Sommertoget, oftewel de zomertrein in Noorwegen

In Noorwegen reed deze zomer 8 weken lang een speciale trein, de Sommertoget, oftewel de zomertrein.

Zomertrein

ZomertreinDeze trein bestaat uit een aantal personenrijtuigen en een aantal containerwagens.

De trein is speciaal ingericht door de NRK, de nationale Radio Omroep van Noorwegen, die er een complete studio in heeft ingericht en in de containers staat de technische apparatuur en een mini podium voor optredens van artiesten. Overal waar ze stoppen worden grote feesten georganiseerd en dagelijks wordt er meerdere uren uitgezonden.

Geschiedenis en ontstaan van deze “Zomertrein”.

ZomertreinDe NRK maakte zijn eerste spoorgebonden tv-productie in het najaar van 2009 met stukjes film van minuut tot minuut van de “Bergensbanen, en sindsdien is hetzelfde gedaan met een aantal andere Noorse spoorwegen.

In 2011 werd het concept uitgebreid met uitzending en kijker interactie van onder meer de Hurtigruten van minuut tot minuut (Hurtigruten is een lijndienst met vracht en passagiers, die vanuit Bergen langs de hele Noorse kust tot aan Kirkenes vaart, deze route is 2500 zeemijl en duurt 12 dagen).

Zomertrein

Het jaar daarop werd er een productie gemaakt op het Telemarkkanaal, en in 2013 en 2015 de zomer boot langs de Noorse kust in verband met de Summer Open.

ZomertreinZomertrein

De avond en nacht tussen 22 en 23 juni 2012 produceerde de Finse omroep YLE in samenwerking met de Finse Rail VR een 13 uur lang live entertainment programma van het reizen per spoor tussen Helsinki en Rovaniem onder de naam “Midsummer train”.

Zomertrein

Het programma bestond uit een mix van live-foto’s van de stations waar de trein stopte, en het filmen vanuit de helikopter en opnames gemaakt aan boord van de trein.

Op 20 augustus 2016 werden in de zomerrelease van “Summer Open” de plannen voor de uitzending van 2017 gepubliceerd.

ZomertreinNa het succes van de zomerboot in 2013 en 2015 was de trein het antwoord op wat de volgende uitdaging zou moeten zijn.

Zomertrein, zoals het wordt genoemd, brengt een bezoek aan 40 stations en 17 provincies in acht weken op de rails.

Zomertrein

De tocht begint in Rognan in het noorden, op 27 juni, en op elk station waar hij stopt wordt weer een groot feest georganiseerd.

Volgens nrk.no is het een speciaal gebouwde trein die deze zomer zal worden gebruikt.

Er zal deze 8 weken langzaam gereden worden om de passagiers de tijd te gunnen om te kijken naar de prachtige omgeving in dit schitterende land.

Zomertrein

Enkele weken geleden kwam de trein aan in Hamar, waar hij in de buurt van het al daar gevestigde spoorwegmuseum stond. Ter gelegenheid van de komst van deze trein werd er een bezoek gebracht aan de normaal voor het publiek gesloten ronde locomotievenloods.

Het aldaar gestalde museum materieel werd naar buiten gereden en na de TV en film opnames heeft onze verslaggever een groot aantal foto’s kunnen maken.

ZomertreinZomertrein

Met dank aan de Noorse Spoorwegen en het Spoorwegmuseum in Hamar.

sommertoget route 2017

De route van 2017

Bronnen:

http://slowtelevision.blogspot.nl/2017/05/slow-tv-summer-2017-sommertoget-summer.html

https://no.wikipedia.org/wiki/Sommertoget

SAT4, Wikipedia,

MCNN, Modelspoor Club Noord Nederland.