Nieuwsbrief februari 2018 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

3 Maart modelspoorbeurs!

Een van de hoogtepunten van de komende beurs zal ongetwijfeld de modelspoorbaan met het thema ‘Oostmahorn’ zijn. Deze door ’t Noorderspoor in schaal H0 en in het tijdperk van de jaren ’60 gebouwde modelspoorbaan bevat naast mooie staaltjes van modelbouw een veelheid aan details.

Modelbouw van grote klasse en opnieuw een meesterwerk na de thema’s Gasselte, Rolde en Eexterhalte die de heren Fokko Feenstra en Theo Maris bouwden. Een aardig filmpje over deze baan vindt u hier!

Ook deze beurs die over een paar weken weer van start gaat is alleen weer mogelijk als een ieder weer mee wil werken. Het houdt als vanouds weer in: vrijdagmiddag rond de klok van 5 uur opbouwen, het indelen van de zaal en tafels en stoelen plaatsen.

Ook op de zaterdag zijn veel handjes nodig, en natuurlijk ook weer de afbouw van alles wat vrijdag geplaatst is. Bij de vorige editie ging alles heel gesmeerd en waren we zaterdag na de beurs heel snel klaar: dus……….

Jullie weten ook dat de beurs voor onze club heel erg belangrijk is en we hopen dan ook dat we met velen er weer een geslaagd evenement van kunnen maken. Zie ook de informatie op de website.

Zwitserland in Emmen?

Het lijkt wat ver gezocht misschien maar het zit er nu toch echt aan te komen want de bouw van het Zwitserland gedeelte van onze clubbaan is toch echt begonnen.

Nu de ruw-houtbouw van het eerste gedeelte in grote trekken klaar is zijn de houtbouwers begin januari met Zwitserland begonnen en dat moet een kunstwerk gaan worden met grote hoogteverschillen, waarin het smalspoor van de Rhätische Bahn het onderwerp zal zijn.

Het zal een uitdaging gaan worden om wat voor ogen staat ook zo te verwezenlijken, hoog niveau.

Maar een begin is gemaakt. Na een schets die indertijd werd ingediend moest worden uitgewerkt in een werkelijk goed uitvoerbaar bouwplan. Dat het een heel werk is zal u niet vreemd overkomen maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook mooie computerprogramma’s die kunnen helpen om dat te verwezenlijken.

Wil je een goede en stevige basis vormen dan zijn profielen heel handig en zo is dan ook een bouwplan / raamwerk gemaakt met profielen via computertekeningen, en met de printer -op schaal- op papier gezet.

Om de lengte van de baan van profielen te voorzien zijn heel wat tekeningen nodig want om de 10 cm. was een profiel nodig.

De getekende profielen zijn uitgezaagd met de decoupeerzaag, en ook dat is een nauwkeurig werk want het is de basis waarin later het landschap en sporenplan moet komen.

De onderste foto laat zien dat er al enkele spanten/profielen zijn uitgezaagd en worden geplaatst.

Dat werk gaat nog wel even door maar het is toch het begin en een landschap met rotspartijen diepe dalen en fraaie railtrajecten waarin de smalspoortreinen mooi tot hun recht kunnen komen.

Binnenkort zal een uitgebreid artikel over deze uitbreiding op deze website gepresenteerd worden.

Spoorwegen 2018

Je mag dan wel modelspoorliefhebber zijn maar op de hoogte blijven van het grootbedrijf is toch belangrijk.

Spoorwegen 2018: het jaarboek met alle ontwikkelingen om en rond het spoor. Niet alleen in Nederland, maar van heel Europa.

Per land worden de ontwikkelingen beschreven op het gebied van materieel, dienstregeling en infrastructuur. Voor alle treinliefhebbers is dit boek van uitgeverij De Alk een must..

Behalve enorm veel informatie vindt je uiteraard ook tal van foto’s in dit boek dat de grote kracht achter dit jaarboek is.

Richard Latten. ISBN: 9789059611955. De prijs is 26.50 Euro.

Nieuwsbrief februari 2018

Foto: Martijn van Vulpen

Website

Op de website is onlangs een interessant artikel verschenen over de toekomstplannen van de spoorlijnen in ons noorden.

En dat zijn er nogal wat want er zitten grote veranderingen aan te komen in dienstregelingen en materieelpark maar ook stations die een grote verbouwing ondergaan zoals Coevorden, Assen, Groningen en Zwolle.

Ook komen er weer nieuwe artikelen bij over allerlei onderwerpen zoals onze uitbreiding van onze eigen modelbaan.

Dus zoek met regelmaat even deze website op!

On TraXS! 2018

Wanneer?

Op 9-10 en 11 maart 2018. Klein ontmoet groot in het Spoorwegmuseum.

Tussen de grote locs in het museum zijn op dit modelspoorevenement de mooiste modelspoorbanen van Europa te bewonderen.

Modelbouwers uit heel Europa laten vele werkelijk schitterende modelbanen zien.

Meer informatie vindt u op: www.spoorwegmuseum.nl.

STAR: Stamppotritten, winterse kost in de trein

Genieten van het winterse landschap en lekker eten? Dat kan nog op de zondagen 11 en 25 februari 2018.

Tijdens een treinrit op de grens van Groningen en Drenthe wordt heerlijke stamppot geserveerd.

Een unieke kans om in een rijdende trein te eten!
Er worden drie soorten heerlijke stamppot (boerenkool, hutspot, zuurkool) geserveerd tijdens een treinrit op onze spoorlijn.

Onderweg is het in de avondschemering lekker genieten van het winterse landschap in de verlichte en verwarmde historische trein.

Reserveren voor de stamppotritten is verplicht. Dat kan via de website; stadskanaalrail.nl, maar bellen kan ook op werkdagen, telefoon: 0599 651890.

In de vorige nieuwsbrief stonden foto’s van het Hondekop mat.54 treinstel dat Emmen aan deed.

Binnenkort kunt u hem op schaal HO op uw eigen modelbaan inzetten want tot grote verassing presenteerde Artitec op de Neurenberger Spielwaren Messe dit treinstel in allerlei varianten.

En zoals we van Artitec gewend zijn; in sublieme uitvoering. Voor de Nederlandrijder een must. Het 4 delige treinstel is in groene en gele uitvoering direct leverbaar.

TIP

Tegenwoordig heb je allerlei radarprogramma’s op internet zoals waar b.v. vliegtuigen overal ter wereld vliegen: treinenradar.nl is een programma waar men kan zien waar de treinen zich op het spoor bevinden.

Nieuwjaarsreceptie

Een hapje en een drankje, gecombineerd met treinen is een uitstekende combinatie, dat bleek maar weer eens tijdens de traditionele nieuwjaarinstuif van onze club zondag op 4 februari jl.

De inhoud van de schalen met heerlijke hapjes gingen gretig de mond in, en ook diverse drankjes gecombineerd met al of niet rijdende treinen deden het goed.

Die niet rijdende treinen, dat slaat eigenlijk op vertragingen op het HO spoor, een niet geheel onbekend verschijnsel in de modelspoorwegwereld.

Maar toen de treinen eenmaal reden reed er ook iets bijzonders: een trein combinatie van de Noorse Flamsbana; een fraaie vakantieaankoop van Jan, en zoiets zie je in 1:1 niet in Nederland; een proost waard.

Die middag waren er diverse leden waarvan sommige met aanhang waarbij die aanhang nu eens kon zien wat die kerels uitspoken op de maandagavond. Het was een gezellige middag.

 
 
 
 
 
 
 
 
Links: Rail 2018, 23-25 februari. www.rail.nl
 
 
Rechts: OnTraXs, 9 t/m 11 maart as. Spoorwegmuseum, Utrecht. www.spoorwegmuseum.nl

 
 


 
 
 
Hebt u ook iets voor de nieuwsbrief zoals een nieuwtje, mededeling, een leuke tip of een advertentie (gratis voor leden) stuur dan even een mailtje!