Tip: Op station MARRUM-WESTERNIJKERK staat De Pannenkoektrein!

Station MARRUM-WESTERNIJKERK (Friesland) heeft zijn eigen stoomtrein

Pannenkoekentrein

Sinds 21 juli 2015 heeft station MARRUM-WESTERNIJKERK weer een stoomlocomotief met eigen rijtuigen voor het station staan.

De Marrumer IJzeren Spoorweg Maatschappij (MIJSM) is hier gevestigd en beschikt over eigen materiaal en een prachtig gerestaureerd station.

Kijk hiervoor ook op facebook: De Pannenkoektrein, een bezoek meer dan waard.

Pannenkoekentrein

Hoe kwam dit alles tot stand:

PannenkoekentreinPannenkoekentrein

Op dinsdag 1 april 2014 kwam op een kolossale dieplader, na een rit van 469 km, de stoomlocomotief KFBE 21 vanuit Eisenbahn museum Dieringhausen aan.

Na behoedzaam heen en weer rijden stond de trailer, onder zeer grote publieke belangstelling, met de neus recht voor het spoor, en werd de trekker losgekoppeld en weg gereden.

De trailer is speciaal gemaakt voor vervoer van spoormateriaal en beschikt behalve over vaste eigen rails over demontabele deel, spoorbuizen om zo over 6 meter extra lengte van de trailer af te komen met de locomotief.

PannenkoekentreinPannenkoekentrein

De afstand van spoorrail tot trailer was 15 meter, dus moest de stoomloc de laatste 9 meter maar over rij platen getrokken worden. SIK 320 kon nu eens echt stevig aan het werk, deze mastodont woog wel even 50 ton.

De SIK 320 moest er zwaar aan trekken, zeker toen de stoomloc vlak over de rij platen getrokken moest worden, en na elke 3 meter moest er ook weer een ketting tussen uit. Achter de SIK 320 was slechts 12 meter ruimte en een veiligheidsstuk moest er wel blijven.

Pannenkoekentrein

Maar even voor 17.00 uur stond de locomotief op zijn plaats.
Wat technische gegevens:

Type: Humboldt 1052/1914 Rangierlok
rijgewicht: 56 ton
lengte: 10600 mm
asindeling: D-n2t
vermogen: 420pk.
inhoud watertanks:6000 ltr.
inhoud kolenbak: 1400 kg.
snelheid: 40km/h
Gebouwd voor Bw Koln-Bickenhof in 1914
Buiten dienst gesteld 1969
1984 tot 1986 Museums-EIsenbahn Paderborn
1989 tot 2014 Eisenbahn museum Dieringhausen
Vanaf 01-04-2014 HIJSM station MARRUM WESTERNIJKERK
Als nieuwste kreeg de lok ook een nieuwe naam: MIJSM nr. 21
Marrumer IJzeren Spoorweg Maatschappij lok nr. 21

Pannenkoekentrein

Hier staan de beide locomotieven neus aan neus aan het perron van station MARRUM-WESTERNIJKERK, te genieten van het vele bekijks en de nieuwsgierigen, want de hele dag door kwamen de bezoekers.

Men vond dat wagons achter een stoomloc horen en niet ervoor, dus moest de MIJSM 21 gekeerd worden.

In voorbereiding van de toekomstfunctie en completeren van perrons stond op dinsdag 9 september 2014 ineens een enorme telescoop kraan bij de HIJSM 21, en werd deze gewoon even van zijn plaats getild.

PannenkoekentreinPannenkoekentrein

Een stoomloc van 49 ton is toch wel wat zwaarder als een SIK van 21 ton, zeker als die met de hand gedraaid moet worden.

Voor het goed weer op de rails plaatsen moest behalve een zuiver oog ook even de minikraan mee duwen, het blijft tenslotte 49 ton gewicht.

Pannenkoekentrein

Maar uiteindelijk stonden beide locomotieven in de goede richting, “rijtuigen en wagons horen achter een stoomlocomotief en niet ervoor”.

Pannenkoekentrein

Ondertussen waren de originele NFLS kleuren van de stoomlocomotief bekend hetgeen resulteerde in grondkleuren die zeer vreemde combinaties te zien gaven.

Uiteindelijk stonden op woensdag 15 juli 2015 de eerste twee rijtuigen van het type Cd-21 Meh achter de stoomloc op het net gereedgekomen nieuwe perron.

PannenkoekentreinPannenkoekentrein

Ondertussen werd op donderdag 23 juli de goederenwagon, een oude geelbander met 8 vee luiken geplaatst aan de voorzijde van het station.
In deze wagon uit 1953 komen de toiletten, geheel eigentijds maar wel van rond 1920.

Pannenkoekentrein

16 oktober 2015 was het dan zo ver. Het station, de SIK 320 en De Pannenkoektrein staan klaar voor de gasten en liefhebbers van pannenkoeken. Om 12.00 uur was er de opening, nu kan er gegeten en genoten worden van een prachtig stuk nostalgie.

Pannenkoekentrein
 
 

In het station is de Friesche Spoorwinkel gevestigd waar spoorse souvenirs verkocht worden (sleutelhangers, mokken met treinafbeelding, enz.), alsmede collectors’ items.

Er worden aan het oorspronkelijke loket kaartjes afgegeven.


 
 
Bronnen: Cnossen Minitreinen
Pannekoektrein, Website.
Noord-Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij, Website.