Nieuwsbrief januari 2019 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.


 
 

 
 
 

Mijn Treinenhobby

Wie heeft er nu geen hobby, dat is net zoiets als een man zonder kleren. In de prehistorie van mijn bestaan waren dat de auto’s. Toen kwamen er de vliegtuigen, maar ach, die bevlieging ging ook weer over en de treintjes kwamen in zicht. 40 jaar (!) geleden kon ik van een familielid die “treinenrommel” (vreselijk zo’n uitdrukking natuurlijk) overnemen..

In het begin was er de tapijtperiode. Deze duistere periode in mijn spoorbelevening geschiedde dus op tapijt met daarop voortrazende treinen.

Daarna ontstonden de eerste opklapbare spoorbaantjes met allerlei materieel. Nadat de treinen de heftige (en tijdrovende) concurrentie van het vrouwelijk schoon overleefd hadden, kwam, getrouwd en wel, een huis met zolder (ja wel!) in zicht.

De zolder werd onmiddellijk door mij gekraakt om daarna niet meer af te staan. Ondanks bestormingen van oprukkend wasgoed en andere voor mij verwerpelijke zaken wist ik deze positie daar te handhaven. Verder lezen? KIJK HIER.

Aldus de eerste regels van een artikel dat lang geleden op de website is gezet over modelbanen van clubleden.

In dit geval Chris, en ook Herman heeft een verhaal gemaakt, KIJK HIER, maar ook Klaas, KIJK HIER, en een heel uitgebreid verhaal in 3 delen van Bert, KIJK HIER.

Het zijn een paar voorbeelden van clubleden die hun passie voor modelspoor beschreven hebben in een artikel enige jaren terug.

Daarna is het stil gebleven en dat is eigenlijk jammer want er zijn best wel meer leuke herinneringen op te halen over de hobby, groot of kleinspoor, die ons allemaal deelt.

Januari is altijd de tijd van goede voornemens en daarom de oproep om ook uw verhaal eens naar voren te brengen.

Enkele voorbeelden, hoe is het toch gekomen dat u met de hobby begon, hebt u een modelbaan, waarop geïnspireerd, welke schaal en wat zijn de plannen, evt. met een of meerdere foto’s.

De uitdaging hierbij aan u om de serie “MIJN TREINENHOBBY” voort te zetten met uw bijdrage.
Als u niet weet hoe en daar hulp bij wilt hebben, vraag het aan Herman of Chris.

Het Hondekop treinstel, oftewel materieel ’54,
alweer een jaar geleden op het station van Emmen. De tijd gaat snel

Over dit prachtige treinstel en zijn geschiedenis gaat een artikel dat u elders kunt lezen op deze website KIJK HIER.

Ook voor dit jaar zitten er weer een aantal nieuwe artikelen in de pijplijn, dus kijk regelmatig eens op deze website.

Vooruitblik beurs 2 maart 2019

Het is dan toch gelukt om de modelbaan Oostmahorn naar onze beurs te krijgen, een echte blikvanger. Op de site van ’t Noorderspoor, de makers van o.a. deze baan staat:

“Na enkele projecten met als thema stations aan de spoorlijn Assen-Stadskanaal gerealiseerd te hebben kwam bij de bouwers een haventje als wens naar voren en daarbij viel de keuze op Oostmahorn.

Een spoorlijn heeft die havenplaats echter nooit gekend, maar plannen daartoe zijn er wel geweest. Oostmahorn ligt namelijk aan de voormalige Lauwerszee (nu Lauwersmeer genaamd) en voorafgaand aan de afsluiting van deze zeearm vormde de haven van dit dorpje de verbinding naar het eiland Schiermonnikoog.

Nadat de Noord-Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij (NFLS) aan het begin van de 20e eeuw een tweetal spoorlijnen in het uiterste noorden van Friesland had aangelegd, ontstonden er plannen om de noordoostelijke lijn vanaf Anjum nog een paar kilometer door te trekken naar de haven van Oostmahorn.

Die plannen zijn echter nooit tot uitvoering gekomen. Voor modelbouwers natuurlijk wel een uitgelezen kans om dat wel te realiseren, waarbij de (voorbije) werkelijkheid zou kunnen worden gecombineerd met een deel fantasie”.

Wilt u meer weten over deze bijzonder fraaie modelbaan en ook andere modelbouwpareltjes dan moet u even de site van ’t Noorderspoor bezoeken: KIJK HIER.

Op onze beurs kunt u ook andere modelbanen zien, op onze website kunt u bekijken wat er allemaal te zien zal zijn: KIJK HIER.

De beurs wordt gehouden op zaterdag 2 maart, dus houdt die dag vrij!

Over goede voornemens gesproken….

Luxemburg maakt OV vanaf zomer 2019 gratis!

Vanaf aankomende zomer kunnen de mensen in Luxemburg gratis met het hele openbaar vervoer reizen. Dit geldt voor zowel de bus, tram en de trein. Onder leiding van minister-president Xavier Bettel, die onlangs herkozen werd voor een tweede termijn, is de regering van plan om meer aandacht te besteden aan het milieu.

Het land heeft 600.000 inwoners, maar bijna 200.000 mensen komen dagelijks vanuit Frankrijk, België en Duitsland de grens over omdat zij in Luxemburg werken.

De stad Luxemburg gaat al jaren gebukt onder een verkeerschaos, zoals files en opstoppingen.

Er wonen 110.000 mensen, maar dagelijks komen er 400.000 mensen naartoe om te komen werken. Uit een onderzoek van The Guardian is gebleken dat automobilisten in 2016 er gemiddeld 33 uur in de file stonden.

Het openbaar vervoer in Luxemburg is al erg aantrekkelijk. Voor een reis van twee uur moet twee euro worden betaald. Binnen die tijdsperiode is het bijna mogelijk om elke uithoek van het kleine land te bereiken. Al eerder dit jaar werd er een besluit genomen dat kinderen en jongeren onder de 20 jaar niet meer hoefden te betalen voor het openbaar vervoer.

Als het OV er straks helemaal gratis is, is Luxemburg het eerste land ter wereld waar OV-reizen gratis is.

Het gratis maken van het openbaar vervoer in Luxemburg heeft nog wel enkele problemen. Zo weet de regering nog niet wat ze met het verschil tussen de eerste- en tweede klas moeten gaan doen. Bron treinenweb

4 generaties sprinters op een rij die nu allen met de nieuwe dienstregeling ingezet gaan worden.
Foto: OV nieuws.info

De Nederlandse Modelspoordagen is hét evenement dat nagenoeg alle facetten van de modelspoor wereld beslaat.

Waar voorheen 2 hallen van De Broodfabriek in gebruik waren, staan aanstaande editie 3 hallen in het teken van modelspoor.

Meer dan 150 stands aan nieuwe en tweedehands modeltreinen en toebehoren en over de 25 modelbaantentoonstellingen, waarvan 15 primeurs uit binnen- en buitenland zijn te bewonderen.
 
 
De Nederlandse Modelspoordagen zijn te bezoeken op 12 en 13 januari 2019 in De Broodfabriek te Rijswijk.


 
Op 12/13 januari vindt de 25e Emsland Modellbau plaats in Lingen (D).

Op 10.000 m² kunnen bezoekers 15 internationale modelspoorbanen, meer dan 50 handelaren, non-stop presentaties van mini-truckers, rc-cars, scheepsmodelbouw, modelvliegtuigen en een Lego tentoonstelling aanschouwen.

Meer informatie vindt u op deze website.
 
 

Agenda regio-modelspoorbeurzen tot 1 april a.s.

12-13 januari 10 – 17 uur Lingen Emsland Modellbau in Emslandhallen
26 januari 10 – 15 uur Hoogeveen MSC de Stoomfluit, in de Vredehorst
2 februari 10 – 16 uur Groningen Modelspoorbeurs van de Railrunners in de Hanze Plaza
16-17 februari 10 – 17 uur Steenwijk 3e Steenwijker Modelspoordagen in de Meenthe
2 maart 10 – 15 uur Emmen MSC Emmen in het Fletcherhotel
16-17 maart 10 – 16 uur Zutphen Modelspoorbeurs in de Hanze hal
30-31 maart 10 – 17 uur Div. locaties Landelijke Modelspoor dagen
30 maart 10-16 uur Drachten Noordspoor 2019 modelspoorbeurs
(bron; Peilglas december)


Heeft u nog leuke onderwerpen voor
de nieuwsbrief en/of
de website?
Stuur uw reactie
naar de redactie!

Cartoon: Toos en Henk door Paul Kusters