Retourtje Hamburg, een bezoek aan Miniatur Wunderland en het Hauptbahnhof

Hamburg

Als je wordt uitgenodigd voor een retourtje Hamburg naar
Miniatur Wunderland dan denk je niet lang na
.

Onlangs kreeg ik het voorstel van een goede kennis om naar Hamburg af te reizen om in het bijzonder een bezoek aan Miniatur Wunderland te maken.

Dit voorstel werd met beide handen aangegrepen, want uw verslaggever was er al lang niet geweest en wetende dat er weer heel wat veranderd was, moest een nieuw bezoek zeer aantrekkelijk zijn.

Hamburg

Vier gelijkgestemde kerels hebben onder leiding van de chauffeur, die heel veel kilometers zowel met de auto en als machinist maakt, de reis naar Hamburg ondernomen.

Een reis die om 7 uur in Emmen begon, en via Leer en Bremen over de autobaan ging. Onderbroken door een koffiestop, eindigde de reis rond de klok van 10.15 uur bij de Speicherstadt, voor de deuren van Miniatur Wunderland.

Hamburg

Zweden, Kiruna in de schemering, het vervoer van ijzererts per spoor in deze ijzige wereld treffend uitgebeeld.

Miniatur Wunderland is bij ieder bezoek weer een belevenis zoals 15 miljoen bezoekers sinds de opening in 2000 ook reeds hebben kunnen ervaren.

Die bezoekers komen uit de hele wereld zoals te zien was op een groot bord: van Alaska tot aan exotische eilanden in de Stille Zuidzee.

Ze hebben allemaal deze bijzondere wereld, uitgebeeld in thema’s, bezocht.

Als u het fenomeen kent dan bent u bekend met de uitbeeldingen van o.a. Duitsland, de indrukwekkende luchthaven, Zwitserland, Oostenrijk, de VS, Scandinavië, etc.

Hamburg

Hamburg bij nacht

Net nieuw toegevoegd is Italië, en hoe!
Het nieuwe stuk is werkelijk heel bijzonder!

Dit stuk overtreft naar mijn idee alles wat tot nu toe is gerealiseerd, en is tot in detail uitgewerkt. Hoogtepunten daarbij zijn het Vaticaan, het Colosseum en veel beroemde bouwwerken uit de oudheid.

Hamburg

Het Vaticaan ten voeten uit: de Paus staat op het balkon,
bedankt hij net Holland voor die mooie bloemen?

De stad Rome heeft bijzonder veel en fraaie oude fonteinen, oude paleizen, kerken,
musea en karakteristieke plekjes, kortom genoeg redenen om er eens te gaan kijken.

Hamburg

Hamburg

Als je het zo in miniatuur bekijkt komt gelijk de aandrang naar boven
om direct naar het reisbureau te stappen om daar een vakantie te boeken.

Hamburg

HamburgOok landschappelijk erg fraai zijn de dorpjes in al hun Italiaanse kleurigheid die tegen de rotsen aangeplakt lijken.

Daartussen zijn treinen zichtbaar die hun eindbestemming in het gigantische station hebben.

Bij regelmaat wordt het landschap donker en gaan de duizenden lichtjes branden, waarbij mooi zichtbaar wordt wat er zich in de talloze huizen en gebouwen afspeelt.

HamburgHierbij is men weer heel ver gegaan met de details. Die details zijn een heel sterk punt dat je steeds weer terug ziet in alle thema’s van Miniatur Wunderland.

Mooi voorbeeld is ook luchthaven Hamburg bij avond.

In talloze vertrekken, zoals kantoren en de aankomsthal, zijn situaties bedacht die door de verlichting goed te zien zijn.

HamburgDe firma Herpa, van de modelauto’s, moet er wel duizenden geleverd hebben als je de aantallen ziet op en rondom de luchthaven.

En wat te denken van 300.000 Preiser HO mensen die het landschap bevolken……

De luchthaven is een verhaal apart, heel realistisch zijn de vertrekkende en aankomende vliegtuigen op de startbaan en de hele situatie met veel bewegend luchthaven verkeer.

Deze luchthaven is één van de hoogtepunten van Miniatur Wunderland.

Hamburg


 
 
 
 
 
Een bezienswaardigheid is eigenlijk ook het Controle Centrum voor de aansturing van onder meer de 1200 treinencombinaties en 3500 wissels.

 
 
 
 
HamburgWil je alle thema’s echt goed gaan bekijken met alle leuke details die je op de meest onverwachte momenten tegenkomt, kost dat veel tijd.

Een weekend Hamburg is dan aan te bevelen zodat je deze wereld in schaal H0 echt helemaal tot je kunt laten doordringen

Foto rechts: In één van de werkplaatsen wordt aan onderhoud en nieuwbouw gedaan.

HamburgRond de klok van 3 uur liep ons bezoek aan dit spektakel ten einde met de wetenschap dat alles nog lang niet echt goed bekeken was.

Reden om er in de toekomst nog weer eens naar toe te gaan.

In die toekomst gaat men in Miniatur Wunderland nog verder bouwen.

Want er valt nog veel te bouwen en men heeft dan ook grote plannen zoals het thema Venetië, Monaco, Engeland en Frankrijk.

Dus dat belooft nog veel voor de toekomst.

Onze groep wilde ook nog even van de kleine naar de grote treinen;
doel Hamburg Hbf (Hauptbahnhof).

Dit station moet je gewoon even meemaken. Met de Hamburger Hochbahn in een paar minuten te bereiken. Een bijzonder druk station met ook internationaal treinverkeer.

HamburgHamburg

HamburgHamburg

Rijtuigen uit Tjechië, een splinternieuwe ICE generatie met de stoelen nog in de verpakking,
Een Deens IC treinstel en een bijzondere E-loc, de BR 210. Het zijn toevalstreffers die je er tegen kunt komen.

Ons bezoekje aan dit station werd extra leuk door dat onze chauffeur/machinist ons als een echte reisleider kon vertellen over seinstelsels en andere belangrijke spoorse zaken.

De terugreis ging weer via een ritje met de hochbahn naar de auto, en rond 18.00 uur werd de terugreis aanvaard die zonder files(!) en met een etentje onderweg rond de klok van tienen veilig weer in Emmen eindigde.

Het was het einde van een bijzonder geslaagde, en reuze gezellige dag. Chauffeur Roy nogmaals hartelijk bedankt voor deze bijzondere trip! ct.

Foto’s Wout de Wilde

Informatie Miniatur Wunderland op hun website!

Hamburg

Italië bij avond in HO

Hamburg