Tip: Traumwerk, Porsche speelgoedmuseum in Beieren

porsche01

Porsche logo
 
Heeft u plannen om in uw vakantie door Duitsland te rijden, dan even een bijzondere tip; een bezoek aan een bijzonder speelgoedmuseum met een aparte modelbaan.

Mocht u nog een keer richting Zuid Duitsland gaan dan moet u zeker een keer het plaatsje Anger bij Berchtesgaden in uw navigatie intoetsen als stopplaats, want u vindt daar een bijzonder museum dat voor het hele gezin een bezoek meer dan waard is.

porsche03

Voor u als Modelspoorder helemaal want er is ook een grote modelbaan te vinden waarbij het woord superlatief niet overdreven is.

porsche04

Het is één van de grootste modelspoorbanen van de wereld die de wereld in H0 laat zien van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en waar meer dan 100 treinen rijden over Märklin rails.

Een baan met een 360 graden panorama en realistische dag en nacht simulaties.

Er zijn vele trajecten in H0 en smalspoor te bewonderen.

porsche05Het speelgoedmuseum is een initiatief van een neef van Volkswagen-ontwerper Ferdinand Porsche: Hans Peter Porsche. Hij heeft niet alleen iets met supersnelle sportwagens maar is ook gek op modeltreinen c.q. speelgoed.

Het hypermoderne museum van deze miljonair is sinds juni 2015 gelegen aan de snelweg München-Salzburg (A8).

Het heet officieel het ‘Hans-Peter Porsche TraumWerk’

porsche06

“De passie is nooit gestopt”, aldus de 76 jarige Hans-Peter Porsche. Het idee voor een speelgoedmuseum stak bij hem al in 1977 de kop op, toen hij voor zijn destijds vierjarige zoon Peter Daniel een eerste modelspoorbaan had gebouwd.

Het museum en de modelbaan is het uiteindelijke gevolg van die ervaring.

Niet alleen kinderharten zullen sneller slaan bij het aanschouwen van de 365 vierkante meter grote modelspoorbaan met 180 treinen, waarvan er 40 steeds tegelijkertijd rijden.

porsche07

De spoorlengte van de hele installatie bedraagt 2,7 kilometer. Bepaalde sporen overbruggen een hoogteverschil tot vijf meter.

Tot de vele fraaie landschappen behoort natuurlijk ook een indrukwekkende kopie van de Porsche-fabriek in Stuttgart.

Het grote museum met alles wat daarbij hoort heeft een totaaloppervlakte van 55.000 vierkante meter en beschikt ook over een grote tuin.

De bouwkosten voor het museum becijferde Hans-Peter Porsche op een “miljoenenbedrag met twee cijfers”.

Over de bouw van deze superbaan heeft Duitse TV zender SWR een mooie film gemaakt: Klik hier!

Ook een mooie impressie van deze grote modelbaan geeft deze film.

porsche08

Het museum heeft veel meer te bieden dan alleen maar de modelbaan; het aanbod is heel divers, zoals bijvoorbeeld een bijzondere collectie blikken speelgoed.

Het museum is te vinden op het adres: Hans-Peter Porsche TraumWerk, Zum Traumwerk 1, 83454 Anger, Deutschland. Met de navigatie van de auto ook te vinden via: Hauptstrasse 3, Anger.

Meer informatie is hier te vinden.

Bronnen: diverse, o.a 3railforum.

porsche09