend.

Hyperloop is een idee van Elon Musk waarbij passagiers of cargo via een capsule in een luchtledige buis worden vervoerd. Momenteel zijn er twee bedrijven actief bezig om het idee tot werkelijkheid om te vormen:

Hyperloop Technologies dat begin volgend jaar al een test in Nevada wil hebben die tot 540 kilometer per uur gaat. Hyperloop Transport Technologies wil op termijn hetzelfde doen in Slovakije, maar met een snelheid van 1.120 kilometer per uur. Bron: Datanews

Aanschaf nieuwe NS Intercity’s

Nieuwsbrief juni 2016

Een Alstom Coradia V200. Onbekend is nog of Alstom dit type heeft aangeboden

Alstom mag nieuwe Intercity NS bouwen
Alstom is verkozen tot preferred bidder van de Intercity Next Generation (ICNG), de grote intercityorder die NS had uitstaan. Het gaat om ongeveer tachtig nieuwe enkeldeks treinstellen, goed voor 25.000 zitplaatsen.

Voor de ICNG waren vier partijen in de race: naast Alstom waren dat Bombardier, Siemens en Stadler.

Het is lang geleden dat Alstom een grote order van NS binnenhaalde. De laatste keer was de bouw van de locomotievenserie 1600/1800.

Bij de levering van het HSL-materieel viste de bouwer achter het net ten koste van AnsaldoBreda. Uit de Fyra-verhoren bleek dat Alstom vond dat ze geen eerlijke kans had gekregen.
Begin mei maakte NS bekend dat Alstom een claim bij NS heeft neergelegd vanwege het mislopen van de HSL-order.

Volgens de Telegraaf eist Alstom 46 miljoen euro van NS.

In het jaarverslag wordt de claim – zij het geanonimiseerd – ook vermeld. In de boeken staat voor 55 miljoen euro aan claims genoteerd.

Niet alleen NS heeft nieuwe treinen nodig.

Nieuwsbrief juni 2016De Franse spoorwegen hebben naar verluidt 2000 (!) treinen (zie foto) voor regionale verbindingen gekocht alleen één probleempje; ze waren te breed; foutje. Honderden perrons worden nu aangepast…………

De ICNG krijgt een maximum snelheid van 200 kilometer per uur, en zal zowel geschikt zijn voor het conventionele spoor als voor de HSL.

De treinen worden onder meer uitgerust met:

Rolstoel toegankelijke toiletten, wifi, reisinformatieschermen, gescheiden afvalinzameling, led-verlichting met Intelligent Light Control, (usb-)stopcontacten (in eerste en tweede klas), een schuiftrede voor betere toegankelijkheid en extra bagageruimte.

Alstom scoorde volgens NS het best op onder meer betrouwbaarheid, investeringskosten, onderhoudbaarheid van de treinen, energie-efficiency, design van de trein voor reizigers/personeel, support na aflevering en de toelating van de trein.

De komende weken gaan de partijen de contracten nader uitwerken en zal moeten blijken of er geen bezwaar komt van de andere partijen. Als alles goed gaat, moeten deze zomer de contracten worden ondertekend.

Tot die tijd doet Alstom geen mededelingen. (Bron; Treinreiziger.nl)

TIP: Iets voor vaderdag?

Nieuwsbrief juni 2016 
Eisenbahn von oben im Wirtschaftswunderland
Luftbilder zwischen rauchenden Zechen und verträumter ProvinzAuteur; Knipping, Andreas.

Dit prachtig gebonden boek met veel mooi fotowerk (in zwart wit) over spoorwegen in Duitsland tijdens het stoomtijdperk is onlangs verschenen.

Gezien bij boekhandel v. Stockum.nl, € 40,00
 
 

‘Volgende halte: Openluchtmuseum!’, editie 2016

Op 18 en 19 juni staat het Nederlands Openluchtmuseum in het teken van historisch stads- en streekvervoer.

Nieuwsbrief juni 2016 
 
 
Op 4 april 2016 was het twintig jaar geleden dat een historische tram zijn eerste rondjes reed in het Arnhemse museumpark.

Tegenwoordig rijden er maar liefst vijf motorwagens en een gelede wagen uit Rotterdam, Den Haag en Arnhem en een railreiniger uit Amsterdam in het museumpark.

Zo bezorgt het museum zijn bezoekers dagelijks een onvergetelijke kennismaking met de geschiedenis van personenvervoer in ons land.

Er zijn ook tal van andere activiteiten, kijk daarvoor op hun website.
 
 
 
 

Nieuwsbrief juni 2016
 
 
 
 
Modelbanen
In de tramremise, de loods van Van Gend & Loos en op de deel van de boerderij uit Midlum laten vermaarde modelbouwers hun unieke trams en trambanen in model zien.

Denk aan de prachtige modelbaan ‘De Helluf van Elluf’, een schitterend model van de Haagse lijn 11 aan de Conradkade in de jaren ’50.

Daarnaast rolt de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM) in miniatuur van de Spijkenissebrug en zien bezoekers de stoomtram van de Geldersche Tramwegen (GTW) over de IJsselkade in Zutphen schommelen.

Meer informatie vindt u hier.
 
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief juni 2016

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden) stuur dan even een mailtje!

Redactieadres voor clubkrant en nieuwsbrief:

info@msc-emmen.nl


 
De redactie wenst u alvast een fijne vakantie!

Nieuwsbrief juni 2016

De Flambaan in Noorwegen

Nieuwsbrief juni 2016

North Yorkshire Moors Railway, Engeland