Nieuwsbrief januari 2020 – Modelspoorwegclub Emmen

NIEUWSBRIEFNieuws en achtergrondinformatie over de Modelspoorwegclub Emmen en (model)spoorhobby.

De redactie van de nieuwsbrief wenst u een fijn, gezond, voorspoedig en positief spoors 2020 toe!

2020 wordt een bijzonder jaar

Zo na het einde van het oude jaar, kijken we het net geboren nieuwe jaar 2020 in: een bijzonder jaar want onze club bestaan 40 jaar, een club van middelbare leeftijd, een club die toch nog steeds springlevend is en zeker een voor reden om er dit jaar eens bij stil te staan.

Het komende jaar wordt dus toch wel een bijzonder jaar en dat geldt zeker ook voor onze grote modelbaan.

Zo langzamerhand komen we toe aan de aankleding van de baan, zeg maar de tweede fase van de bouw en een eerste aanzet is reeds zichtbaar op het Zwitserland gedeelte.

De beroemde/beruchte witte platen worden van stal gehaald en door middel van aparte technieken verwerkt. Ook gips wordt als eerste afwerklaag als proef van stal gehaald.

Volgens ons streven moet de aankleding, net als de techniek, van hoog gehalte zijn en daarom zullen Allie en Geoffrey in loop van dit komende jaar voor clubleden avonden organiseren om een ieder wegwijs te maken in de vele technieken van landschapsbouw.

Een mooi vooruitzicht dat de modelbaan ook landschappelijk vorm gaat krijgen
Al met al in het komende jaar om naar uit te kijken.

Een mooi voorbeeld hoe een echt landschap in model er uit moet zien.

En dan nog even dit:

Nieuw wereldrecord: 375 wagons achter een locomotief.

Extreem lange goederen treinen kennen we in de VS, maar het kan altijd nog langer.
De Zuid-Afrikaanse spoorgoederenvervoerder Transnet SOC limited heeft zowel zijn eigen als het wereldrecord van goederentrein met de meeste wagons verbroken. Op 24 oktober reed het bedrijf voor het eerst met een 375 wagons tellende ertstrein.

De trein is vier kilometer lang en rijdt over een 861 kilometer lang traject dat loopt van de stad Sishen naar Saldanha in Zuid-Afrika. Deze trein vervoert mangaan, een onder meer door de metaalindustrie gebruikte grondstof, en telde tot nu toe maximaal 312 wagons.

Door het aankoppelen van de extra wagons kon het laadvermogen van de trein worden opgeschroefd van 19.656 ton naar 23.625 ton per trein. Het vorige record in deze categorie was een ijzerertstrein van 342 wagons, die ook door Transnet werd ingezet. Bron spoorpro.nl

Agenda

Op zaterdag 11 januari en zondag 12 januari staan de Emslandhallen in Lingen weer vol met allerhande modelbouw, waaronder modelspoorbanen
Meer info: www.emslandhallen.de

Zaterdag 4 april modelspoorbeurs van de Modelspoorwegclub Emmen

Tot slot: zoals gebruikelijk weer de vraag:
Hebt u leuke spoornieuwtjes gezien,
geef het door aan de redactie met bronvermelding,
dan nemen we het op in de volgende nieuwsbrief.