Nieuwsbrief februari 2019 – Modelspoorclub Emmen

NIEUWSBRIEF
Nieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

De beurs van zaterdag 2 maart a.s.

Nog een paar weken en onze beurs is er weer.

Ook dit jaar zijn er weer een paar mooie modelbanen te zien
zoals o.a. de ON30 baan van Henk Kuik uit Assen en de zeer mooie modulebaan
“Oostmahorn” van ’t Noorderspoor.

Er is nog veel meer te zien, nieuwsgierig? Kijk hier op deze website!

Helpt u ook weer mee de beurs tot een succes te laten komen.
Dus houdt die datum vrij voor de beurs op 2 maart a.s.

Een fotoverslag van de beurs, gemaakt door huisfotograaf Wiebe, is volgende maand te zien op deze website.

Jan zijn Noorse trein krijgt eerste hulp

Gezelligheid kent geen tijd is een gezegde dat maar al te waar is, zo ook bij onze club.

De koffiehoek is een plaats van ontmoeting waarbij koffie in combinatie met al dan niet sterke verhalen en de “Eerste Hulp Bij modeltrein Ongemakken” een plaats krijgen.

Toch wordt daarna weer stevig verder gebouwd aan onze baan, waarbij overleg, planning en uitvoering elk zijn plaats krijgt.

Een korte animatie van het Zwitserland gedeelte van onze baan

De modelbaan tot leven

Modelbanen zijn vaak nogal statische objecten, tenminste wat het randgebeuren betreft. De treinen rijden allemaal wel maar in de straten en rivieren is geen beweging te zien.

Daar heeft Faller in het verleden wat verandering aangebracht in de vorm van het Faller Car Systeem. Een systeem dat de laatste jaren is geperfectioneerd maar toch zijn beperkingen heeft.

Enige jaren terug kwam het Magnorail systeem tot ontwikkeling met allerlei mogelijkheden zoals rijdende fietsers, rijdende vrachtauto´s en personenauto´s, varende bootjes of taxiënde vliegtuigen op een vliegveld e.d.

Een heel mooi systeem. Het was bij de introductie in modelspoorland een sensatie, echt trappende fietsers!

Dankzij een onzichtbaar kettingsysteem met magneetjes komt alles in beweging. Sinds 2012 is het Magnorail systeem verkrijgbaar. Al honderden modelbouwers hebben het Magnorail systeem met succes in hun modelspoorbanen en diorama’s ingebouwd.

Hoe het werkt? ‘Ondergronds’ loopt een kunststof ketting door een kettingbaan met magneetjes. Deze ketting wordt aangedreven door een 12 Volt gelijkstroommotor. ‘Bovengronds’ kunnen voertuigen worden meegetrokken.

De modelbaan komt nu pas echt tot leven en de modelbaan wordt daardoor nog realistischer. Wilt u er eens meer over weten vraag het aan Herman die heeft het thuis op zijn modelbaan, maar kijk ook vooral op hun website

Het succes van de Vectron locs

De Vectron locs van Siemens zijn een groot succes

Siemens Mobility en DB Cargo AG hebben een raamovereenkomst gesloten voor de levering van 100 multisysteem locomotieven.

Gelijktijdig met de ondertekening heeft DB Cargo 40 Vectron multisysteem locomotieven aangekocht.

De locomotieven zijn bedoeld voor grensoverschrijdend verkeer in verschillende Europese landen. De levering van de voertuigen start volgende maand en zal in juni 2020 worden voltooid.

“Het was pas in de zomer van 2017 dat DB Cargo 60 locomotieven bij ons bestelde. De sluiting van een nieuwe raamovereenkomst staat voor de succesvolle afronding van het voorlopige project en de betrouwbaarheid van onze voertuigen “, zegt Sabrina Soussan, CEO van Siemens Mobility.

“De Vectron MS is een bijzonder energiezuinige locomotief die grensoverschrijdend verkeer mogelijk maakt zonder van locomotief te wisselen.

“Op die manier kan DB Cargo zijn klanten op Europese routes nog beter van dienst zijn”, zegt Steffen Bobsien, hoofd van DB Cargo, European Assets & Technology.

De locomotieven voor DB Cargo hebben een vermogen van 6,4 megawatt en een maximale snelheid van 160 km per uur, ze zijn uitgerust met de nodige nationale treinbeveiligingssystemen en met het Europese treinbeheersysteem ETCS.

Siemens heeft met de Vectron veel succes.
Foto bahnonline

Deze locomotief is al meer dan 800 keer verkocht aan 41 klanten.

De locomotieven zijn geregistreerd in Bulgarije, Duitsland, Finland, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Zweden, Zwitserland, Tsjechië, Turkije en Hongarije. Bron treinennieuws.nl

Op de speelgoedbeurs van Neurenberg van deze maand wordt deze loc ook veelvuldig in allerlei kleurvarianten door verschillende fabrikanten en in schalen uitgebracht, zoals de Zwitserse variant.

Op site van N spoor store wordt de loc die ook voor de Nederlandse spoorwegen gaat rijden als model aangeboden. Hobbytrain NS, Vectron 2S NS, E-Loc Vectron Amsterdam – Berlijn Digitaal met Sound (ander bedrijfsnummer) prijs 230 euro.

De Spielwarenmesse 2019 in Nürnberg waar vele modelspoorfabrikanten hun nieuwste aanwinsten tonen is weer achter de rug.

Een groot aantal nieuwigheden werden er getoond zoals o.a. van PIKO, Roco, enz.enz. Märklin, die dit jaar haar 160-jarig jubileum viert, had natuurlijk weer de grootste stand op deze beurs in Nürnberg.

Märklin 160 jaar

Märklin grijpt dit 160-jarige bestaan aan om ook een aantal oudere modellen weer opnieuw uit te brengen.

Deze modellen zullen een verbeterde versie zijn. Ondanks dat catalogus al is uitgebracht met al het nieuws zullen we nog even op heel wat mooie nieuwe treinen moeten wachten tot ze bij de dealer liggen.

Veel promotie is er voor de allerkleinsten onder ons. My World van Märklin is online verkrijgbaar bij een Nederlandse dealer.

Wil je al het aanbod doorbladeren, bekijken en wegdromen, dan moet je eerst de deur uit naar een van de treinenwinkels om deze 194 pagina’s tellende catalogus op te halen.

Bekijk deze video waar Märklin al heel wat laat zien.

Van 22 – 24 februari is het RAIL weekeinde. De gezellige ontmoetingsplaats voor heel modelsporend Nederland.

Voor doorgewinterde bouwers die elkaar vriendschappelijk de maat nemen over schalen, scenery, realisme in landschap en schalen. Maar ook voor de beginners.

En diegene die modelspoor nog van vroeger kent, nu weer wat tijd heeft en de hobby opnieuw wil oppakken. Of zijn (klein)kinderen eens naar treintjes wil laten kijken.

RAIL zet de deuren wijd open met een gratis toegang voor kinderen.
Meer informatie: hier!

Even voor de agenda, OntraXS! in het Spoorwegmusum is dit jaar op 15/16/17 maart a.s.

Heeft u nog leuke onderwerpen voor
de nieuwsbrief en/of
de website?
Stuur uw reactie
naar de redactie!