Artitec, groots in het klein!

Artitec

Artitec, een bijzondere firma met prachtige modellen

Als modelspoorder kennen we allemaal merken als Marklin, Roco, Piko en Fleischmann. Grote firma’s die al jaren het beeld bepalen met mooie modellen op de modelspoormarkt.
Sinds het eind van de 90er jaren is er een merk aan de horizon van deze modelspoormarkt verschenen die, hoewel niet heel groot, geweldig mooie modellen maakt van uitzonderlijke kwaliteit.

ArtitecVooral voor de Nederlandse markt is Artitec een geweldige aanwinst.

Artitec is tegenwoordig gehuisvest in een eenvoudig pand op een industriepark in Amsterdam, tussen autoslopers, bouwmarkten en afhaalchinezen etc.

Niks geen grote fabriekshallen met hordes werknemers die bezig zijn met het ontwerpen en produceren van modellen.

Slechts een tiental werknemers telt deze firma, vaak zelf modelbouwers, die de modellen ontwerpen en gieten voor in de modelbouwdozen, ook controleren ze de producten voor nazorg en service. De kant en klare modellen zelf worden tegenwoordig in China geassembleerd, dus is communicatie met de leveranciers zo ver weg heel belangrijk.

ArtitecOok de controle van de geleverde producten is erg belangrijk als de modellen elders op grote afstand gemaakt worden.

In Vietnam worden veel kant en klare modellen geschilderd, dus dat is ook een gegeven waar rekening mee moet gehouden worden.

De vervoersafstanden zijn dus enorm en complicaties zijn heel goed mogelijk, zoals te late leveringen of problemen met vervoerders onderweg.

De eigenaars, de broers Thomas en Diederik Tomesen hebben de taak alles in goede banen te leiden. De oorsprong van Artitec ligt ook bij deze broers waarbij de één de modelbouwer is en de ander de zakelijk leider.

De appel valt vaak niet ver van de boom want hun vader was architect, en de liefde voor het vak kregen ze daar van mee, Maquettebouw is ook een onderdeel van architectuur en zo kwamen ze in aanraking met het fenomeen maquette/modelbouw.

Begin jaren negentig werd begonnen met maquettes te bouwen voor architecten, gemeenten, instellingen en musea. Een mooi voorbeeld is o.a. de schitterende maquette van de stad Doetinchem anno 1940, toen de binnenstad van de plaats nog niet geheel vernield werd door oorlogshandelingen.

Artitec

Deze grote maquette is tegenwoordig de ‘ster’ in het nieuwe Stadsmuseum in Doetinchem. Hoewel het een privéproject is geeft het aan waar de mannen van Artitec toe in staat zijn.
Bent u er een keer in de buurt, het is zeker de moeite waard daar eens te gaan kijken.

Ook de rede van Texel was een schoolvoorbeeld van de kwaliteit die er toen al geleverd werd.

Artitec

Een tip: Rondleiding bij maquette ‘de Reede van Texel’, in de 17e eeuw ‘s-werelds grootste ankerplaats.

Start in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui met een rondleiding onder meer over de VOC en Texel en de maquette.

Aansluitend vaart u vanuit de haven van Oudeschild met de loodsbotter “TEXELSTROOM” over de Waddenzee waar voorheen de Reede van Texel was.

Tijdens deze tocht luncht u aan boord, terwijl de schipper uitleg geeft over de geschiedenis van het loodswezen.

Aanmelden/info, Klik hier.

Artitec 
Een Statenjacht, één van de vele prachtige scheepsmodellen, maar ook diorama’s en scènes met bijv. zeeslagen die geheel in eigen beheer worden vervaardigd.

Hoogstaande modelbouw.

Een van de doelen van Artitec is om door middel van modelbouw de historie zo realistisch mogelijk weer te geven.

Om dit te bereiken experimenteert deze firma veelvuldig met nieuwe technieken en materialen.
 
 
 
Statement van Artitec: (overgenomen van hun website)
Bij Artitec waarderen we zowel de ‘beproefde’ en de vernieuwende technologie, bieden we u een unieke combinatie aan van geavanceerde CAD / CAM-technologie met het traditionele, ervaren gevoel voor detail en afwerking. Het resultaat? De hoogste standaard in modelbouw.

Of u nu een model wenst uit een andere periode of uit een ver land, Artitec kan het u leveren. Elk Artitec model is een perfecte mix van een ouderwets oog voor detail en State of the Art technologie. Uitgebreide expert tips over de montage, schilderen en verwering zijn bijgevoegd in elke kit om u te garanderen dat u het beste uit het model haalt. Onze instructies zijn beschikbaar in verschillende talen.

Artitec modellen worden gemaakt met behulp van plastic (hars) gegoten techniek, onder vacuüm omstandigheden. Hierdoor kunnen de modellen fijner gedetailleerd weergegeven worden dan met het gebruik van andere methoden.

Artitec

Bent u al wat ouder in jaren; u zult ze zich zeker kunnen herinneren; de legertrucks DAF trucks die algemeen op de Nederlandse wegen waren aan te treffen

De voordelen van nieuwe technieken zijn:

• Fijne details zoals bakstenen, spijkergaten, hout, graan, scharnieren enz. kunnen worden gereproduceerd precies op schaal
• Realistische effecten zoals scheve dakpannen, doorgezakte daken en gebarsten muren kunnen worden bereikt
• Kleine details worden toegevoegd door gebruik geëtst messingonderdelen
• De ramen zijn gemaakt met behulp van een zeefdruktechniek, waardoor nog meer details

Het model bestaat uit minder onderdelen, waardoor u als u een model als bouwpakket ontvangt, tijd bespaart door niet zelf alle kleine onderdelen te plaatsen, met alle moeilijkheden die dat met zich mee kan brengen.

 Artitec

Bent u onderdeel van de grijze golf dan kent u ook deze DAF truck zeker nog wel

Een gevolg van deze methode is dat de modellen onbeschilderd zijn. Dit is ongebruikelijk in de modeltrein scenery, maar heel gewoon in andere scenery. Door het volgen van deskundige richtlijnen en met een beetje oefening, zult u snel merken dat u meer realistische resultaten kunt bereiken door het zelf schilderen van uw modellen. Dit stelt u ook in staat om uw modellen beter aan elkaar aan te passen.

ArtitecArtitec

Weet u nog tijdens uw wilde jaren (zestiger jaren), die Puch brommers met hoog stuur, had je aan de achterkant ook nog een vossenstaart hangen dan was je helemaal de bink. Ook de tv masten die je op de huizen zag waren noodzakelijk om Swiebertje of Pipo de clown te kunnen zien op de zwart-wit tv. Dat waren nog eens tijden………

ArtitecDeze artikelen zijn maar een paar voorbeelden van het enorme assortiment dat Artitec als bouwdoos of kant-en-klaar model in allerlei schalen aanbied.

Maar we gaan terug naar de modeltreinen.

Waarom dit enthousiaste artikeltje geplaatst is komt eigenlijk door het nieuwste product dat onlangs verschenen is, het treinstel U.

Uw reporter kwam hem tegen op de laatste EUROSPOOR te Utrecht.

Het treinstel reed daar in geel en roodbruin zijn testrondjes.

ArtitecEen schitterend treinstel en het geld in de binnenzak begint nu wel erg hevig te branden want dit was om te watertanden.

De DE 3 plan U treinstellen zijn in twee kleuren verkrijgbaar.

Het treinstel DE 3, plan U, heeft vele jaren o.a. dienstgedaan op het traject Zwolle –Emmen en is daarom extra aantrekkelijk. Een stukje herkenning uit het verleden. Het zware ronken bij het wegrijden vergeet je nooit meer.

Artitec

Foto Station Emmen: Plan U en DE 2 rode duivel of Blauwe Engel, ook in model bij Artitec

Het Dieseltreinstel DE 1, Blauwe Engel, is al wat langer op de markt maar blijft ook een zeer begerenswaardig model. Oudere lezers uit het noorden zullen dit treinstel nog wel kennen op de spoorlijnen in Groningen en Friesland.

Artitec

Het assortiment met wagons is ook heel uitgebreid zoals het bagagerijtuig en personenrijtuig plan E.

Artitec

Artitec

Tot slot nog een foto van de stoomloc 3737, een prachtig model, Informatie over deze serie stoomlocomotieven (1:1) is ook te lezen in een ander artikel op deze website: Klik hier.

Artitec

Meer weten over Artitec en haar grote collectie: Klik hier.

Tot zover dit enthousiaste verhaal over deze fabrikant.

Als u nu denkt dat het gesponsord is dan is dat (helaas) niet zo, mijn gironummer zet ik wel graag open voor een leuk bedrag zodat ik ook een fraai model kan kopen. Veel hoop heb ik trouwens niet……….

Artitec

De NS 6300 van Artitec, ook over deze lok staat een uitgebreid artikel op onze website

Bronnen: Artitec, Wikipedia, Internet e.a.