Nieuwsbrief februari 2017 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.
 

Onze Modelspoorbeurs van 4 maart a.s.

Nieuwsbrief februari 2017

Bovenstaande foto laat het station op de spoor N modulebaan zien van MSG De Railspijker uit Hardenberg.
Het is één van de vele mooie modelbanen die op die dag naar Emmen komen om deel te nemen aan onze modelspoorbeurs.

Wat u verder kunt zien op deze beurs kunt u hier op onze website zien.

De voorbereidingen zijn in volle gang en lopen naar wens. Nu moeten we nog zien om zoveel mogelijk publiek binnen te krijgen.

Onderaan deze nieuwsbrief ziet u een poster van onze modelspoorbeurs.

Ons verzoek aan u om deze poster te downloaden en uit te printen met het doel ze te brengen naar plaatsen waar veel mensen komen, potentiële klanten dus.

We hopen dat deze beurs weer een succes gaat worden. Helpt u ook weer mee?

Nieuwsbrief februari 2017

Nieuw op onze website

De afgelopen weken zijn weer diverse leuke en interessante artikelen op de website verschenen zoals de pannenkoektrein in het Friese Marrum, (foto) een artikel over spoorbreedte en spoorwijdte en veel meer. Ook te vinden is een artikel over de IJsspoorweg die in onze omgeving in vroegere tijden te vinden was.
 
 
 
 
Nieuwsbrief februari 2017Ook deze maand komen er weer nieuwe artikelen bij:

Zoals o.a. over Artitec, de super modelbaan van Porsche in Zuid Duitsland en het eerste deel van een nieuwe serie over de betekenis van stoomlocs bij de NS na de tweede wereldoorlog.

Met andere woorden; kijk met regelmaat even op de website en laat u verrassen!

Heeft u ook een leuk onderwerp voor de website; stuur dan even een mailtje naar de redactie.
 

Nieuwjaarsreceptie van zondag 29 januari jl.

Nieuwsbrief februari 2017

Na vele jaren weer terug in Emmen. Het diesel 3 treinstel dat vele jaren de treindienst onderhield tussen Zwolle en Emmen v.v. alleen deze keer op schaal HO van de firma Artitec en op de spoorbaan van onze club.

Het is voor velen een wensmodel geweest en eindelijk is hij er dan, en hoe! Een werkelijk schitterend model dat enkele leden hebben aangeschaft en zodoende zijn HO kilometers maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie van 29 januari jl.

Deze middag die een goede traditie is geworden en die uiteraard in onze clubruimte werd gehouden werd door veel leden bezocht, en soms met de partner daarbij die dan gelijk konden waarnemen waar manlief iedere maandagavond uithangt en wat hij uitspookt.

Nieuwsbrief februari 2017Nieuwsbrief februari 2017

Ze kon men ook gelijk zien dat er het afgelopen jaar veel is gebeurd en de eerste contouren van het landschap al zichtbaar zijn.

Voor een recent verslag over de voortgang van onze baan kunt u het artikel “De nieuwe clubbaan deel 6” elders op deze website lezen.

Voorzitter Allie (foto rechts, toen nog niet iedereen aanwezig was) heette met een kort toespraakje, een ieder hartelijk welkom en wenste allen een genoeglijke middag toe.

Na de korte inleiding kon er op onze clubbaan gereden worden, daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Nieuwsbrief februari 2017Nieuwsbrief februari 2017

Hapjes en drankjes gecombineerd met rijdende treinen is een smakelijke cocktail.
En smakelijk waren de aangeboden hapjes en drankjes, die de middag niet hebben overleefd, zeker te noemen.
Al met al was het een gezellige en geslaagde middag.

Nieuwsbrief februari 2017Nieuwsbrief februari 2017 
 
 

Spring op de “Lidl” Stamppot trein van de STAR

Nieuwsbrief februari 2017

Genieten van het winterse landschap en lekker stamppot eten? Wij weten niet of STAR zich voor het Lidl stamppotweken karretje heeft laten spangen of dat zij juist met de Lidl reclame willen mee liften. Maar een ding is zeker Heel Holland Stampt.

Tijdens een treinrit op de grens van Groningen en Drenthe wordt heerlijke stamppot geserveerd. Een unieke kans om in een rijdende trein te eten. De eerste ritten van Museumspoorlijn STAR in het jaar 2017. Een speciaal jaar, want de Toeristentrein STAR bestaat 25 jaar! Eten in de trein was vroeger heel gewoon.

Zelfs in de NS had op binnenlandse (snel)treinen een restauratierijtuig. Tegenwoordig zie je het alleen nog maar in enkele internationale treinen. Maar ook bij Museumspoorlijn STAR is dat weer mogelijk. Op de zondagen 19 en 26 februari wordt een heerlijke stamppot geserveerd tijdens een treinrit op de spoorlijn.

Of dit van Lidl is weten wij niet. De reizigers hebben de keuze uit drie soorten stamppot met garnituur. Onderweg is het in de avondschemering lekker genieten van het winterse landschap in de verlichte en verwarmde historische trein. De trein wordt gereden door de historische NS-diesellocomotief 2278 uit de jaren ’50.

De trein vertrekt om 17.30 uur vanaf het station Stadskanaal. De rit duurt ongeveer 90 minuten. Voor de stamppotritten is reserveren verplicht vanwege de beperkte plaatsruimte. De prijs is 20 euro vanaf 12 jaar. Tot en met 11 jaar is de prijs 10 euro. Dat is inclusief het stamppotbuffet. Reserveren kan via de website www.stadskanaalrail.nl en telefonisch via 0599-651890.

De campagne ‘Heel Holland Stampt’, die supermarktketen Lidl samen met het tv-programma Life4You organiseert, heeft naast een stamppottenboek nu ook treinritten. Trek in stamppot?

Bron: Treinennieuws.nl

On TraXS!

Tijdens On TraXS! komen jaarlijks de beste modelbouwers hun banen tonen in Het Spoorwegmuseum. Ook van 10 t/m 12 maart 2017 zal de top van de modelbouwwereld weer present zijn in Utrecht. Het programma voor de komende editie is anders dan voorgaande jaren. Om bij de jeugd aantrekkelijk te blijven worden er meer activiteiten voor jonge bezoekers georganiseerd.

Ook zullen de commerciële stands meer gericht zijn op interactie met de bezoeker. Bij deze aanpassingen hoort ook een nieuwe naam, het evenement heet vanaf komend jaar ‘Modeltrein Expo On traXS!

On traXS! heeft de afgelopen jaren een goede naam opgebouwd in de modelbouwwereld. De hoge kwaliteit van de modelbanen op On traXS! trekt veel treinliefhebbers naar Het Spoorwegmuseum. Het Spoorwegmuseum wil het publiek voor de modelbanen echter verbreden.

Naast de trouwe modelbouwer wil het museum zich meer richten op de primaire doelgroep van het museum, gezinnen met kinderen.

Nieuwsbrief februari 2017De (internationale) modelbanen van hoge kwaliteit blijven aanwezig, daarnaast zullen er in 2017 ook enkele grotere verenigingsbanen aanwezig zijn die specifiek op de jeugd gericht zijn.

Ook komt er een ‘jeugdplein’ met verschillende doe-activiteiten voor de diverse leeftijdsgroepen.

De presentaties van de commerciële standhouders zullen attractiever worden voor de bezoekers. Meer informatie op de website van Het Spoorwegmuseum.
 
 
Modeltrein Expo On TraXS! – 10-11-12 maart 2017 – Entree: €16,00 (> 4 jaar) Museumkaart gratis.
 
Nieuwsbrief februari 2017
 

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden) stuur dan even een mailtje!

 
 
 
 
 
Tot slot nog even wat actueel treinenboekennieuws

Nieuwsbrief februari 2017
 
In Spoorwegen 2017 wordt verslag gedaan van de belangrijkste ontwikkelingen op spoorweggebied het afgelopen jaar en met een blik vooruit in vrijwel geheel Europa.

Het jaarboek is onderverdeeld in 34 landenhoofdstukken met per hoofdstuk een beschrijving van algemene ontwikkelingen, investeringen in verbetering en uitbreiding van spoorweginfrastructuur, de reizigersdienst en het rollend materieel.

Ontwikkelingen bij de industrie-toeleveranciers worden in een apart hoofdstuk beschreven.

Aanbevolen voor iedereen die een up-to-date overzicht op prijs stelt van alle belangrijke ontwikkelingen op spoorweggebied binnen Europa. Voorzien van zeer veel kleurenfoto’s.

Prijs: € 26.90.
 
 
 
Nieuwsbrief februari 2017
SPOOR editie 27 geeft ook dit jaar weer in woord en beeld een uitgebreid overzicht van de spoorwegen in Nederland, met niet alleen veel aandacht voor het rollend materieel, maar ook voor exploitatie en infrastructuur.

Hedendaagse ontwikkelingen in het reizigers- en goederenvervoer worden nader belicht, terwijl ook het verleden niet wordt vergeten.

Deze editie is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:
Reizigersvervoer – Goederenvervoer – Afvoer, sloop en verkoop – Railmusea – Infrastructuur Met speciale aandacht voor: – DH-inzet in Roemenië – De Pannekoektrein – Stoomtramrijtuig RTM 334 gerestaureerd – Locomotief NS 162 gerestaureerd – Train Lodge Amsterdam Sloterdijk – Replica NS 6313 Preston Palace – Zwolle – Kampen 150 jaar – Elektrificatie spoorlijnen – Spoortunnel Delft (4, slot).

Prijs: € 29,90.
 
 

Nieuwsbrief februari 2017