Nieuwsbrief mei 2016 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

Dit wil je als club niet meemaken

Onze club heeft vele jaren zijn clubruimte gehad in Wijkcentrum ‘d Anloop in de wijk Emmermeer totdat we te horen kregen dat we er uit moesten i.v.m. afbraak. Dat gaf een enorme schok want wat nu, alles afbreken, en vindt maar eens een nieuwe geschikte ruimte: crisis!
Wij hebben als club enorm veel geluk gehad dat we snel een hele mooie en veel grotere clubruimte konden vinden.

nieuwsbrief mei 2016De Friese Modelbaan Club uit Leeuwarden, en met 100 leden een van de grootste modelspoorverenigingen, bezit een zeer fraai clubgebouw.

Wij zijn er met de club wel eens op bezoek geweest en hebben vol bewondering rondgekeken naar wat men daar bereikt had aan inrichting en bouw van modelbanen, om jaloers op te worden.

Men bezit naast een enorme en prachtige HO baan en een zeer grote N baan een grote gezellige zithoek, maar vooral de HO baan is uniek in (Noord)Nederland.

Echter daar komt helaas verandering in, want na bijna 35 jaar de clubruimte op de Gysbert Japicxstraat 46 te hebben gehuurd heeft de eigenaar aangegeven dat er een einde komt aan het huurcontract. Crisis dus! Dat betekend dus dat alles afgebroken moet worden, een enorme en droevige klus. Wil de club blijven voortbestaan dan moet er binnen twee jaar een alternatief gevonden worden. Daarom is de Friese Modelbaan Club met man en macht op zoek naar een nieuwe locatie en dat zal een enorme opgave gaan worden om weer een aantrekkelijke en grote clubruimte vinden.

nieuwsbrief mei 2016De plaatselijke Omroep LEO heeft opnamen van deze baan gemaakt en in deze film wordt verteld waarom ze er uit moeten en wat ze zoeken. Bekijk hier de film.

Wilt u alles met eigen ogen nog een keer bewonderen dan moet u snel zijn; bel voor een afspraak met dhr. H. de Boer:
tel. 0515 – 541802

Wij wensen de leden en de club heel veel succes met het vinden van een nieuwe locatie!

(Foto’s uit 2010 tijdens onze clubexcursie)
 

Gesprekken over een Drents-Duitse spoorverbinding (?)

Vertegenwoordigers van de provincie Drenthe en de deelstaat Niedersachsen hebben op 31 maart in Emmen gesproken over een reactivering van de spoorverbinding tussen Bad Bentheim en Emmen. Het initiatief voor dat gesprek lag aan Duitse zijde.

nieuwsbrief mei 2016De Duitsers zijn op dit moment bezig met een reactivering van de passagiersdiensten op het spoor tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, 30 kilometer voor de Nederlandse grens.

Vanaf 9 december 2018 moeten daar na veertig jaar de eerste treinen weer rijden.

Gedeputeerde Brink van de provincie Drenthe gaf eerder al aan wel oren te hebben naar een verlenging van de passagiersdiensten naar Coevorden. Die wens is nu concreter geworden door de gesprekken. De Duitsers zien het liefst de treindienst doorrijden naar Emmen.

De minister van Financiën van de deelstaat Niedersachsen kwam persoonlijk naar Emmen af om de gesprekken te voeren.

nieuwsbrief mei 2016Op dit moment wordt het spoor tussen Bad Bentheim en Coevorden alleen gebruikt voor goederenverkeer. De maximum snelheid bedraagt 50 kilometer per uur.

Voor de passagiersdienst in Duitsland wordt het spoor nu geschikt gemaakt voor een snelheid van 80 kilometer per uur.

Om het spoor naar Emlichheim en Coevorden geschikt te maken voor passagiersdiensten, moeten in ieder geval 35 overwegen worden aangepast of opgeheven, aldus de Duitsers.

Voor een doortrekking naar Emmen is waarschijnlijk nog een passeerspoor in Nieuw-Amsterdam nodig.

nieuwsbrief mei 2016In een artikel van de Duitse krant Grafschafter Nachrichten staat te lezen dat er in de aanloop naar de gesprekken al veel onderzoek is gedaan, onder meer door de Rijksuniversiteit Groningen.

In dit artikel staat ook
een aardige film over deze ideeën.

Uit eerste studies zou blijken dat deze grensoverschrijdende verbinding 1400 passagiers per dag zou kunnen trekken.

Hoeveel een reactivering kost, is niet bekend. Wel willen de Duitsers dat Nederland meebetaalt.

nieuwsbrief mei 2016
 
 
 

Tip:

Niet helemaal in de buurt maar zeker het bezoeken waard: “Dordt in Stoom”

Op 27, 28 & 29 mei 2016 wordt voor de 17e keer DORDT IN STOOM, het omvangrijkste stoomevenement in Europa gehouden.

Er worden 250.000 bezoekers verwacht. De toegang is gratis. Voor historisch vervoer kan een dagkaart worden gekocht, het ‘Stoomrondje Dordt’.

Bezoek zeker ook de modelbouwhal.


 
 
 
 
 
Hij is er wel, maar je ziet hem “bijna” niet

Het Japanse treinnetwerk staat al jaren bekend voor zijn snelheid en punctualiteit. Als het van de Seibu Railway Company afhangt, komt het treinontwerp zoals op de foto, binnenkort ook op dat lijstje.

De treinmaatschappij heeft immers zeven treinen besteld die ontworpen worden door de befaamde architecte Kazuyo Sejima, van het ontwerpbureau SANAA, een architectenbureau uit Tokio.

nieuwsbrief mei 2016Zij kwam op het idee om de trein een metaalachtige, reflecterende buitenlaag te geven. Dankzij de reflectie lijkt het alsof de trein opgaat in de omgeving. “Deze unieke exprestrein reist door een variëteit van landschappen, van de bergen in Chichibu tot het midden van Tokio.

Het leek me een goed idee om de trein in harmonie te laten samenleven met de verschillende panorama’s”, verklaart de winnaar van de prestigieuze Pritzker Prize aan Hypebeast.

De harmonieuze trein zal waarschijnlijk in 2018 voor het eerst uitrijden in Tokio. Bron: Metro België

Video i.p.v. gedrukte catalogus

nieuwsbrief mei 2016

Rokuhan 65, nee, dit is niet de aankondiging dat Rokuhan de AOW leeftijd heeft bereikt. Rokuhan is een jong Z-Spoor merk (schaal 1:220) dat naast de uitvinder Märklin een plaats wil veroveren. Dat doen zij met hele nieuwe producten.

Zowel Japanse, als Duitse modellen. Dit laatste natuurlijk dankzij de importeur NOCH. Om Rokuhan echt te intrigeren met alle andere Z-Spoor merken, hebben zij bij Rokuhan alles op video gezet.

Op het YouTube kanaal vindt u onder “rokuhan 65”, vele tientallen nuttige video’s. Dus geen gedrukte catalogus die een keer per jaar uit komt, maar het nieuws staat gelijk op deze site.

nieuwsbrief mei 2016
 
 
 
 

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden) stuur dan even een mailtje!

Redactieadres voor clubkrant en nieuwsbrief: info@msc-emmen.nl


 
 
 
 
 
Tip:

nieuwsbrief mei 2016

nieuwsbrief mei 2016

Lees hier alles over de Internationale Stoom- en Modelbouwdagen.

nieuwsbrief mei 2016nieuwsbrief mei 2016