Internationale koehandel op schaal?

Geke Van Petegem

Op Modelspoorbeurzen kom je soms bijzondere mensen tegen die iets brengen dat nog nieuw is voor de modelbaan.

U kent natuurlijk de Preiser figuren wel die voor de aankleding van de baan gebruikt worden. Zo zijn beesten een onderdeel van de collectie van die fabrikant, het zijn, zou je kunnen noemen, beesten zonder vaste woon en verblijfplaats, maar heb je bijvoorbeeld een Nederlandse modelbaan dan ontbreekt er iets; iets eigens.

Geke van PetegemHebt u een modelbaan die zich bijvoorbeeld in Drenthe afspeelt dan horen daar ook koeien, paarden en schapen in de wei te staan, of hei die er ook echt hoort. Streekgebonden wild en vee, dat was er tot voor kort nog niet.

Op de laatste beurs in Emmen was een jongedame, Geke van Petegem uit het Friese Kloosterstille, die daar ook echt iets aan deed, een stand vol koeien en paarden, en gelukkig op de juiste schaal……..

In 2015 is ze hobbymatig begonnen met het beschilderen van N-spoor koeien. Haar vader, een fervent modelspoorbouwer, had voor zijn N spoorbaan bonte koeien nodig.
De zwartbonte koeien vond hij eigenlijk te standaard en roodbont was niet verkrijgbaar.

Daarom is ze zelf begonnen aan de keukentafel, met verf en penseel.

Geke van PetegemGeke van Petegem

Links: Engelse Hereford koeien, rechts: stuk voor stuk moet je ze schilderen

Geke vertelt: “Ik kreeg de smaak te pakken en begon daarna met H0 koeien, paarden en schapen. Er kwamen ook andere rassen bij: Lakenvelders, Blaarkoppen, Franse Charolais en Zwitserse Braunvieh koeien.

Begin 2016 ging ik voor het eerst naar een modelspoorbeurs in Joure en later naar de Railrunners in Groningen.
Hier kreeg ik erg leuke reacties. Ook kwam de vraag of ik Witrik koeien en enkele Duitse koeienrassen kon leveren voor op Duitse spoorbanen.

Geke van PetegemMijn assortiment is nu zo breed dat bijna elk land is vertegenwoordigd.
Modelspoorhobbyisten uit Amerika, Australië, Engeland, Duitsland en Japan kopen mijn dieren via de webshop en dat is echt leuk!

“Alle dieren beschilder ik met de hand. Vaak gebruik ik meerdere lagen verf, waardoor realistische en natuurlijke kleuren ontstaan. Elk dier heb ik minstens 5 keer in handen gehad. Sommige rassen die geheel geverfd zijn, zoals Lakenvelders en Hereford koeien, vragen nog meer tijd en aandacht.”

“Bij de bonte koeien is geen vlekje hetzelfde en ook bij de paarden zijn de blessen of de sokjes aan de benen verschillend. Dat maakt het werken eraan ook zo leuk, het is natuurgetrouw. Elk dier is uniek.“

Geke van PetegemGeke van Petegem

Zwitserse en Franse koeien

Geke is een voorbeeld van een kleine zelfstandige met goede ideeën die in het modelspoor een eigen bestaan kan opbouwen. Natuurlijk is het een klein bedrijf. Maar wel eentje met een voorbeeldfunctie aldus de Eurospoor-organisator, want ook op die grote beurs had ze reeds een stand die veel belangstelling trok.

Geke van PetegemGeke van Petegem

“Mijn doel: Unieke scenery voor unieke spoorbanen” aldus Geke, en dat begint aardig te lukken; een leuk initiatief dat een uit de hand gelopen hobby is geworden, heeft van deze sympathieke Friezin een zzp’er gemaakt die via haar webshop haar handbeschilderde koeien inmiddels wereldwijd verhandelt.

Geke van Petegem

Onder twee foto’s van haar stand op onze laatste beurs

Geke van PetegemGeke van Petegem

We zien haar graag weer terug op onze komende beurs op 4 maart 2017.

Geke van PetegemGeke van Petegem

Hier ziet u Geke in actie op Eurospoor 2016. U kunt hier goed zien wat een nauwkeurig werkje dat is.

Zij is een aanwinst voor modelspoorders die zelf het geduld hier niet voor hebben.

Foto’s Eurospoor gemaakt door Alexander de Haan.

Meer weten? Bekijk hier haar website.