LOXX Berlijn gaat naar Leer……!

Loxx

LoxxNee, dit is geen vakantiefoto van Berlijn bij avond, maar het parlementsgebouw op schaal 1:87, gemaakt op de Loxx Miniaturwelt Berlin.

Leeraner Miniatuurland, de grote modelbaan expositiehal in de Noord Duitse plaats Leer gaat flink uitbreiden, want de enorme modelbaan van Loxx Berlin komt naar die plaats.

Leeraner Miniaturland is o.a. een modelbaan waarbij het accent ligt op het laten zien van het Noord-Duitse landschap met daarin de treinen.

Bekende gebouwen en kenmerkende situaties uit die regio worden daar in een grote miniatuurwereld (schaal 1:87) uitgebeeld.

LoxxLoxx

Links:Het Duitse Noord Friesland in vogelvluchtRechts:Typerend vissershaventje aan de Noord-Duitse kust

Op 31 augustus jl. zijn de deuren van Loxx Berlin definitief gesloten. Sinds 2004 kwamen hier opa’s en oma’s met hun kinderen en vooral hun kleinkinderen kijken naar de vele mooie treinen die hier rondreden.

Het was een idee van Stefan Göddeke, die samen met 70 medewerkers de oorspronkelijke modelbaan met een oppervlakte van 600 m2 in de buurt van de Kurfürstendam bouwde.

In 2007 zaten ze in een “nieuwe” ruimte die een oppervlakte had van bijna 3000 m2. Alles is grotendeels is alles in de schaal 1:80.

Op 31 augustus gingen de deuren in het Alexa aan de Alexanderplatz (bij de grote TV toren met de bol) voor de bezoekers dus dicht.

Loxx

Concurrentie

Echter op 1 juli 2017 is in “De Sockelbau des Fernshturms”, aan de Alexanderplatz een nieuwe modelattractie geopend met de naam “Little Big City”.

Aan de voet van de gigantische TV toren zal in de voormalige ruimtes van een Fitnessstudio deze attractie in de schaal 1:24 te zien zijn. “Littel Big City” heet deze nieuwe vestiging van het Britse “Merlin Entertainment” concern dat ook in Berlijn “Madamme Tussauds”, “Unter der Linden”, “Legoland” aan de Potsdamerplatz en ook “Sea Life Center” en “The Dungeon” aan de Alexanderplatz exploiteert. Veel nieuwe concurrenten dus.

LoxxLoxx

Miniatuurwereld Loxx, gehuisvest in het gebouw Alexa, werd te koop gezet op Ebay voor 749.000 Euro.

Er waren problemen met de verlenging van het huurcontract en die waren zo enorm groot, dat besloten werd om te stoppen met Loxx. De modelbaan had ruim 4 km aan spoorlengte met het bijna complete stadsbeeld van Berlijn.

De bediening en controle van de modelbaan met al het treinverkeer geschiedde dag en nacht door 30 computers en 80 kamera’s. Er reden 200 snel- en regionaaltreinen in continu dienst. Meer dan 1000 gebouwen stonden er op de modelbaan, evenals 10.000 auto’s, 50.000 figuren en 45.000 bomen.

LoxxEr was een werkplaats voor het onderhoud van treinen en gebouwen en een behoorlijke reserve van rollend materiaal.

Ook waren er veel wandvitrines met meer dan 9000 miniatuurauto’s en veel vitrines met spoorgerelateerde zaken en diverse kleine diorama’s over bijzondere gebeurtenissen.

Een groot deel van de modelbaan is reeds voorbereid om in transportabele onderdelen uiteen te halen.

Daarbij stelde het verkoopteam 500 manuren beschikbaar voor hulp bij de demontage van de modelbaan.

Maar ja, de prijs is dan ook niet weggelegd voor mensen die normaliter alles bij de Aldi en Lidl kopen.

Tot 4 juli jl. kon er geboden worden op Ebay, het hoogst bod was op die dag 450.150 Euro, (er was 33 keer geboden), en dat is ver beneden de vraagprijs van 749.000 Euro.

Maar gezien de bijkomende kosten was dat ook te verwachten. Uiteindelijk is het bod uit Leer aangenomen.

Loxx

Of alles naar Leer gaat komen, wat een zeer grote uitbreiding van de bestaande show zou inhouden, is de redactie (nog) niet bekend. Er schijnt daar wel ruimte voor aanwezig te zijn.

In de maand september werd het geheel overgebracht naar Leer en begin 2018 moet het operationeel zijn.

LoxxAls alles functioneert dan belooft dat een geweldige publiekstrekker, zeker voor modelspoorhobbyisten, maar ook voor Noord Nederland te gaan worden.

En dat op maar één uurtje rijden van Emmen.

Als u meer wilt zien over deze grote modelbaan, ga dan even naar youtube, daar zijn diverse filmpjes op te zien.

De beelden spreken voor zichzelf.

Zie ook op hun website.

Bron: Naar een artikel uit Peilglas, het clubblad van de MCNN, Modelspoor Club Noord Nederland.

Loxx