Nieuwsbrief maart 2017 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.
 

Onze beurs van 4 maart jl.

Nieuwsbrief maart 2017

Onze beurs is weer voorbij. Als vanouds was de opbouw weer vrijdagavond rond de klok van 17.00 uur. Deze keer waren er heel veel handjes aanwezig om alles klaar te zetten. Heel prettig was het dat de grote podiumtafels al klaar stonden en dat scheelde veel gesjouw en tijd. In vijf kwartier was alles klaar voor de volgende dag.

Die dag begon voor enkelen rond zeven uur om o.a. de standhouders binnen te laten en hun plaats te wijzen. Tien uur was het startsein en direct was de toeloop goed en dat bleef de hele dag doorgaan. De hal en de grote zaal waren goed gevuld met standhouders en ook met diverse mooie modelbanen zoals de ON 30 baan (foto boven).

Nieuwsbrief maart 2017Nieuwsbrief maart 2017

Foto links: De zaal mooi ingedeeld. Foto rechts: Onze clubfotograaf Wiebe in volle actie!

Nieuwsbrief maart 2017De beurs eindigde rond de klok van 15.00 uur en ook het opruimen ging zeer voorspoedig.

Rond 16.00 uur kon begonnen worden aan de “slotborrel” in het restaurant.

Om een lang verhaal kort te houden. Deze beurs kunnen we bijschrijven in het rijtje succesvolle beurzen.

Jan is met een kerkelijk monnikenwerk goed bezig: een Noorse houten Staafkerk.

Nieuwsbrief maart 2017


 
Ook Bert en Allie waren volop in bedrijf met demonstraties.

Dank zij de inzet van velen kunnen we terugzien op een fijne beurs die ook in een goede sfeer verliep.

Iedere beurs is vaak weer net een reünie want vaak kom je dezelfde bezoekers en deelnemers tegen.

Een hartelijke dank aan alle helpers en aan Herman, want deze beurs was het weer perfect georganiseerd!

Een uitgebreide fotoreportage van Wiebe vindt u hier op deze website.

Landelijke Modelspoor Dagen

Op zaterdag 25 maart en zondag 26 maart a.s. gaan we, zoals vele clubs in ons land,
als club ook weer meedoen aan de LMD, Landelijke Modelspoor Dagen.
Op beide dagen is de clubruimte weer voor bezoekers geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Entree gratis.

Door o.a. persberichten zal hiervan melding worden gemaakt.
Het zou mooi zijn als er een goede bezetting van clubleden aanwezig is om de club te promoten.

Natuurlijk moeten er ook rijdende treinen voor de bezoekers te zien zijn.
Doet u ook mee? Handig om het even te kortsluiten met onze bestuursleden.

De Modelrailgroep Veendam verhuist

Nieuwsbrief maart 2017Huisvesting wil voor modelspoorclubs nog wel eens een probleem zijn.

Gelukkig hebben wij een prachtige ruimte. De club in Veendam heeft ook net weer een probleem achter de rug.

De Modelrailgroep Veendam verhuist per 1 april 2017 naar Multifunctioneel Centrum De Badde in Annerveenschekanaal.

Deze verhuizing, net over de gemeentegrens is puur een financiële kwestie. De circa 40 leden tellende club kan voor een lagere huurprijs in MFC De Badde terecht.

“We hadden de keus of meer contributie vragen aan de leden, of verhuizen naar een goedkoper onderkomen,” aldus secretaris de Boer. Sinds 2014 was de Modelrailgroep Veendam met hun clubavonden in zalenverhuur Sorghvliet gehuisvest.

In 1993 werd de club opgericht. In 1999 ging door aankoop van een gebouwtje een wens in vervulling en werd het eerste eigen clubgebouw geplaatst aan het Beneden Oosterdiep in Veendam.

Door omstandigheden werd per 1 juli 2008 een verhuizing noodzakelijk naar een gebouw aan de Werkhuisweg te Wildervank. In 2014 was dat gebouw in dermate slechte staat (lekkend dak, schimmelvorming), dat de club noodgedwongen om moest zien naar een andere ruimte.

De ruimte werd gevonden in het huidige onderkomen, zalenverhuur Sorghvliet in Veendam waarin ze nu nog hun clubruimte hebben.

Nieuwsbrief maart 2017

Nieuw op de website

Er zijn de afgelopen maand opnieuw diverse mooie en interessante artikelen op onze website verschenen zoals b.v. het tweede deel van de serie:

Stoomtractie na de tweede wereldoorlog.

Deze maand zullen er ook weer een nieuwe artikelen verschijnen, zoals o.a. over Miniatur Wunderland en de beurs natuurlijk.

Tip: kijk met regelmaat eens op deze website.

Een eerste stap richting verbinding Nordhorn-Coevorden

De Bentheimer Eisenbahn heeft definitief een order van vijf treinen geplaatst bij Alstom. De Lint treinstellen gaan rijden op het voor reizigersverkeer te heropenen baanvak Bad Bentheim–Nordhorn–Neuenhaus.

Alstom was de enige partij die de stellen onder de gestelde voorwaarden en termijn kon leveren. De treinen krijgen een vloerhoogte van 80 centimeter en worden uitgerust met rolstoelplekken en wifi.

Nieuwsbrief maart 2017In december 2018 moet er voor het eerst sinds 1974 weer sprake zijn een geregelde passagiersdienst op het baanvak.

De lijn wordt nu alleen voor goederenverkeer gebruikt, maar met een investering van 18 miljoen euro wordt de lijn nu geschikt gemaakt voor personenverkeer.

Zo worden de overwegen aangepast en gaat de maximumsnelheid omhoog van 50 naar 80 kilometer per uur.

De Duitsers hebben ook de ambitie om de reizigerstreinen door te trekken naar Emlichheim, op een paar kilometer afstand van Coevorden. Vorig jaar hielden de partijen aan beide kant van de grens daarover nog een gesprek op bestuursniveau om de mogelijkheden te verkennen. ( Bron: OV nieuws)

Eerste dek van de nieuwe spoorbrug in Coevorden op zijn plek

Met behulp van drie grote kranen is gisteren het brugdek van de nieuwe spoorbrug in Coevorden op zijn plek gehesen. De brug sluit straks de Euroterminal Coevorden rechtstreeks aan op de spoorlijn Zwolle-Emmen.

Nieuwsbrief maart 2017Het 125 ton zware en 48 meter lange gevaarte is in Groningen gemaakt en in het Friese Burgum gecoat. Het dek is vervolgens op een ponton via het IJsselmeer en het kanaal Almelo-Coevorden naar de kasteelstad gevaren.

Het tweede deel van de brug, de zogenoemde vakwerk- /spantconstructie, arriveerde op 1 februari in Coevorden. Aannemer BAM leverde de brug medio februari op.

De eerste treinen rijden vanaf mei over de Spoorboog. (bron: Dagblad van het Noorden)

Voortgang bij ombouw station Assen

Nieuwsbrief maart 2017In Assen, bij het station, is het een grote bouwput. Er komt een geheel nieuw stationsgebied compleet met futuristisch stationsgebouw.

Ook wordt de weg voor het station weggewerkt in een tunnel zodat er een ruim plein daarboven kan ontstaan.

Ook het stationsgebied van Coevorden zal over enige tijd geheel op de schop gaan. Een gehele renovatie zal worden uitgevoerd.

Dat wordt mogelijk zodra de nieuwe spoorbrug- aansluiting (zie item hierboven) klaar is.

Ook voor Emmen zijn de eerste plannen gemaakt om ook daar het stationsgebied geheel te renoveren. Concrete plannen hoe en wat zijn nog niet bekend.

Nieuw leven voor de FYRA?

Nieuwsbrief maart 2017De Italiaanse spoorwegen zijn serieus aan het onderzoeken of ze de door NS afgekeurde Fyra V250 treinstellen kunnen gaan inzetten op de route Rome – Bari – Lecce.

Als de Italiaanse spoorwegen de treinen koopt, kan dat wel eens goed nieuws zijn voor NS.

NS heeft namelijk bij de afwikkeling van het Fyra debacle afgesproken dat de NS bij een eventuele verkoop van treinstellen tot 21 miljoen euro kan krijgen.

Of de verkoop binnen een bepaalde periode moet plaatsvinden is niet bekend en wil een woordvoerder van NS niet zeggen. Volgens het spoorbedrijf staat alle informatie in de verklaring uit 2014.

De Tweede Kamer had hierover ook vragen. In elk geval krijgt NS dus geen extra geld als er slechts een paar treinstellen worden verkocht.

Het lijkt erop dat het er verder niet toedoet wanneer de verkoop plaats vindt.

Al eerder kreeg NS overigens 125 miljoen euro terug. NS stelde daarna dat de treinen na reparatie prima inzetbaar zouden zijn.

“Fundamenteel ging het niet over de robuustheid van het ontwerp van de trein, maar vooral over aanvaardbare deadlines voor reparaties en inzetbaarheid die niet voldeden” stelde NS achteraf.
(Bron: Treinreiziger – Hildebrand van Kuyeren.)

Nieuwsbrief maart 2017

5-9 APRIL DORTMUND
Nieuwsbrief maart 2017
www.intermodellbau.de

Website

Nieuwsbrief maart 2017

Nee, dit geen foto op een avond van een bedevaartsreis naar het Vaticaan in Rome. Het is een foto die is genomen in Miniatur Wunderland in Hamburg. Uw reporter is er onlangs geweest en heeft o.a. het nieuwste gedeelte bewonderd. Verwonderd was hij door de perfectie en weergave van het thema Italië.

Een verslag van deze reis kunt u binnenkort op onze website verwachten.

Ook binnenkort op onze website een artikel over de Inlandsbanan die dwars door Zweden gaat, een prima vakantietip voor als u op vakantie naar het hoge Noorden gaat.

Nieuwsbrief maart 2017

Nieuwsbrief maart 2017
 
 
 
 

Heeft u ook iets voor de nieuwsbrief zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden) stuur dan even een mailtje!