De nieuwe Clubbaan deel 8

Clubbaan 8

Het verhaal achter onze modelbaan.

Hebt u ook een modelbaan? Zo ja, dan is de modelbaan vast een uitbeelding van uw eigen fantasiewereld of een verkleinde weergave van een bepaalde streek of stad. Een modelbaan heeft de pretentie een weergave te zijn van iets wat u mooi vindt, niet zo maar een zootje rails met treinen die doelloos rondrijden op zomaar een houten tafel.

Iets namaken wat in werkelijkheid bestaat, is een leuke bezigheid en kan een hele uitdaging zijn, je eigen (fantasie?) wereld in miniatuur weergeven. Daar zit het kind nog in de man (of vrouw) wordt wel eens gezegd. Deze wereld heeft een eigen verhaal en zo’n verhaal is ook eens gemaakt voor de modulebaan die we vele jaren geleden bij de club hadden en die vele jaren goed functioneerde en ook clubleden veel plezier gaf bij de presentaties op beurzen. Het was een baan die op zijn grootst een lengte van wel veertig meter haalde.

De uitbeelding was een Duitse lokaalbaan die de naam Emmenthal had. U mag raden hoe wij aan die naam kwamen. De wereld van Emmenthal liet je meebeleven wie daar woonden en wat er gebeurde; het was in de tijd van de papieren clubblaadjes, het digitale tijdperk ver vooruit. Zo’n verhaal uitbeelden was op zich al een hele uitdaging maar wel erg leuk om te doen en het liet een modulebaan “leven”.

Clubbaan 8We zijn nu 25 jaar verder en die baan is er al lang niet meer maar er zit wel een nieuwe modulebaan in onze toekomstplanning (spoor N) waarvoor de kale modulebakken al af zijn.

Ook het baanontwerp is al klaar en het is een aantrekkelijk plan om uit te voeren, maar heeft op dit moment geen prioriteit.

Er moeten nl. ook genoeg bouwers en tijd en geld voor zijn om het uit te voeren, maar wat in het vat zit verzuurd niet.

Prioriteit is de bouw van onze grote H0 clubbaan en het streven is dat deze baan het hoogste niveau moet krijgen v.w.b. techniek en landschap.

Te hoge pretenties? Nee, dat is de uitdaging die we als club willen aangaan maar dat hebt u kunnen vernemen in eerdere afleveringen van deze serie.

Het nieuwe verhaal

Clubbaan deel 8Ook deze grote clubbaan zal weer een verhaal gaan krijgen met het idee dat deze modelwereld meer is dan veel rails, niet zomaar een landschap.

Het moet een wereld gaan creëren die aannemelijk moet zijn en moet gaan leven door grote en kleine zaken.

Om te beginnen moet je plaatsnamen, situaties en andere zaken bedenken die het geheel ook aannemelijk moeten gaan maken.

Anders gezegd, waarom rijdt die trein daar naar toe en wie wonen daar eigenlijk in die boerderijen en dorpjes.

Deze modelbaan moet ook een naam gaan krijgen, daarbij mogen clubleden een naam bedenken die recht doet aan de omgeving waarin alles zich afspeelt, de driehoek Zwitserland-Duitsland en Oostenrijk hoewel daarin ook een behoorlijk stuk vrijheid wordt genomen (zie foto boven: Zillertalbahn)

Het complete sporenplan is technisch bijna klaar en ook landschappelijk is in de houten ruwbouw de laatste fase ingegaan.

Clubbaan deel 8

Deze 3D tekening laat een globaal overzicht van de totale baan zien

De indeling

1 Op de rechterpoot: Oostenrijk zal centraal staan met het station van Rensdorf, Rensdorf heeft een station waar normaal en smalspoor samenkomen. Van daaruit gaat een smalspoortraject slingerend omhoog door een sterk heuvelachtig landschap naar een bergdorp. Geheel rechts loopt een stroompje dat door een diep dal kronkelt. Op deze computertekening zijn de echte hoogteverschillen, details en indeling nog moeilijk zichtbaar maar in de clubruimte zijn de hoogteverschillen al wel goed zichtbaar.

Clubbaan deel 8

2 Het middengedeelte is het centraal station van Hermhausen, prominent aanwezig met een groot stationsgebouw waarachter de stad zichtbaar is. Ook hier zijn de details op de tekening niet te zien. Het station krijgt diverse perrons voor intercity en regionale treinen en op het stationsplein komt een spoortje voor een bergbaan naar Zwitserland.

Er zijn opstel/wachtsporen voor goederentreinen en een groot BW. De stad heeft diverse niveauverschillen en een achterwand zal alles een dieptewerking gaan geven. Hermhausen is een drukke stad met ook de nodige industrie. En er zal ook tramverkeer te zien zijn.

Clubbaan deel 8

3 Links ligt Zwitserland met zijn hooggebergte, alpenweiden en steile rotswanden met daartussen een smalspoor traject met als middelpunt het stationnetje van het bergdorpje Ober Allbach. Van daaruit gaat ook nog een smalspoortreintje nog hoger de bergen in. Hoger is ook echt hoog, tot een hoogte van meer dan 2 meter (schaal 1:1) Dit laatste stuk is nog verder in ontwerpfase, maar de spanten staan er al en het zal beslist spectaculair gaan worden.

Clubbaan deel 8Aan de achterkant van dit baangedeelte is een stuk landschap zichtbaar, het gaat een ruig alpenlandschap worden met steile rotsen waardoor een smalspoor traject slingert langs een bergstroompje.

Als je daar als toeschouwer staat kijk je ook echt omhoog naar een ruig alpenlandschap waar de natuur overheersend aanwezig is.

Clubbaan deel 8Diverse andere 3D tekeningen kunt u vinden in vorige afleveringen op deze website die hier en daar inmiddels alweer wat gewijzigd zijn maar toch een aardig beeld geven, een beeld dat binnenkort ook gerealiseerd gaat worden door de bouw van het landschap wat nu echt dichterbij komt.

3D tekeningen zijn mooi en geven een idee hoe de toekomst er gaat uitzien maar laten ook maar een beperkt plaatje zien. Een modelbaan met hoofd en handen maken en een verhaal daarbij creëren is een echte uitdaging. De uitdaging wordt helemaal groot als het een enorme modelbaan gaat worden met diverse werelden in één zoals bij deze modelbaan.

Clubbaan deel 8Samenvattend: er zijn dus drie hoofdthema’s met ieder hun middelpunt van waaruit het verhaal verteld al gaan worden: het verhaal over dat gebied, de bewoners en natuurlijk het spoorgebeuren want uiteindelijk is het natuurlijk wel een modelspoorwereld met alles wat daar bij hoort.

In een volgende aflevering gaan we elk gedeelte verder uitspitten en verkennen en voor u proberen de wereld van de grote clubbaan om te toveren tot een realistische levende modelwereld. CT. Wordt vervolgd.

Wilt u ook eens kennis maken met deze modelbaan, de scenery, het verhaal én de techniek,
maar ook met de clubleden die het gaan maken: kom dan eens vrijblijvend op een maandagavond langs in onze clubruimte.

Het adres vindt u elders op de website.

Clubbaan deel 8

Clubbaan deel 8