Reuring op het smalspoor

Reuring op het smalspoor

ISM

Het was op 26 augustus jl., een zomerse dag, dat er in de krant stond dat er een locparade was bij de ISM, het Industrieel Smalspoor Museum te Erica, en dat vond ik een interessant gegeven.

ISM

Als treinengek aarzel je dan niet en ga je op pad naar het gebeuren want je wilt dat niet missen.

Smalspoor (Industrieel), is niet helemaal mijn ding maar toch eens leuk om kennis mee te maken op een dergelijk zonovergoten dag.

Het Industrieel Smalspoor museum te Erica in het “land van turf, jenever en achterdocht” zoals het gebied in het uiterste puntje van Zuid Oost Drenthe ook wel eens werd genoemd.

ISMDat kwam door de beroerde tijden die arbeiders vroeger doormaakten bij de vervening in dat gebied. En die drie woorden gaven hun omstandigheden aan.

De armoede en het veen is er bijna niet meer te vinden maar het museum brengt je wel in de sfeer van vroeger.

Wilt u daar nog meer van proeven dan is een bezoek aan het Veenpark ten oosten van Emmen echt aan te raden.

Na bij de ingang ingecheckt te hebben werd na laving van de onmisbare koffie (een eerste levensbehoefte bijna), en na een traditioneel Drents kwartiertje vertraging, dat nu echter een Drents driekwartiertje bleek te zijn dan toch gestart met de locparade.

ISMISM

Besturen van een loc is iets nieuws maar dat geeft een goed gevoel, zeker met een diploma

Maar niet voordat de nieuwe burgemeester van Emmen de openingshandeling verrichte, het besturen van een loc (naast het besturen van de gemeente) bleek hij ook te kunnen, dat geeft dus hoop voor de toekomst!

Na een zeer korte opleiding (minutenwerk) waarvoor hij slaagde en een machinistendiploma kreeg, niet onbelangrijk voor zijn CV, want als hij zijn tijd in Emmen overleeft dan is dat voor elders duidelijk een pré bij een sollicitatie.

Zijn dank was groot waarna hij in een kort woord het museum prees zoals alleen een burgemeester dat kan bij jubilarissen en oudjes en zo.

ISMISM

De parade kwam daarna op stoom – een verkeerd woord – het museum heeft alleen diesels en in groten getale.

Maar liefs 20 stuks trokken aan het publiek voorbij. Presentator Flinkenvleugel van RTV Drenthe vertelde uitgebreid – en erg leuk – over wat we zagen.

Die 20 locs zijn maar een klein aantal van wat het museum in bezit heeft. De collectie is enorm, kijk daarvoor maar eens op hun website.

Niet alles is rijvaardig: een dertigtal wacht op restauratie.

ISM

Na de parade was er de “TREK DE PARADE”, wat inhield dat sterke mannen hun energie kwijt konden.

De burgemeester heb ik daarbij niet aangetroffen maar die zal het wel “druk” hebben gehad.

De sterke mannen hadden er echter wel een hele kluif aan en maar enkelen kregen het voor elkaar een 2 tons zware loc weg te trekken. Eeuwige roem was hun deel.

ISMISM

Daarna konden de bezoekers een rondrit maken over het uitgestrekte terrein met de nodige uitleg.

Kinderen hebben zo nogal eens directe vragen, maar ook opa’s, zoals wat een wissel wel niet is en waarom er zoveel roest zit op de locs die onderweg te bekijken zijn, tja….

Het moet gezegd worden, de vrijwilligers van de in 1984 opgerichte Stichting Noord Nederlandse Museum Spoorbaan die het Industrieel Smalspoor Museum bemannen hebben een knap stukje werk neergezet.

Bij de ZuidOosthoeker staat een mooie fotoreportage van dit gebeuren.

Het museum is gevestigd op een 6 ha groot terrein, gelegen aan het Dommerskanaal te Erica (gem. Emmen), en draait dus ook volledig op vrijwilligers, en dat is ook niet altijd even gemakkelijk, maar gelukkig hebben ze ook een aantal jongeren, en dat is erg belangrijk voor de toekomst.

ISMISM

Al met al is het beslist de moeite waard om in de zomermaanden eens naar het uiterste puntje van Zuidoost-Drenthe af te reizen waar echte stilte, geen files en mooi natuurschoon zo gewoon is.

Een week in deze omgeving is zó vol te krijgen met tal van leuke items zoals de veengebieden, Wildlands Emmen, de vele fietsroutes door verstilde landschappen enz. enz.

Meer weten over dit leuke smalspoormusem? Hier is de link naar hun website.

ISM