Nieuwsbrief augustus 2016 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

Nieuwsbrief augustus 2016Nieuwsbrief augustus 2016

Nieuw op de website

Onlangs zijn weer een paar nieuwe artikelen op de website verschenen waaronder een verslag van een bezoek van Herman aan de Brohltal Eisenbahn – Vulkan-Express in de buurt van Koblenz.

Ook is er een verslag van een donateursdag bij de STAR die Chris in Stadskanaal bjwoonde.

Deze maand zullen weer een paar nieuwe artikelen het licht zien op de site dus kijk ook komende maand regelmatig eens op de website.

TIP: Miniatuurpark “Oktorail” in het Grugapark in Essen

Nieuwsbrief augustus 2016“Oktorail” in het Grugapark in Essen is een mooie optie voor in de vakantie.

Kom kijken in dit nieuwe modelspoor paradijs en betreed de historische stationshal, loop over het “oude” plaveisel en stap in een nagebouwde historische treinwagon en begin aan een treinreis in de tijd terug.

Binnen enkele minuten reist u schuddend en trillend van 2016 terug naar 1965.

Dankzij de huidige hydraulische techniek en de audiovisuele mogelijkheden ziet u alle beroemdheden die in de terug liggende decennia een rol in de geschiedenis hebben gespeeld.

Als bezoeker zult u aan den lijve voelen hoe het is om naar de tijd van 1965 te reizen.

Nieuwsbrief augustus 2016U belandt dan een modelspoorlandschap dat, naast meer dan 500.000 euro’s, ook veel zenuwen en tijd gekost heeft.

Een enorme modelspoorbaan die in zijn soort de grootste is van Nordrhein-Westfalen en waaraan ook nog steeds verder wordt gebouwd.

Hier ziet u de geschiedenis van de kolen -en staalindustrie, wat jarenlang in deze streek de grootste werkgever is geweest. Één van de pronkstukken van de modelbaan is een op schaal gebouwde Hoogoven die voor al 16 jaar geleden werd gebouwd en tot voor enkele maanden nog in een Zwitserse kelder stond.

Van het Ruhrgebied in de 60-er jaren tot aan het Noord-Italië van vandaag. Typische kleine Duitse steden, grote stationshallen, fonkelende kermissen, goed gevulde circustenten, goed bevolkte steden en dorpen, kleine hutjes in de bergen en stranden waar de miniatuur bevolking zich ontspant.

Nieuwsbrief augustus 2016Dit alles ziet u in het Miniatuurpark “Oktorail” in het Grugapark in Essen.
Aan alles is gedacht, op de tweede etage van het gebouw is een groot kinderlandschap gebouwd, met grote treinen waarmee de kinderen mogen rijden en spelen en voor de allerjongsten is er een speeltapijt uitgerold waarop ze naar hartenlust hun fantasieën kunnen uitleven met houten rails, stations en treinen, en dat alles om de modelspoorbouwers van morgen hier alvast te inspireren.

Bron: Peilglas 84, auteur Willem Strabbing. Voor meer info kijk op: “Miniaturpark Öktorail”

HEEL VEEL STOOM!

Nieuwsbrief augustus 2016Nog een tip om in uw agenda te noteren.

Ieder jaar in september viert het Spoorwegmuseum de verjaardag van de spoorwegen met een sfeervol evenement: Stoom! Op 17 en 18 september zijn een groot aantal werkende stoommachines te gast, van levensgrote stoomtrekkers tot kleinere stoommodellen. Een nostalgisch evenement voor de hele familie.

Op zaterdagavond 17 september gaan om 18 uur alle stoommachines die kunnen rijden in optocht door de binnenstad van Utrecht.

Stoom! op 17 en 18 september 2016
Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, 3581 XW Utrecht
Open: 10 – 17 uur, entree: € 16,00 (< 4 jr. en museumkaart gratis) Meer informatie! De website van het Spoorwegmuseum.

Nieuwsbrief augustus 2016

Alstom gaat 79 intercity treinen voor NS maken

Begin mei schreven wij het al: Alstom gaat nieuwe Intercity treinen leveren aan de NS. Maar onlangs kwam de bevestiging dat de Nederlandse Spoorwegen definitief de nieuwe order van Intercity treinen gegund hebben aan Alstom. Vanaf 2021 moeten de nieuwe treinen in de dienstregeling ingezet gaan worden. De nieuwe treinen kunnen een snelheid behalen van 200 kilometer per uur en zullen onder andere op de hogesnelheidslijn gaan rijden.

Meer weten: klik hier!

TIP: Märklindagen in Göppingen

Märklindagen Göppingen op 16 en 17 september 2016. Natuurlijk met alle 5 schalen (G, 1, H0, N en Z) waarin de modellen van Märklin, Trix en LGB worden gemaakt.
Nieuwsbrief augustus 2016
Op beide dagen tonen de medewerkers alle stappen van het vele handwerk dat nodig is voor een kleine locomotief, vanaf het begin tot de eindmontage. Van wielstel, draaistel, chassis en de carrosserie stap voor stap. Acties voor bezoekers. In het museum toont Märklin niet alleen de schatten uit 156 jaar Märklin, maar er liggen ook aantrekkelijke aanbiedingen voor bezoekers klaar.
(Meer info: zie website van Märklin)

Clubbaan

In onze clubruimte wordt hard gewerkt aan onze baan. Op de ene plek zijn een aantal mensen aan het werk met spoorbezetmelders e.d. aan te sluiten en op een andere plek (zie foto’s) wordt gewerkt aan de contouren van het landschap.

Nieuwsbrief augustus 2016Nieuwsbrief augustus 2016

Wilt u deze vorderingen en de rest van de baan eens met eigen ogen zien kom gerust eens langs op een van onze clubavonden.

Nieuwsbrief augustus 2016

Een boottocht op de Achensee of per stoomtrein door het Zillertal; mooi hé?
Staat een volgende keer hier uw mooie vakantiefoto?

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief zoals een nieuwtje,
mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden)
stuur dan even een mailtje!

Redactieadres voor clubkrant en nieuwsbrief:
info@msc-emmen.nl

PRETTIGE VAKANTIE!

Nieuwsbrief augustus 2016