Vakantietip: Uit de oude doos: Harzquerbahn 2001

Harzquerbahn

In 2001 ben ik samen met mijn broer naar de Harz geweest om daar de treinen van de Harzquerbahn te bekijken en te fotograferen. Deze smalspoorbaan heeft een spoorwijdte van 1000 mm.

De Harz loopt over een lengte van 110 km in oost-westrichting en is 30 à 40 km breed. Het gebergte wordt onderverdeeld in de Oberharz in het westen en de Unterharz in het oosten.

Harzquerbahn

Het oostelijkste gedeelte van de Oberharz is de Hochharz, waartoe het Brockenmassief behoort. De Unterharz is aanzienlijk lager dan de Oberharz en reikt tot omstreeks 400 m hoogte.

Vooral de Oberharz is dicht bebost met vooral beuken in de lagere en dennen in de hogere gedeelten. In de Unterharz vindt ook landbouw plaats.

Info over de Harz: In de Harzgids, en op Wikipedia.

Harzquerbahn

Wij waren daar natuurlijk hoofdzakelijk voor de treinen en stonden met de caravan op de camping in Elbingerode, die mooi centraal ligt voor deze baan.

Je bent daar dicht bij het station van Drei Annen Hohne en niet te ver van het depot in Werningerode Westerntor.

HarzquerbahnHarzquerbahn

Harzquerbahn

Het station Drei Annen Hohne is een driesprong, de doorgaande baan gaat uiteindelijk naar Nordhausen en de aftakking gaat de Brockenberg op en naar Schierke.

Halverwege de Brockenberg ligt het plaatsje Schierke.

Toen wij daar eind april waren werd ook Walpurgis gevierd, Walpurgisnacht heeft betekenis voor heidenen en wicca’s. Het volksgeloof wilde dat in deze nacht de boze geesten vrij spel hadden.

HarzquerbahnHarzquerbahn

HarzquerbahnHarzquerbahn

Uit alle huizen en in de tuinen hingen, stonden en zaten de heksen, zeer apart.

Informatie over Walpurgis vindt u hier.

We hebben uiteraard het depot in Werningerode-Westerntor bezocht (zie foto’s onder):

HarzquerbahnHarzquerbahn

HarzquerbahnHarzquerbahn

We zijn de hele baan meerdere keren langs geweest, met de auto, maar ook in de trein, met camera, videocamera’s, statieven etc., het was een constant racen achter de trein aan of voor de trein uit.

Harzquerbahn

Station Alexisbad, op het traject van de Selketalbahn naar Gernrode

De Harzquerbahn, tegenwoordig de HSB, Harzer Smalspurbahnen, is nog steeds de moeite van een reisje waard, het is maar ruim 380 km. van Emmen vandaan, en schitterend te combineren met een vakantie, de Harz is erg mooi.

In de bibliotheek van de club bevind zich een DVD die ook over deze vakantie gaat, uiteraard met hoofdzakelijk beelden van de Harzquerbahn.

Een bijzonder uitgebreid artikel over de Harzquerbahn vind je op de website van Nico Spilt.

Harzquerbahn

Info Harzquerbahn op Wikipedia.

Foto’s: Herman Scholten, ze zijn allemaal uit 2001, analoog en later gedigitaliseerd.