Nieuwsbrief november 2016 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

Nieuwsbrief november 2016

Website

Op onze website zijn weer diverse nieuwe artikelen verschenen.

Ook deze komende maand kunt u weer veel nieuws verwachten: Kijk maar hier.

Voor de feestdagen

Als je de internationale rail- en treinmagazines leest, zijn alle landen van de wereld bezig met rails aan te leggen en/of nieuwe treinen aan het bestellen.

Ook het goederenvervoer wordt hier en daar flink uitgebreid.
Oude lijnen worden opgedoekt en nieuwe hogesnelheidslijnen zien het levenslicht.

In Nederland gaat het niet anders. Alleen de herinnering aan de goede oude tijd blijft bestaan.

De Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland laat zien dat een spoorlijn nooit helemaal verdwenen is.
Door de uitgebreide infrastructuur blijven er altijd restanten over.

Twee kenners hebben tientallen opgeheven spoorlijnen in Nederland systematisch onderzocht en de restanten in beeld gebracht. Daarnaast hebben zij archiefmateriaal en beelden uit het verleden opgespoord, waarmee de geschiedenis nog meer reliëf krijgt. Een beknopte geschiedenis van de opkomst en ondergang van deze spoorlijnen maakt de sfeervolle “Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland” compleet.

Nieuwsbrief november 2016De “Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland” is eenvoudigweg een onmisbaar boek voor spoorliefhebbers en iedereen met interesse in industrieel erfgoed en het Nederlandse landschap.

Voor wie goed oplet, zijn de sporen van verdwenen spoorwegen nog op te merken: Stationsgebouwen zijn woningen geworden, zware bruggetjes en overwegwachtershuisjes verraden hun oorspronkelijke functies. Lees daarom hier ook nog maar eens de artikelen “OP DOOD SPOOR” op onze website.

Door de speurtochten die de auteurs langs de ‘railicten’ uitvoerden zijn verrassende ontdekkingen naar boven gekomen – zij hebben tientallen opgeheven spoorlijnen in Nederland systematisch onderzocht en de restanten ervan in beeld gebracht. Daarnaast is dit boek rijk aan historische foto’s, geleverd door onder andere het Spoorwegmuseum en de bekende spoorwegfotografen Kees van de Meene en Roef Anker-Smit. Te koop bij uw Boekhandel of bij Bol.com.

Auteurs J.M. ten Broek, V.M. Lansink Illustraties Circa 400 afbeeldingen in kleur en zwart-wit
Omvang 208 pagina’s Formaat 24,5 x 30,5 cm ISBN 9789462581388 € 34,95.

Einde van een tijdperk

Nieuwsbrief november 2016Weet u het nog? De Transrapid is een MAGLEV, een magnetisch zwevende hogesnelheidstrein.

De testbaan was in het Emsland, bij Lathen, niet ver rijden vanuit Emmen, en hij was de trots van de Duitse techniek in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

De hoop om hier een exportsucces van te maken is volledig de grond ingeslagen, want buiten een testtraject voor het aantonen van de haalbaarheid kon de Duitse politiek nooit een akkoord bereiken over een traject voor de exploitatie.

Dat had kunnen bewijzen dat de Transrapid ook in de praktijk een goede zaak is, maar helaas, en dan valt er schijnbaar weinig te verkopen.

Nieuwsbrief november 2016

In tegenstelling tot de succesvolle MAGLEV’s in Japan is voor de Duitse variant alleen een „echt“ traject tussen Shanghai en de plaatselijke luchthaven daadwerkelijk gebouwd.

Nieuwsbrief november 2016

Maglev in Shanghai

Het einde van het project werd ook nog eens versneld door een afschuwelijk ongeluk waarbij 23 mensen om het leven kwamen in 2006.

Er beweegt al vijf jaar niets meer op het testtraject.

Er is een definitief einde gekomen van de voormalige High Tech baan, want hij is vorige maand geveild tegen elk aannemelijk bod………..

Een minimumbedrag was niet opgegeven bij het begin van de veiling.

Dus als u nog iets voor uw treinenverzameling zocht, te laat…

Elders op deze website een uitgebreid artikel over de Transrapid! Klik hier.

Eurospoor 2016

Nieuwsbrief november 2016Nieuwsbrief november 2016

Eurospoor is weer voorbij, met zoals gebruikelijk heel veel handel en veel modelbanen. Uw verslaggever heeft zich ook tussen de talloze bezoekers gemengd.

Zoals gebruikelijk modelbanen van de middenmoot maar ook een paar echte uitschieters die zijn bijgebleven, waarbij de Engelsen weer subliem waren in het uitbeelden van prachtige landschappen.

Opvallend waren ook een paar Franse banen en die waren van bijzondere kwaliteit.

“Eisen-Stahl im Rurhgebiet” (zie de foto’s boven het artikel), was de titel van een indrukwekkend stukje modelbouw: Een hoogovencomplex met alles er op en er aan.

Een film, en ook foto’s vindt u op deze site: Stahlwerk Gert Otto, klik hier!
Op diezelfde website is nog veel meer info over modelspoor te vinden.

Nieuwsbrief november 2016

De pershallen van de hoogovens ook in schaal HO heel indrukwekkend

Duitse romantiek (onder) was er ook, een kleine modelbaan tot in het detail uitgewerkt, zoals veel bewegende figuren, geluiden, en achter ieder raam was wat te zien. Erg fraai.

Nieuwsbrief november 2016

Ook naar Eurospoor geweest? Wat was het weer gezellig druk en hebt u het mooie Utrecht Centraal Station bekeken, want u bent toch met de trein gegaan, het parkeergeld is soms hoger dan de prijs van de trein? Vele ideeën op gedaan voor uw modelspoorbaan? Wat waren die banen soms mooi. Vooral de digitale banen hadden veel bekijks.

Nieuwsbrief november 2015

Momenteel is de organisatie van de modelspoorbeurs in Houten, volop bezig met de voorbereidingen voor Houten Digitaal 2016. Toen zij twee jaar geleden aan dit avontuur begonnen hadden ze kunnen verwachten dat dit in een grote behoefte zou voldoen. Tot aan sluitingstijd bleef het gezellig druk in de Expo hallen in Houten. De aanwezige clubs en verenigingen hebben zich op een uitstekende wijze kunnen presenteren.

Nieuwsbrief november 2016Houten Digitaal wordt dus een jaarlijks terugkerend onderdeel van de reguliere Internationale Modelspoorbeurs. Houten Digitaal vindt dit jaar plaats op 10 december.

De “gewone” Modelspoorbeurs treft u, zoals altijd aan in zaal 1, 2 en 3. Houten Digitaal vindt u in Zaal 1A. Dit is de uitbreiding van zaal 1 (extra ruimte achter zaal 1) achter het restaurant.

Ondanks een extra zaal van 2000m² met allerlei digitale toepassingen, is de toegangsprijs zoals altijd slechts 7,00 Euro (kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis). De bezoeker krijgt er zelfs nog een uurtje beurs extra bij, want die dag zijn de openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur. En parkeren is zoals gebruikelijk gratis! Maar ook de gewone stands zullen natuurlijk in haken op het digitale geweld,

Modelspoordagen Veendam

Op Zaterdag 20 en Zondag 21 November wordt de 15e Editie van de Noordelijke Spoor- en Modelbouwdagen gehouden in de Sorghvliethal te Veendam, welke wordt georganiseerd door de ModelRailGroep Veendam.

Tijdens deze dagen zal er weer een keur aan Spoor- en Modelbouw te zien zijn.
Dit gaat van Computergestuurde Modelspoorbanen tot Modelvliegtuigen en van Lego steden tot op afstand bestuurde Modelvrachtwagens.
Van op schaal 1:87 werkende Kermis tot Meccano Landbouw voertuigen.

Dit alles is te zien van 10:00 tot 17:00 uur op Zaterdag 20 en Zondag 21 November 2016 in de Sorghvliethal aan het Jan Swalwaplein 1 te Veendam.
(Volg borden Tropiqua Zwembad).

Onder: Om alvast te noteren in de agenda voor februari 2017

Nieuwsbrief november 2016

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief, zoals een nieuwtje,
mededeling, een leuke tip of een advertentie
stuur dan even een mailtje!

Redactieadres voor clubkrant en nieuwsbrief:
info@msc-emmen.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt half december.