Wolsztyn (Polen) Stoomlocparade 2017

N.B. Dit artikel met bijbehorende foto’s is met dank aan, en toestemming van Willem Strabbing van de M.C.N.N., overgenomen uit “Het Peilglas”.

Het is vandaag vrijdag 28 april 2017, De stoomlocomotieven Okz 32-2 en TKt48-191 zijn vanuit Chabówka in Wolsztyn aangekomen.

Vanuit Wroclaw is de TKh05353 gearriveerd en Tsjechië heeft de 475.179 naar Wolsztyn gezonden.

Morgen zullen uit Jawozyna Slaska de TKt48-18 arriveren en vanuit Duitsland komen de 18 201, de 35 1019-5 en de 03 2155.

Natuurlijk staan de Pt47-65 en de Ol49-59 van het depot Wolszyn zelf ook al onder stoom. Dit jaar dus 10 stoomlocomotieven die aan de parade van zaterdag 29 april zullen deelnemen.

Voor alle stoomliefhebbers de mooie mededeling dat vanaf 15 mei 2017 de Wolsztyner stoomlocomotieven weer actief aan de normale dienstregeling gaan deelnemen.

Na meer dan 3 jaar heeft Wolsztyn het zonder deze treinen moeten stellen. Dat hebben ze gemerkt, het bezoekersaantal aan het depot en de stad Wolsztyn liep gigantisch terug, vele hotelbedden bleven onbeslapen, de winkels en bezienswaardigheden hadden hadden veel minder toeristen en dus inkomsten.

Vanaf 1 april 2014 reden de Wolsztyner stoomlocomitieven OL49-59 en Ol 49-69 alleen nog bijzondere ritten, en op 19 oktober verliep voor de OL49-69 de ketelkeuring en op 30-11 2015 die van de OL49-59. Vanaf dat moment waren er geen rijvaardige stomers meer in Wolsztyn.

Die leegte werd opgevuld door de TKT48-191 uit Cabówka die de bijzondere geplande ritten reed. Op 30 november van dat jaar kwam de Ol49-59 weer rijvaardig naar Wolsztyn terug en ging de TKt48 -191 terug naar haar eigen locdepot.

De Pt47-65 kwam op 20 april 2016 weer rijvaardig naar Wolsztyn terug om de dag erna weer aan de parade deel te nemen.

De reguliere treindienstregeling werd uitgevoerd door de railbussen. Vanaf 15 mei 2017 is er dus weer stoomtractie in de reguliere dienstregeling en daar zullen naar we hopen weer veel toeristen en stoomtreinliefhebbers op af komen.


 
Zaterdag 29 april 2017, de dag van de stoomparade.

Veel toeschouwers, waarvan toch nog velen uit het buitenland, alleen lang niet zoveel als enkele jaren geleden.
Het was koud, bewolkt en af en toe viel de regen met bakken uit de hemel, maar toch stonden de mensen in dikke rijen achter de dranghekken om toch maar niets van de parade te missen.

Gehuld in dikke winterjassen, petten en mutsen op het hoofd en in de ene hand het mobieltje als camera en in de andere hand bij elke regenbui de paraplu.

Voor en na de parade was het druk in het depot, waar de locs water kwamen innemen, de kolen voorraad werd bijgevuld en de vuurkist ontslakt.

De fototentoonstelling was geopend en Burgemeester Wojtek Lis opende samen met een aantal o.a. spoorwegbobo’s de parade.

 
 
Wojtek Lis een bekende naam voor de vele bezoekers van de website over het stoommekka in Wolsztyn, hij is de man die, met zijn website Wolsztyn wereldbekend heeft gemaakt, van leraar Duits naar burgemeester van Wolsztyn is opgeklommen. (de man zonder regenjas rechts op de foto).

Twee aan twee kwamen de stomers aan het publiek voorbij en reden richting Leszna om even buiten Wolsztyn te stoppen en gekoppeld weer terug naar station Wolsztyn te rijden.

Bij de tweede presentatie gingen eerst de 18 201 gekoppeld en de 35 1019-5 voorbij, zij reden naar Leszna om daar op de draaischijf gedraaid te worden, beide locomotieven waren te lang voor de schijf van Wolsztyn.

Op de foto de 18 201.

Daarna kwamen de andere 8 locomotieven weer voorbij en aan het eind van de parade reden de 8 locomotieven allemaal gekoppeld nogmaals fluitend en toeterend langs het uitbundige publiek.

Ondanks het wat minder mooie weer was het ideaal weer voor de echte rook en stoomliefhebbers die de enorme rook- en stoompluimen boven, naast en onder de locomotieven konden bewonderen en op de gevoelige plaat vastleggen. Natuurlijk was er ook weer rondom het depot een grote braderie en werden er met antieke rijtuigen diverse stoomritten voor het publiek gereden.

Aan het eind van de middag vertrokken de speciale personentreinen die uit Polen en Duitsland (met stoomtractie) ’s morgens waren gearriveerd weer huiswaarts.

Later op de avond was er rondom de draaischijf nog een klank en lichtspel waaraan een aantal stoomlocomotieven deelnamen.

De 24-ste parade was weer geweest, volgend jaar wordt er voor de 25-ste keer een parade gehouden.
Laten we hopen dat ze daar een echt groot spektakel van maken.
De datum is nog niet officieel bekend maar zal waarschijnlijk op 28 april plaatsvinden (de zaterdag voor de nationale feestdag (3 mei) in Polen).

Hieronder een serie foto’s van deze schitterende parade!